Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 86 (м. януари)

• 35 265
  • 1 589
  •   1
Отговори
# 135
Това е проблема, че много хора ги възприемат като едно и също, а са две различни клинични състояния...
... едното е, когато организма, т.е. панкреаса ти форсира да произвежда инсулин, но клетките ти го отхвърлят и рецепторите отказват да го регистрират...
... а второто е когато дори и при най-малкото производство на инсулин имаме чувствителност към него.

В смисъл... да се борим към намаляване на резистентността е една, основна задача, която включва основно ограничаване на причинителите... докато в другия случай работим в посока на приемане на такива... то не са храни, а съставки на храни, които са насочени към повишаване на чувствителността ни към инсулина.

Изглежда като едно и също, ама не е Simple Smile

Обобщено: Подобряването на инсулиновата чувствителност е ключов метод за преодоляване на инсулиновата резистентност Simple Smile

# 136
Точно за това говорих и аз преди нова година,че ще гледам като инсулина е добре вече като производство да добавям и по нещо,което да подобрява чувствителността на инсулина.Такива четох,че е шам фастъка или кашуто ...едно от 2те беше Grinning канела,чесън,тиква.А не всички са ок при ИР и ми е много интересно как ще го подобри,но ще чета повече като се заема и с тази част.Спорта работи в тая насока също.Ще споделя повече като стигна до там,ако имаш повече достоверна информация ще ми е интересно да я прочета,че не съм се ровила още...само някакви статии са ми излизали и от там съм го виждала,а колко да верни...нямам идея.
За канелата някъде четох,че един вид действа като инсулин и сваля захарта.На майка ми правя някакви чайове с билки,които също имат ефект.На няколко пъти вдига захарта до някакви що годе нормално високи стойности и сваля с чай и канела...че нейния инсулин май е пълна трагедия.Ако хапне нещо сладко ще счупи скалата за висока захар...

# 137
  • 🌊
За чесъна знам, че смъква кръвното, направих грубата грешка да прекаля един път с чесън на прах, след това по ирония баща ми ми се обажда да ме предупреждава.
Канелата и аз съм чела тези неща за нея, но уж само цейлонската канела. Добавката, която ми изписаха я съдържаше, но чеснто казано когато приключа тази кутия мисля да я спра.

# 138
Чесън суров ми го прави този номер на мен. Много обичам но рядко ям и особено ако съм при нашите и има пред мен чиния примерно със сготвено зеле с нещо на кокал... трябва ръцете да ми вържат. Наяждам се едно хубаво с чесън, та поле се налага самолечение с червеното вино на татко, че рязко тръгвам като ударен самолет Grinning Ама аз се оливам понякога, случва се и по една глава да изям ако е по-малка. А не искате да знаете по колко можех да изям преди, когато още ядях и хляб, че все пак с него по-малко дразни стомаха Joy Нямам проблеми с него по принцип ама все пак си имам някакви лимити колко мога, не че ми е омръзнало Grinning
Канелата сваля КЗ но не се сещам дали не беше за сметка на стимулиране на повече инсулин да се отдели или по друг начин.

# 139
А как се подобрява инсулиновата чувствителност?

# 140
А как се подобрява инсулиновата чувствителност?

Ох, ако беше толкова лесно и ясно, всичко щеше да бъде чудесно.

Въпросът е в индивидуалността на всеки и неговият начин на живот и хранене, също така всичко, което правите с вашето тяло трябва да е безопасно и грамотно, а това без изследвания и квалифицирана медицинска помощ е като игра на руска рулетка - шансовете да успеете са много, но и риска да си навредите - не малък.

