Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 18 971
  • 583
  •   1
Отговори
# 555
Ами моя милост е кадър на „Деню Георгиев“. Освен в Търново, фирмата имаше цехове и в още две търновски села. Ето как най-неочаквано разбрах, че там някой все още работи.

# 556
Здравейте, взех си накроя оверлог по съвет но Elektrichar  (благодаря - разбрах че торта обичаш) - Texi Pierrot Pro и това е първият ми тест на тънък полиестерен плат. Махнах всички конци и вдянах сама, за да се науча. Сложих си и различни цветове конуси. Кажете моля, дали е добре? И накрая ето и снимка на оверлога.

# 557
Честито! Шевът е идеален. Машината не е смазана, а е добре да се смаже. Не е трудно да се развият болтчетата, да се махнат пластмасовите капаци и да се смаже. Има на някои валове филцови шайби. Трябва да се напоят обилно с масло и въртейки се да смазват. По-лесно смазването става с вазелиново масло на спрей с дългата тръбичка. Хем не се олива много, хем с нея се достига до вътрешните места. Завърта се машината на ръка и се смазва всичко което се движи, плъзга, трие, дори това движение да е два милиметра. Иглената бара (това е този стержен, който се движи нагоре-надолу и на него са поставени иглите) се плъзга в две втулки. Смазват се и двете, за да не се износва. На задният капак долу вдясно, под лепенката има болт. За да се развие болтът, трябва леко да се разлепи лепенката и след това може да не се завива този болт, за да е по-лесно следващия път. Махаш макарите и раздяваш всички конци при вдигнато краче! Махни тапичките които скриват някои болтчета с игла или малка отвертка! Развий болтчето което стяга капачето над иглата! Развий двете видички, които стягат мачтата! Дръпни този държач за макарите и мачтата назад! Вдигай нагоре и накрая има две отворени метални пластини които също излизат! Развий двете болтчета, които са отзад горе със средна кръстата отвертка! Ще се извади нагоре частта, през която минават в началото конците. Ще видиш какво държи предният капак и го развий! Развий двата странични болта които държат десния капак! Разлепи внимателно лепенката на задният капак, докато се отвори място за отвертката и развий този болт! Отвори предният капак, развий двете болтчета които го държат и го махни! Наклони машината да легне по гръб и развий 4-те гумени крачета. Има и други болтове които държат пластмасовото дъно. Като го махнеш има метален капак. Той е за тежест. Развий му болтовете и го махни! Изправи машината и развий болтовете които държат предния капак! Махни страничният и предния капак! Отвори страничният ляв капак! Има една метална капачка, която крие механизмите с два болта. Махни я за да можеш да смажеш подвижните части там! Предният капак има кабел и просто го постави настрани за да не ти пречи, без да вадиш кабела, за да не натвориш някоя беля! Завърташ машината на ръка и там където има някакво движение смазваш! Малко по-назад има снимки на отвореният оверлог. Следва сглобяване. Така написано изглежда много трудно, но не е чак толкова. Ако се страхуваш, извикай някоя мужчина, на който ръцете му са израсли от правилното място. По-назад съм писал подробни указания за работа с домашни оверлози. Клипове в тубата също много помагат. Ще търсиш клипове за Bernina L 460! Ако нещо те затруднява - питай!

