Избор на Airfryer - тема 4

  • 31 695
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 71
Здравейте, днес най-после си купих еърфрайър. Току що го разопаковах, още не съм го включвала. Едва сега се сетих, че не знам къде ще слагам горещото „чекмедже“ (т. нар. кофа), като го извадя от еърфрайъра. Моля, дайте идея за някаква подложка върху плота на кухненските шкафове, върху която да се слага горещата част.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 18:02 от dora55

# 676
  • Мнения: 5 618
Аз си бях взела от тему силиконови подложки и го слагам върху две една върху друга, или 1 силиконова и 1 коркова от икеа или пепко.
https://share.temu.com/ENtibr0Sb6B

# 677
  • Мнения: 71
Аз си бях взела от тему силиконови подложки и го слагам върху две една върху друга, или 1 силиконова и 1 коркова от икеа или пепко.
https://share.temu.com/ENtibr0Sb6B
Благодаря, хареса ми идеята за коркова подложка.

# 678
  • Мнения: 382
Дървена дъска също става , но повечето кухненски плотове издържат на висока температура .Моят ще стои върху печката и върху стъкления плот на печката ще вадя кошницата

# 679
  • Мнения: 71
Дървена дъска също става , но повечето кухненски плотове издържат на висока температура .Моят ще стои върху печката и върху стъкления плот на печката ще вадя кошницата
Благодаря за идеята, и при мене ще е възможно да оставям горещата част върху керамичния плот на печката, която е наблизо. Днес купих и дървена подложка с подходящ размер (от тези за пица или плодове).

# 680
  • Мнения: 14
Някъде из коментарите от амазон писаха, че е добра идея преди 1во готвене да се изкара на терасата и да се включи за час на 200С за да се изпекат/отмиришат пластмасовите детайли...има логика

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 16:43 от Beonedge

# 681
  • Мнения: 382
Аз в указанията четох за 10 мин  да се включи и след това да се измие .

# 682
  • here and now
  • Мнения: 5 730
Току що пуснах линк в амазонската тема за Нинджа AF500EU  (10.4л) 150евро с безплатна доставка.
https://www.amazon.de/FlexDrawer-Compartments-Removable-Dishwash … i=B0CJVNGMFL&th=1

# 683
  • Мнения: 382
С какво покритие е тази нинджа , нещо не намирам инфо

# 684
  • София
  • Мнения: 2 064
Нинджите са с керамично покритие, каквото и да значи това.

# 685
  • Мнения: 382
Ако трябва да избирам между Нинджа Дуал Зон и Косори Турбо Тоуер кое ще препоръчате ? Нинджата май е само с горен реотан ?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 13:17 от Geuz

# 686
  • София
  • Мнения: 196
Здравейте, влизам в темата с молба за мнения, насочила съм се към тези модели:
https://www.tehnomix.bg/ured-za-zdravoslovno-gotvene-tefal-ultra … MzaAQDR76gxVCdtTA
https://www.ozone.bg/product/ured-za-zdravoslovno-gotvene-tefal- … assic-4-2l-black/
https://www.tehnomix.bg/frityurnik-philips-airfryer-3000-series-l-hd9100-80
ще се радвам да споделите плюсове и минуси, Благодаря Simple Smile

# 687
  • София
  • Мнения: 2 346
Ако трябва да избирам между Нинджа Дуал Зон и Косори Турбо Тоуер кое ще препоръчате ? Нинджата май е само с горен реотан ?

99% от еърфрайърите са само с един реотан, защото принципът на действие на тези уреди изисква реотан и вентилатор зад него. Вторият реотан се явява допълнение, което подобрява малко, но оскъпява много, затова и не е толкова популярно.

Що се отнася до сравнението, двата модела са от различен тип, по-скоро бих сравнявала Ninja Dual Zone с Cosori Dual Basket, които са с еднаква конфигурация, а двуетажното Cosori Turbo Tower бих сравнявала с двуетажната Ninja Double Stack.