Гледам една друга тема за режима на еди кой си и еди коя си и как бил успешен и как помогнал на някой за еди колко си време, но повечето хора там имат за цел  нещо странно и ненормално за мен - в даден срок да влязат в някаква визулна форма, която 99% е свързана с отслабване. Един вид като да влезеш в автосервиз за 3 дена и след това пак да шофираш неразумно. Да, но това е пълна лудост някаква и аз не знам как да го нарека...
Следя коментари от рода на: ох, още 2 месеца да изтрая на тази диета и да вляза във форма и после да си я карам по моя си начин.... или въпроси като: а кога мога да се храня отново НОРМАЛНО?
Това говори за едно генерално масово заблуждение... диетите не са здравословни, ако са поставени като краткосрочна цел и без съпоставка с тоята биологичност и най-важното, с твоите болести на този етап!
Не може някой, било то и запознат и известен, някъде, от дистанция, да ти направи менюи режим и ти да се тормозиш и да го спазваш! Лудница!
Здравето е начин на живот и това, че някой е по закръглен не означава, че е болен, това е неговото комфортно и здраво състояние, може да е генетично, може да е енергийно стабилно, никой не знае.
Целта не е да се отслабне, защото слабостта също е вид болест, а да бъдеш здрав. Когато си здрав, формата която е най-здравословна за теб сама ще дойте. Но тук говорим за години... не за 1-3 месечен курс!
Тези неща са един голям стрес за един установен с годините режим на организма и не става ... по този начин Simple Smile

# 141
При някои си се налага и отслабване,че и това се отразява...има една граница,която като се премине става натоварващо за организъма.Те хората са го казали "дозата прави отровата" та като се прекали с едно нещо и каквото ще да е,ще даде отражение в даден момент.Нормално хранене също е относително нещо,че аз го разбирам като балансирано,което е най-добре според мен,но за момента и него не можем да си позволим някои,че от един плод ще приритаме Grinning Но да,не е краткотраен процес,тя и докторката това ми обясняваше,да не се хващам на някои диети,които няма да изтрая дълго,че после всичко е х2.
НвВмх ми изглежда лесна за спазване,защото не се гладува като при повечето диети,пък ако толко ти се прияде нещо,все има и някакъв компромисен вариант,ама като изключение,не като задължително в дневното меню.Но ми се струва,че инсулина би се подобрил и сам след по-дълъг период на режим...мое мнение,не от някое проучване,че поне аз съм сигурна,че съм си го докарала сама с прекаляването със сладко и тялото няма как да не започне да страда в един момент и да не изнемогва да я преработи...

# 142
  • София
Това е проблема, че много хора ги възприемат като едно и също, а са две различни клинични състояния...
... едното е, когато организма, т.е. панкреаса ти форсира да произвежда инсулин, но клетките ти го отхвърлят и рецепторите отказват да го регистрират...
... а второто е когато дори и при най-малкото производство на инсулин имаме чувствителност към него.
И аз търся конкретни неща, които да повишават инсулиновата чувствителност. Винаги съм мислела, че се храня много здравословно, но всъщност просто съм чела следващата новост, и съм почвала да я прилагам. С времето ситуацията се утежни. Напоследък, гледам да се храня балансирано (знам, че това не е за тази тема), да се движа повече, и да спя достатъчно, докато се образовам и проуча по-добре. Сякаш все нещо се подобри, понеже започнах да спя непробудно, дори до тоалетна не ставам.

Искам да внеса едно уточнение обаче. Всъщност, инсулиновата резистентност и инсулиновата чувствителност са двете страни на една и съща монета. Висока резистентност = Ниска чувствителност. И обратното - ниска резистентност = висока чувствителност. Двата термина често се ползват твърде свободно и неточно, като и препоръките се припокриват, и това го прави още по-объркващо.

Това, което ти наричаш "инсулинова резистентност", в случая е комбинация от две състояния:
1.   Ниска инсулинова чувствителност (или инсулинова резистентност)
2.   Хиперинсулинемия (високи нива на отделен инсулин).

Може да има инсулинова резистентност без високи нива инсулин - тогава кръвната захар започва да се покачва, и вече е затруднено нейното регулиране.