# 558
[quote author=elektrichar Не знам дали ще се престраша - наистина звучи сложно. После, ако не мога да я сглобя обратно и ми останат някакви чаркове излишни? По - скоро ще потърся някой в София да ми го смаже. Ако няма надежден и не много скъп, ще си я смажа сама. Благодаря за подробностите. Какво е "мачта"? мlink=topic=1729544.msg51373410#msg51373410 date=1784739712]
Честито! Шевът е идеален. Машината не е смазана, а е добре да се смаже. Не е трудно да се развият болтчетата, да се махнат пластмасовите капаци и да се смаже. Има на някои валове филцови шайби. Трябва да се напоят обилно с масло и въртейки се да смазват. По-лесно смазването става с вазелиново масло на спрей с дългата тръбичка. Хем не се олива много, хем с нея се достига до вътрешните места. Завърта се машината на ръка и се смазва всичко което се движи, плъзга, трие, дори това движение да е два милиметра. Иглената бара (това е този стержен, който се движи нагоре-надолу и на него са поставени иглите) се плъзга в две втулки. Смазват се и двете, за да не се износва. На задният капак долу вдясно, под лепенката има болт. За да се развие болтът, трябва леко да се разлепи лепенката и след това може да не се завива този болт, за да е по-лесно следващия път. Махаш макарите и раздяваш всички конци при вдигнато краче! Махни тапичките които скриват някои болтчета с игла или малка отвертка! Развий болтчето което стяга капачето над иглата! Развий двете видички, които стягат мачтата! Дръпни този държач за макарите и мачтата назад! Вдигай нагоре и накрая има две отворени метални пластини които също излизат! Развий двете болтчета, които са отзад горе със средна кръстата отвертка! Ще се извади нагоре частта, през която минават в началото конците. Ще видиш какво държи предният капак и го развий! Развий двата странични болта които държат десния капак! Разлепи внимателно лепенката на задният капак, докато се отвори място за отвертката и развий този болт! Отвори предният капак, развий двете болтчета които го държат и го махни! Наклони машината да легне по гръб и развий 4-те гумени крачета. Има и други болтове които държат пластмасовото дъно. Като го махнеш има метален капак. Той е за тежест. Развий му болтовете и го махни! Изправи машината и развий болтовете които държат предния капак! Махни страничният и предния капак! Отвори страничният ляв капак! Има една метална капачка, която крие механизмите с два болта. Махни я за да можеш да смажеш подвижните части там! Предният капак има кабел и просто го постави настрани за да не ти пречи, без да вадиш кабела, за да не натвориш някоя беля! Завърташ машината на ръка и там където има някакво движение смазваш! Малко по-назад има снимки на отвореният оверлог. Следва сглобяване. Така написано изглежда много трудно, но не е чак толкова. Ако се страхуваш, извикай някоя мужчина, на който ръцете му са израсли от правилното място. По-назад съм писал подробни указания за работа с домашни оверлози. Клипове в тубата също много помагат. Ще търсиш клипове за Bernina L 460! Ако нещо те затруднява - питай!
[/quote]

# 559
Хариета, мачта е това подобие на сгъваема телевизионна антена, на разклоненията на която минават конците на макарите. Когато машината не работи натискаш надолу, да стигне до макарите и непременно поставяш найлоновата завивка. Пластмасата на машината е много качествена и лъскава, но дори завита потъмнява от фин прах. Той се маха със спирт напоен на парцал.
https://www.youtube.com/watch?v=6y7vleAcnWw&t=121s
На втората минута ще видиш момата как поставя една ламаринка, която предполагам си се чудила за какво служи. Тя е ограничител. Ако искаш да режеш само няколко милиметра, регулираш и опирайки плата по ограничителя, винаги ще реже точно толкова. Винаги трябва да режеш малко плат, ако искаш шева винаги да е идеален. Ако искаш да свиеш нещо с един сантиметър, дърпаш ограничителя толкова и ще реже все толкова. Когато шиеш в кръг като тениска, ръкав, крачол, пола, рокля, ще внимаваш когато стигнеш до зашитото вече място. Тогава ще гледаш ножът да не среже вече зашития шев, а ще караш така, че ножа да е плътно до шева, без да го реже. Зашиваш още няколко сантиметра шев върху шев, спираш, вдигаш крачето, издърпваш конците назад към 15 см. и ги срязваш! След това с клъцката, (която е задължителна) срязваш до дъно конците! Ако шиеш нещо което е с начало и край и в началото, и в края, ще оставиш към 20 см. верига от конци. Пъхаш веригата конци в голяма губерка, пъхаш я в шевовете към 5 см., издърпваш и режеш! Ако се скъса по време на шев конеца на големият грайфер, (4-ти конец) трябва да извадиш конците на иглите така, че да не са оплетени в него. Ако не го направиш, или ще къса конеца на грайфера пак, или шева ще е отвратителен. Това важи за домашните оверлози. Добре е да научиш да завързваш конците с така наречения ткацкий узел:
https://www.youtube.com/shorts/uIHjBkIHCWMф
С него издърпвайки конците преминават през ухото на иглите. Предполагам знаеш вече, че като натискаш педалът напред, иглите винаги остават в горно положение. Когато натиснеш педалът с петата си назад, иглите се забиват в плата. Ако се налага да купуваш игли, само Орган в прозрачна пластмасова опаковка, или 80, или 90. Нито по-дебели, нито по-тънки. Тениска от 100% памук само с игли 80, защото с 90, след пране остават огромни дупки. Разтегливите платове не са така капризни в това отношение. Машината не се държи на тераса, маза, гараж. Само на сухо и да не е изложена на слънчеви лъчи. Включваш първо педалът, след това кабела в контакта и накрая включваш с ключа! При шиене или разшиване, много помага челник. Ако нямаш 4 конеца от точния цвят, достатъчно е да имаш една пълна бобина. Тръбичка  с диаметър 12 или 14 мм. и дължина 12 см. се поставя в патронника на бормашина и на бързи обороти се навиват конци на тръбичките. В моята машина бяха си спестили вдевачката. Купих от Тему 4 броя, но те не вършат работа. Тази която е с машината е идеална. Ето как се работи с нея:
https://www.youtube.com/watch?v=BOjZvpR54Uk&t=62s
Когато завършиш шиенето, спусни крачето, за да не е уморява пружината! Изгледай клипове как се шият ъгли, извивки, завиване под прав ъгъл. Използвай регулаторът за диференциален транспорт! Доста пъти в постовете назад съм писал как се прави. Като зашиеш нещо от разтеглив плат, не трябва да е на вълни, или свито. Това става с регулатора за диференциален транспорт, който е под този за дължината на бода.

Няма смисъл да цитираш написаното от мен, за да не се пълни форума излишно. Имаше ли вдевачка която се намира поставена от вътрешната страна на предния капак?

# 560
Elektrichar, намерих този клип на някакъв техен представител - той направо пръска и е написал в коментар, че само пластмасата на една конкретна част не се пръска - https://www.facebook.com/share/v/1E2f1kxXHn/ дали може така, не знам. Пише, че дори и да останат петна масло по пластмасата нищо й няма. Аз съм си приспособила ето тази вдевачка от Тему, която също не ставаше и ползвам нея и за шевната машина и за оверлога. . За ограничителя на момата - ще търся в Алито или Тему.

# 561
Хариета, тази метална пластина се състои от две части. Долната част се поставя както показа момата, а горната може да се пъха и да се вади когато ти пречи. Но тази пластина си върви с машината и съм сигурен, че я има, но не си я видяла. Питам аз има ли вдевачка в капака където са пинсетата, четката, иглите, но така и не ми отговори. Ергенът пръска с масло оверлог Текси, но модел който е с обикновен колекторен двигател. На твоят като се махне пластмасовото дъно, има и метално, но след това е платката с електрониката която управлява безчетковия сервомотор. Не е желателно да се пръска там. Този начин е подходящ за почти всички домашни оверлози, но не и за този. Добре, не можеш да развиваш болтчета с кръстата отвертка ли? Не можеш да разбереш какво да се махне ли, още повече, че съм написал точно кога кое да се прави? Просто се подценяваш. Тази вдевачка която е към машината вдява и оверлога, и шевната машина, и покривна машина. Ето как се разглобява Bernina L 450.
https://www.youtube.com/watch?v=-ktA370ukyw&t=457s
Разглобяването на твоята е почти същото. Този оверлог е с колекторен четков двигател и няма тази платка с електрониката.

# 562
Elektrichar, наистина съм кьорова - има и водач и вдевачка и пинсета, четка, масло 3 шпули, шестостен и някакви железа 😊 Ще го отворя, добре, аз щом успях да капна над 70 места на старият Сингер, и тук ще успея. Още повече ти подробно ми обясни, а и ще намеря клип на Бернина.

# 563
Първото желязо е гаечен ключ, за развиване и смяна на горния нож. Второто малко желязо се поставя на малкия грайфер, за да се шие двуконечно пико. Виж на 23:08 мин. как се поставя и какви настройки се правят.
https://www.youtube.com/watch?v=n7XrhNkzO6w&t=1060s
Дали ще шиеш триконечно или двуконечно пико,  трябва да дръпнеш назад този малък бял палец който се намира директно на плочката на 18:55 мин.:
https://www.youtube.com/watch?v=6y7vleAcnWw&t=120s
Третото желязо е отвертка за развиване на вътрешното болтче на плочката, защото голяма отвертка не влиза там. Аз не съм пробвал, но най-разтеглив шев става с една игла и голям грайфер (4-ти конец). И идвам до любимата ми тема. Това е женското желание немедленно да махне някоя игла. Жули си момата с 3 конеца, болтчето което държи иглата се саморазвива и пада, а да го намериш е мисия напълно невъзможна. И момата си мисли, че нещо е спестила. Не моме, нищо не си спестила, само дето такова болтче да намериш и да купиш е много трудно. Ако все пак се налага да шиеш с 3 конеца, постави счупена игла!  Лостът за повдигане на крачето с коляно е много удобна екстра на права индустриална машина, но този, с тази дължина и форма е далеч от удобството, така, че аз не го ползвам. Масичката е удобство, но с нея не може да се загъва с калъфа. Никога няма да страдаш от скрупули, ако регулаторите не всички са на една и съща стойност. Ще шиеш с различни по качество конци и ако се налага регулаторите ще ги въртиш докато шевът стане идеален! Ако не ти харесва снимай налице и наопаки, а не само налице както си снимала на двете снимки. Напълно запретявам използването на топлийки с оверлога. Със сигурност ще минеш през ножовете и край на рязането им.

# 564
Електричар, обяснява много хубаво и подробно, чак като за първолаци, стига да има кой да го разбере. Аз само ще добавя, че ако толкова някой се затруднява или го е страх от разглобяването, и после, че може да артисат болчета, спокойно може да си прави снимки със всяко едно нещо което маха, или ако има възможност може и клипче. Така, като почне да сглобява, ще проследи стъпка по стъпка кое къде е.

# 565
"Развий болтчето което стяга капачето над иглата" - Elektrichar, до това стигнах и не знам кое е това болтче. Успях да махна частта с мачтата, развих 2 та болта на задният капак и дотам. За някое от тези трите ли става въпрос? Изгледах клипа за разглобяване на Бернината, но за съжаление не показва кои винтчета развива, а всичко е предварително развито. Смазах само достъпното отпред на иглената бара и механизма, който деактивира ножа. Ще ти го пращам да го смазваш, моля. Разбрах, че това работиш - ще си поема куриерските разходи в двете посоки и разбира се, ще заплатя за смазването 🙏 Възможно ли е това?

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 15:09 от Harieta Delcheva 722503

# 566
Нямам нищо против да ти смажа оверлога, но няма да извърша добро ако те нахраня с риба, а е добро дело да те науча да хващаш риба. Затова направих парам парчъ моят оверлог, снимайки в работилницата и двете важни места съм ги оградил с червено.

Естествено махаш плочката когато си шила и почистваш зъбите. Няма да похабяваш напразно труда ми! Започваш когато имаш време и докато не отвориш, смажеш, почистиш, затвориш и прошиеш, няма да мирясваш! Ако все пак нещо с нещо се запънеш, снимай и ще ти кажа къде какво да се направи! Всичко това важи и за оверлог W6 Overlock N 454D Pro който също препоръчвам, защото са напълно еднакви машини.

# 567
Ехаа, Elektrichar, няма друг човек, който би отделил  от времето си за който и да е друг , камо ли за мен! Много ти брагодаря - захващам се на свежа глава още утре.

# 568
Хариета, не знам защо се чувстваш втора ръка човек, че да не помогна и на теб? Когато сглобяваш машината, първо поставяш предният голям капак, без да завиваш болтовете, след това десния капак. Притискаш предният капак да опре, притискаш десния, стягаш болтчетата на страничния и чак тогава завиваш болтчетата на предния. Така е защото предния капак има държач с отвор и през него минава болтче на десния капак. Така с едно болтче едновременно се стягат и двата капака. Ще има моменти в които поставяш болтчето в отвора, въртиш отвертката, но не се завива. В такъв случай много помага челник, или някакво фенерче. Като светнеш, ще видиш, че отворът не е на точното място и ще размърдаш капака за да се получи. Затова когато поставяш трите болта на предният капак, няма да ги стягаш докрай, за да може другите да влязат на точното място. Чак накрая, когато са завити и трите, тогава ги дозатегни докрай! След това постави металното и пластмасовото дъно! Дано да намериш магнитна отвертка, защото с нея е много по-лесно. Ако отвертката не е магнитна, намери малко магнитче и го залепи за нея на няколко сантиметра от предната част! Така тя ще стане магнитна. Тази отвертка ще ти трябва и е добре да си купиш качествена магнитна. Като поставиш болтчето, то да стои хоризонтално и да не пада. След като се развие, тя измъква болтчетата от дълбоките отвори. Всичко се прави спокойно, без да се бърза. Този оверлог е сглобен много умно с едни и същи по размер болтчета, за разлика от Сингер. И като развиеш това прословуто капаче над иглата, в него поставяй всички болтчета. Само болтчетата оградени с червено са различни. Едното е видичка, а другото е късичко болтче. Когато веднъж си разглобила, почистила и сглобила машината, следващият път ще е след време и тези неща се забравят. Тогава снимките и указанията пак помагат. Капакът на който са поставени пинсетата, вдевачката, иглите, четката се развива с двата болта и се маха, за да има достъп до долния болт на големия преден капак.

Нещо много важно. За да махнеш и поставиш предният голям капак, трябва да завъртиш машината на ръка така, че малкия грайфер да е в долно положение.

От теб искам преди да правиш каквото и да е, да завъртиш машината на ръка, докато зъбите стигнат горно положение, да повдигнеш крачето нагоре и да снимаш заставайки от лявата страна на машината зъбите фокусирано отблизо, за да видя колко излизат над плочката!

# 569
Здраве,й, Elektrichar. Прецаках овирлогът нещо. Отворих, смазах, сглобих, остана 1 винтче в излишък. Вдянах, свети червеното копме, блокира всичко и няма мърдане наникъде.

Общи условия

Активация на акаунт