Аденом на надбъбречната жлеза и Хашимото

• 444
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, приятели!

Живея в Германия, в и имам аденом на надбъбречната жлеза, открит през 2012 година. От 6 месеца приемам Еутирокс 75 мкг за хипофункция на щитовидната жлеза, но въпреки че резултатите са в норма, не се чувствам добре. Имам високо кръвно, панически атаки, повишен кортизол,от 2020 съм в менопауза. Теглото ми продължава да се качва – вече съм 95 кг при ръст 1,58 м и съм със затлъстяване.

В България д-р Начев ми препоръчва операция за отстраняване на аденома, докато тук в Германия казват, че не е наложително и че решението е мое.

Чудя се дали да не се прибера в София за операция, защото тук всичко се случва много бавно. Ще съм благодарна за съвети и мнения от хора с подобен опит или препоръки за лекари и болници. Също така ще се радвам да споделите плюсове и минуси от такава операция.

Благодаря предварително на всички!

# 1
Здравейте, основният принцип да се прецени дали лечението трябва да е хирургично е размерът на аденома. Ако е повече от 4 см, операцията е задължителна.
При малки аденоми, тоест под 4 см се смята, че няма влияние върху функцията на НБЖ (надбъбречната жлеза).
Предвид вашата симптоматика, типична за болест на Къшинг с хиперсекреция на кортизол, наддаване на тегло, мускулна слабост, бърза уморяемост, става въпрос за аденом, който произвежда хормони и влияе на цялото ви състояние. Няма шанс да получите подобрение, освен ако не се оперирате.
Аденомът е доброкачествено новообразувание, след отстраняването му, следва пълно излекуване.
Теглото ще се редуцира спонтанно, постепенно ще възвърнете чувството за активност, бодрост, ще се нормализират стойностите на АН, на кръвната захар.
От 2012 година с това състояние, личното ми мнение е, че даже сте закъснели с операцията.
Успех ви пожелавам и бързо оздравяване!

# 2
Извинявам се за намесата, но с какво се открива аденом на надбъбрека?

# 3
Извинявам се за намесата, но с какво се открива аденом на надбъбрека?

Изследване на кръв за хормони и КАТ на коремни органи с контраст.

# 4
Здравейте!През лятото на 2024г при случаен скенер с контраст ми беше открит аденом на надбъбречна жлеза. Бях е отделение по нефрология,поради друг проблем и там лекарите ми казаха,че бил 20-30 мм и ,че нищо няма да ми бъде изписано и даже не го коментираха.Искам да попитам на ендокринолог ли трябва да отида ?Някой с аденом имал ли е проблем с ходенето по-голяма  нужда,или странен запек на тънки изхождания  или кашави изпражнения  ,подобни на разстройство?

Общи условия

Активация на акаунт