# 143
Като се замислим глобално... тялото ни има няколко начина, поне 4, за повишаване на кръвната захар и това е свързано с нашето оцеляване преди хиляди години... и само ЕДИН начин за намаляване Simple Smile което трябва да ни говори нееднозначно какво се е променило около нас в световен мащаб Sad

Близо година чета и се образовам и нещата стават все по-сложни, разбирайки нуждата от все повече академична основа, което е невъзможно например за мен, а и безсмислено.
Обаче изучаването на собственото тяло и разбирането на неговите сигнали става все по лесно и нещата започват да се нареждат и мъглата да се вдига... Имам усещанео, че до 50 години съм живял съвсем друг живот и сега започвам наново. И не мога да гледам на всички тези съвети, режими, диети, реклами, хапчета и капсули като някакво решение за мен. Пълен абсурд е Simple Smile
Ако живея по дадени правила, които са ми неудобни, то пак ще умра, но здрав телом и болен духом Simple Smile Е, те нещата са много свързани, разбира се...
Моята цел е не да живея по даден режим, а да използвам наученото и да си създам комфортна зона, която да ми е нормална и като хранене, и като активност, и като лечение. Всеки ден не да мисля какво да купя по списъка на гопожа Продавач на Здраве, да го тегля, да го меря и да си гледам часовника... а да си слушам тялото и неговият бавно, но здравословно установен режим и като вляза в даден маркет, не да вадя списъка и да купувам неща, които НЕ искам, но трябва, а да гледам рафтовете и да РАЗБИРАМ кое ще е полезно за моето тяло, ще ми е вкусно да го консумирм и с какво да го комбинирам... а количеството отдавна няма значение, ако ядеш правилно и си слушаш тялото, то ти казва колко днес, защото си по активен, имал си работа на вилата и си копал, и колко утре, защото ще почиваш на слънце и въздух...
Тялото ни е по-умно от нас Simple Smile
А КЕТО за мен е един брилянтен инструмент... но преди това, въпреки, че от месеци съм на КЕТО, преди всичко трябва да се работи по възстановяване на целият стомашно-чревен тракт...

Това е изцяло представено от моята камбанария де Simple Smile

# 144
Navy, има хора се съсредоточават в/у това кое ще се услади на рецепторите.
И те си слушат тялото. Яде им се дюнерче, слушат го тялото, ще го хапнат естествено.
Други им е важно кое ще е полезно за моето тяло.
На мен 3-4 неща са ми важни като цяло. Да е полезно за мен, да ми е вкусно, да съм сита и да ми поддържа здравето.
Има и много хора са им важни само килата. Да свалят за да се фръцнат пред колегите ,пред съседите, за мъжете, за жените. Това също е несериозно.
Колко теми е имало тук - Как да сваля 20 кила за морето след месец. Или за бала, банкета и т.н.
Joy
Тук вече роля има психиката. Отношението към самите нас си.
Нещата които съм изяждала едно време, сега ми е абсурдно да опитам дори.
Намерила съм златната среда.

# 145
Е да се,ама то всяко нещо дето ти се яде отговаряше на някакви други неща,че реално имаш нужда.Шоколад,ако не се лъжа беше за желязо.Та пак се опира до това да си чел и да си информиран...че тялото изпраща и грешни сигнали понякога Grinning и то по-скоро мозъка Grinning виж моя иска да яде бонбони,да лежи по цял ден или да харчи пари Grinning та хайде няма нужда да съм в синхрон с него...
Килограмите съм се мъчила да ги сваля с години и никаква файда,та сега целта беше друга,а те като бонус паднаха 10...човек,ако знае от какво има нужда тялото му,ще е най-здрав и бонус добре изглеждащ.Обаче това нещо за да стане е нужно изследвания...един елементарен витамин да е на долу...значи имаш липса и трябва да го набавиш ...и освен с изследване няма как да разбереш,освен като липсата е сериозна и се отрази...

# 146
  • София
Мен ми се пийва уиски. Ако си слушам тялото, трябва да си купя някоя шотландска дестилерия. Simple Smile

# 147
  • Sofia
То си е режимно уискито. Joy

# 148
На майка ми колко лекции съм изчела.
Ама имам чувството, че като говоря, мозъкът и изключва.
И онзи ден като я захапвам за поредния въглехидрат вика - Тялото ми го иска, аз съм се научила да го слушам.

# 149
Мен ми се пийва уиски. Ако си слушам тялото, трябва да си купя някоя шотландска дестилерия. Simple Smile
А аз - пивоварна Joy
Шегата настрани, има и истина в тия неща. Както го има и това че хората забравят какво е да се храниш нормално и да се чувстваш нормално, че евентуално да усетиш разликата кое как ти се отразява.
Всички тук сме били на такъв хал преди да се захванем, кой повече и кой по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт