Виена тема 16

• 24 348
  • 484
  •   1
Отговори
# 465
  • София
В приложението на ÖBB купувам аз.

# 466
  • София
Много опции има - може и от сайта на ÖBB без да се налага да инсталирате приложението

# 467
Може и от автомат като се слезе по естакадата от летище към пероните, но трябва да се чете и внимава какво се купува.

# 468
  • столицата
И май на автомата като купиш повече билети с една поръчка ти даваше намаление. На гишето не се ползва. Не помня онлайн как беше.

# 469
  • СОФИЯ
Купувала съм през сайта и от машините, по ковид време, когато САТ ги нямаше.
Винаги имам карта за градски транспорт, но и ползвам САТ. Няма нищо общо, освен цена и...че се налага да си държиш куфара някъде.
И на Ландщрасе да слезеш, имаш U3 и U4, 74А също. Трамваи не ми се е налагало да ползвам често, но има две линии и там.

# 470
  • Варна
И нашата почивка във Виена приключи. Благодаря за всичко споделено, благодарение на информацията ми беше по-лесно и спокойно:)
Сега ще разкажа, може да е в полза на някой друг - бяхме две семейства и отседнахме в две студиа, които бяха в една сграда (през букинг). Бяхме в 10-ти район, FAVORITEN. Разбрах, че е турския квартал, но беше спокойно, нищо притеснително не видяхме. Бяхме на 5 Мин от метростанция, излизахме в 8 и се прибирахме в 22 ч. В дните когато се прибирахме по-рано, пак излизахме вечерта до центъра - на няколко спирки от катедралата Св.Стефан бяхме. Купихме карти за метрото, включително и за децата. Така и не разбрахме дали трябва, дори питахме хората, но и те не знаеха. Казаха, че по принцип над 6 г се плащало🤔
Имахме късен полет, пристигнахме в 22 ч тяхно време. Използвахме трансфер от летището до хотел, препоръчвам Филип. България, които живеят от 20 г във Виена. За 7 човека ни струваше 70 евро. Когато ни взеха, по пътя ни разказаха всичко - къде да хапваме, какво да видим и всичко друго, което питахме Simple Smile
Посетихме редовните за първо посещение неща - зоопарка, Дом на морето, Музей на илюзиите (не препоръчвам, много в малък и скучен, в Търново е в пъти по-хубав), къщата на пеперудите, Кулата на Дунав, Пратера, катедралата (качихме се до върха на Кулата). Изтървахме Природонаучния музей, защото беше затворен във вторник, отнесохме се и не проверихме Simple Smile
Разхождахме се много - във Виена навсякъде е красиво. Особено вечер❤
В неделя работят само заведенията, единствения магазин, който работи е Билата до катедралата. Хапвахме на крак, седнахме два пъти на заведение, да опитаме шницел Wink
Моето възприятие е, че всичко е много скъпо (по нашите стандарти). Една малка вода е 2,5-3,5 евро (не става дума за магазините, там цените са Ок).
Хората от трансфера обаче, ни обясниха че водата във Виена е чудесна за пиене. После видяхме, че почти навсякъде има
Чешмички за пиене на вода. Най-впечатлена бях, когато видях такива чешмички на летището, след багажната проверка:)
Хората изливаха течностите преди проверката, минаваха с празните бутилки и вече вътре си ги пълнеха Simple Smile
Ние купихме разбира се, защото късно видяхме.

# 471
  • столицата
Във Виена водата от чешмите се пие и е безопасна.
А вече и на летище София има чешмички след проверката и може да си носите празни бутилки и после да си напълните. Дори чешмите са с някаква специална система за пречистване. Помня, че ги рекламираха доста при пускането.

# 472
Възможно е да са летели с нискотарифните до Виена, т.е.от Терминал 1, където няма къде да си налееш вода и трябва да си купиш също за 2.50 евро/бутилката. Предполагам смятат, че от нискотарифния полет също са спестили...Малко офтопик, но да си кажа - значи няма да седнеш на заведение, да хапнеш щото е скъпо, ама ще дадеш пари за трансфер 70 евро от летището до хотела...Виена е толкова уреден град откъм градски транспорт, дори и късно вечер/рано сутрин, че направо е грехота да даваш пари за трансфер на българин, при положение, че за 3.8 (или колкото беше там) може да стигнеш до всяка точка на града. Потвърдено и изпитано от сама жена с малко дете. Защото предполагам доводът им да ползват трансфер от летището би бил, че пътуват с малки деца...

# 473
  • столицата
Всеки си решава как и за какво да плати. Тук е важното да може да получи по-пълна и различна информация, за да направи своя избор.
Аз лично и ГТ съм ползвала, и трансфер, според случая, и не съм съжалявала. Признавам само САТ още не съм, но аз си пътувам само с раничка от години и предварителния чек-ин и оставяне на куфара не ми е фактор. Всеки знае себе си.

# 474
  • СОФИЯ
За НГ ми излезе трансфер без заплащане в букинг. Ползвах естествено. Местна компания беше. Върнахме се на 07.01 с австрийците и САТ= чекирахме багажа още на 06.01.
Избор има.

Май дъжд и вятър ме чака тази неделя там, ама май посвикнах.

# 475
  • столицата
Е, мама Сання,  ти май вече делиш времето между Бг и Виена Simple Smile
То там вятърът си е почти непрекъснато, но дано не познаят за дъжда, че той вече ще е неприятен.  Весело изкарване!

# 476
2,50 Евро за вода на летище Виена, е същото като на летище Вн - последно мисля че беше 5 лева. За жителите на  Виена цената не е като в магазин но не и толкова, колкото са за нас 5 лева за 500 мл.

Чекирането на багаж на летище Виена е изключително приятно при полет с ниско бюджетни компании. Чекираш се сам, имаш възможността да си мериш куфара толкова пъти колкото да го нагшадиш към ограничението за билета ти. Има десетина "гишета" за самооблужване  и въобще не се чака.

# 477
  • СОФИЯ
Въпрос на избор. С чекиран багаж предпочитам да съм не обременена преди летището. Отлична опция е, особено ако пътувам и с възрастен човек. Нискобюджетните не са включени и когато летя с Райън съобразявам и това. Да, 25 евро е двупосочен, но с регистрация на сайта често има малки отстъпки, събираш и точки и след няколко пътувания взимаш двупосочен само с точки. Дъщеря ми като студент не е ползвала САТ никога, но аз го предпочитам.

# 478
  • София
Е, 70 евро но цената е за 7 човека и ако е след 10ч вечерта, с багажи, деца, не е толкова скъпо. Като вземеш влака, после друг транспорт си е разправия. Иначе Виена е скъпо, така е, но е хубав град и си струва. Не ходиш всеки ден. Да си призная като пътувам и сме тръгнали за кеф не сравнявам за дребни неща, аз и без вода ще карам няколко часа ако ми е скъпо, пък ако децата поискат и са жадни, купувам и не сравнявам... За тях носим често филтърни шишета и пълним навсякъде , и това може Но пак , тръгваш за 5 дни, колко ще спестиш от вода ?,около 20тина Евро, ами не е голямата работа... и не си струва да се смята..

# 479
  • Варна
Ооо сега ще обясня за трансфера 😀
Пристигахме много късно, с нискотарифна компания. Тук четох, че се случва често да закъснее полета. Опцията за транспорт беше с прикачване някъде - да ползваме S7, после надземен или влакчето RJX(май така се пишеше) и после метро. Но в случай, че закъснее полета дори с 20 Мин, нямаше да можем да се приберем. 4 възрастни с 3 деца Simple Smile
Излезе ни по 10 евро на човек, което за през нощта, при първо стъпване в чужд град, ми се стори разумно.
Не сме пестили за почивката си, тази ни е третата за годината в голям европейски град. На мнение съм, че не е мястото и времето да се пести, когато си на почивка.
Обичам да наблюдавам и изучавам местата, които посещавам. Правя сравнения. Примерно в Париж повече няма да стъпя, но Виена ми остана в сърцето.
Водата за 3,5 евро я купихме от щанд през зоопарка Simple Smile беше първия ни ден и изобщо не бяхме ориентирани, за това го пиша за други. Купихме много бутилки, а вътре имаше на всяка крачка чешмичка. Просто 30 евро за вода е глупост 😀
Два пъти сме седнали на заведение, защото толкова сме искали да сядаме 😃 възхищавам се на хората, които стоят на бели покривки и децата им кротко стоят. Та ние вдигаме заведението на главата си, защо да си го причиняваме? Интересни анализи на моето преживяване прочетох тук, но все на някой ще съм била полезна ❤
П.П.  На прибиране отидохме в градски транспорт до летището Simple Smile
П.П.2 - пак прочетох коментарите след моя - не сме пестили от вода! Направи ми впечатление и го споделям. Голяма драма за моя бюджет стана … че и без да го знае някой, му направи анализ и сметка колко, как и за какво харча. Ужасно!

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 08:32 от milieva89

Общи условия

Активация на акаунт