Детето стъпва изкривено

• 275
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
 Забелязах, че от както проходи детето стъпва на вътре с крачета, не винаги, но често. Вашите така ли стъпват? Забелязвам и че се спъва понякога, но не мога да определя има ли общо? Ще се радвам на мнения!

# 1
В началото децата ходят доста странно, клатушкат се, кривят крачетата, падат често, спъват се. С времето, учейки се и ставайки все по-добри в ходенето, походката става нормална. Едното ми дете ходеше с ходила навътре, а на другото пък ходилата сочеха навън, ходеше като пате. Но всичко се нормализира. А пък после и като хукнаха да бягат, стана една 😅...
За ваше успокоение може да заведете детето на ортопед, ако не сте го водили още след прохождането.

# 2
Купувайте обувки със подпора за свода, не гладки (стелките вътре). И съветът за ортопед е добър. За сега може просто да са слаби мускули.

# 3
  • София
Не, не се препоръчват обувки със свод вътре! Тоя номер го играх преди 5 години. Заради д-р Фурлакис дъщеря ми ходи буквално 2 години с такива. На детето изобщо не му бяха удобни и го боляха краката (обесняваха ми, че са болки на растежа).
Заведох го за мнение при друг ортопед  и той каза колкото се може повече детето да ходи босо. На шега на майтап взех и боси обувки. След около седмица детето просто спря да се оплаква от болките и спря да се буди заради тях.

# 4
Има неподходящи сводове, така е. Но от друга страна при паднал свод на първо време подпирането наистина боли докато се наместят костите на свода. Но не мога да отрека свода по принцип и от личен опит именно с кривене на краката. Правеха ми подложки със свод по поръчка. Но когато започнах да нося хубави маратонки проблемите отшумяха, защото няма качествени маратонки без поддръжка на свода и твърда пета. Но всеки си решава.

# 5
При едно прохождащо дете най-добре е да ходи с възможно най-гъвкавите и меки обувки. Ако има доказан проблем, тогава вече е друго. Моите прохождаха лятото и ходеха вкъщи постоянно боси, а навън с боси обувки. Ако имах прохождащо през зимата дете, бих го държала вкъщи с чорапки с гумички или с пантофки за прохождане, отново боси. Те приличат на терлици, само че имат много тънка подметка отдолу, за да не се пързаля детето. Синът ми и през зимата вкъщи ходи бос и все още няма сила, която да го накара да обуе чорапи или пантофи, ама той е някаква крайност. За навън пак с боси обувки. Цените им станаха космически напоследък обаче. Ако нямам възможност, търся меки обувки с гъвкава и равна подметка. Купувала съм и обувки с твърда подметка, целите буквално като бетон. Децата ходят като роботи и засега избягвам да взимам такива за тях.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 14:20 от dimi_

# 6
  • София
Има неподходящи сводове, така е. Но от друга страна при паднал свод на първо време подпирането наистина боли докато се наместят костите на свода. Но не мога да отрека свода по принцип и от личен опит именно с кривене на краката. Правеха ми подложки със свод по поръчка. Но когато започнах да нося хубави маратонки проблемите отшумяха, защото няма качествени маратонки без поддръжка на свода и твърда пета. Но всеки си решава.

Какво значи неподходящи? Те първо марките с обувки с тия сводове трудно се намират и второ пак казвам това е мнение на ортопед.... Нали и вече като включите бебешки/детски обувки със свод и може да се хванете за главата, защото просто няма.

Общи условия

Активация на акаунт