Първо бих решила коя конфигурация ме устройва - хоризонтална или вертикална, а след това бих избрала марката и модела. За плюсове и минуси на конфигурациите бих се ориентирала от тези прегледи:
https://youtu.be/e6QPU8bcWpA
https://youtu.be/w1wTMVmr19U
https://youtu.be/T8_ph1v7qUw

За избора между моделите на двете марки пък бих се ориентирала оттук:
https://youtu.be/VioahgCv0SY
https://youtu.be/P98QdpDWT6A

# 688
  • Paris, France
  • Мнения: 17 628
99% от еърфрайърите са само с един реотан, защото принципът на действие на тези уреди изисква реотан и вентилатор зад него. Вторият реотан се явява допълнение, което подобрява малко, но оскъпява много, затова и не е толкова популярно.
Вентилатор е нужен за равномерно изпичане когато топлината идва отгоре. Топлината на долния реотан сама си отива нагоре. Това обяснява защо газовите фурни с единствено долен реотан изпичат перфектно и долна, и горна кора. Като се отоплят, тенекиите по тавана се сгорещяват и изпичат горната кора. Така пека в моята фурна. Има и горен реотан, но 90% готвя без него и не ми трябва. Включвам горен реотан, без долен, само когато искам кора без пресичане и особено загряване на вътрешността. Включвам само горен за крем брюле, горна кора на тестени от машина за хляб, горна кора на тестени от мултикукър, риба на грил, печено пиле или месо на шиш.

Не съм съгласна, че долният реотан подобрява малко, а оскъпява много. За хляб, големи парчета месо, които се искат добре изпечени във вътрешността, долният реотан е манна небесна и пиша не за Cosori Dual blaze, ами кучи марки, дето никой не ги е чувал. Сравнявала съм доста такива уреди. Ако парите са кът, бих предпочела евтин уред с долен реотан пред скъп и хвален без долен. Сега цените паднаха.

# 689
  • София
  • Мнения: 2 346
Скрит текст:
99% от еърфрайърите са само с един реотан, защото принципът на действие на тези уреди изисква реотан и вентилатор зад него. Вторият реотан се явява допълнение, което подобрява малко, но оскъпява много, затова и не е толкова популярно.
Вентилатор е нужен за равномерно изпичане когато топлината идва отгоре. Топлината на долния реотан сама си отива нагоре. Това обяснява защо газовите фурни с единствено долен реотан изпичат перфектно и долна, и горна кора.

Невена, в този случай вентилаторът е нужен, за да кара нагорещения въздух да циркулира около храната, както е при конвекторните фурни. Идеята е да „пържи“ чрез нагорещен въздух, откъдето идва и името му. Този принцип е различен от този на газовата фурна или на класическата с горен и долен реотан. В еърфрайъра и в конвекторната фурна храната се запича от контакта с горещия въздух, а не от инфрачервеното излъчване на пламъци, стени или реотани. Затова и разположението на реотана и вентилатора няма нужда да е в близост до храната - в конвекторните фурни те дори са извън камерата. При еърфрайъра все пак са в близост, но не по необходимост, а поради компактните размери на уреда.

Не съм съгласна, че долният реотан подобрява малко, а оскъпява много. За хляб, големи парчета месо, които се искат добре изпечени във вътрешността, долният реотан е манна небесна и пиша не за Cosori Dual blaze, ами кучи марки, дето никой не ги е чувал. Сравнявала съм доста такива уреди. Ако парите са кът, бих предпочела евтин уред с долен реотан пред скъп и хвален без долен. Сега цените паднаха.

Права си, за оскъпяването имах предвид конкретно Cosori, а не по принцип. Що се отнася до подобряването, съгласна съм, че в споменатите случаи ефектът вероятно е по-голям, но аз все още възприемам еърфръйъра като помощен уред за бързо готвене, а не като заместител на фурната. И през ум не беше ми минавало да пека хляб в еърфръйъра. За целите пилета и големите парчета месо - знам, че много хора ги готвят в еърфръйър, но аз не изпитвам нужда от това и си ги пека във фурната, където ми е по-удобно. Такива едри неща така или иначе се пекат по-дълго.

Общи условия

Активация на акаунт