Лазерна операция при скъсани ретини

• 1 332
  • 15
  •   1
Отговори
Имам накъсване на ретините и се налага операция с лазер за зашиването им. Търся добър очен лекар, работещ с лазерен апарат, който да свърши тази работа. Няма да ми е за първи път, предишните операции бяха преди 35 и 30 години и лекарите, които ми ги правиха, вече не работят. Търся лазерен център или лекар в Пловдив.

Интересуват ме отзиви за очна клиника Луксор, там имат такъв апарат, но не знам какви са специалистите?

Приемам и други предложения, особено ако някой си е правил скоро такава операция.
Благодаря!

# 1
Съпругът ми е с отлепена ретина на дясното око,а лявото е със спукани капиляри,последващи кръвоизливи.Всичко това е от диабета и се води ''Диабетна ретинопатия''.Прегледаха го двама отлични специалисти офтамолози които идваха от София в нашият град и му препоръчаха операция в клиника ''ПЕНТАГРАМ'' София оборудвана с най-висок клас техника.Доста добри отзиви чухме за доволнипациенти и за това мислим към края на март началото на април да ходим.

# 2
Търся в Пловдив

# 3

За Пловдив няма как да знам.Съжалявам,че не можах да Ви помогна.

# 4
Michel,

И аз съм от доволните пациенти на Пентаграм. Преди 1,5 г. се оперирах там пл друг повод - супер съм доволна. Няма да сбъркате.
Ън, имам отзив от моя позната за Луксор, там са ѝ правили лазерна операция за корекция на зрението, не ѝ бяха обяснили елементарни неща, относно следоперативните грижи за очите. Аз също коригирах зрението, но с друг вид операции, бяха ми написали в Пентаграм лист с необходимите капки, схеми, инструкции, всичко.
И оборудването, и лекарите са на топ ниво в Пентаграм, разбирам, че търсиш в Пловдив, но реално София е на час и половина… Помисли си, очи са все пак.

# 5
Нямам време да ходя до София. Трябва да направя операцията колкото може по-скоро. Може да се отлепят иначе ретините ми. руптурите са големи.

# 6
Michel,

И аз съм от доволните пациенти на Пентаграм. Преди 1,5 г. се оперирах там пл друг повод - супер съм доволна. Няма да сбъркате.
Ън, имам отзив от моя позната за Луксор, там са ѝ правили лазерна операция за корекция на зрението, не ѝ бяха обяснили елементарни неща, относно следоперативните грижи за очите. Аз също коригирах зрението, но с друг вид операции, бяха ми написали в Пентаграм лист с необходимите капки, схеми, инструкции, всичко.
И оборудването, и лекарите са на топ ниво в Пентаграм, разбирам, че търсиш в Пловдив, но реално София е на час и половина… Помисли си, очи са все пак.

Много Ви благодаря за полезното мнение!

# 7
Нямам време да ходя до София. Трябва да направя операцията колкото може по-скоро. Може да се отлепят иначе ретините ми. руптурите са големи.

Важното е къде ще ви помогнат адекватно, София въобще не е далече от Пловдив.

# 8
Благодаря за включванията! Ето какво стана и какво се оказа накрая.
Миналата седмица изведнъж започнаха да ме болят очите дълбоко в очните дъна. Започна и леко да ми сълзи дясното око и да се стича някакъв гъстък секрет, който се събира в ъгълчетата на окото.  Най-лошото са  светкавиците, които виждам, те са много начесто, през 5-10 минути. Блясва 2-3 пъти за няколко секунди и след 5-10 минути пак. Ужасно стресиращо е.
Мишел, това се нарича наистина диабетна ретинопатия, но аз диабет нямам и никога не съм имала. Преди 35 години имах неуточнена ретинопатия, заради която ми парвиха 2 пъти в продължение на година корекции с лазер. След това никога не съм имала проблеми и смятах, че съм решила завинаги проблема с ретинопатията. Сега обаче си помислих, че всичко започва отначало и виднага се изстрелях на лекар. Очната ме прегледа и каза, че нямам каквито и да е възпаления, за което също се съмнявах, и най-вероятно е ретинопатия отново. Нямаше лазерен апарат и от това което видя на нейното апаратче каза, че са някакви големи руптури и трябва да побързам, защото може да е спешно състояние.
Успях да се запиша в петък за лазерен преглед. Лекарката, която ме гледа на лазерен апарат каза, че изобщо няма никакви нови роптури/скъсвания/, всички, които съм имала прези 35 години са обработени добре и няма нови изменения в стъкловидното тяло. Диагнозата неустановена ретинопатия вече не е актуална, защото са минали няколко десетилетия.
Сегашният проблем според нея се дължи на дегенеративни промени в стъкловидното тяло, които настъпват между 50 и 70 г. Аз съм на 60 г. Новата диагноза е Периферна ретинална дегенерация. Казано по-разбираемо - стъкловидното тяло се отделя и изтича и аз усещам. Не било опасно, възрастови изменения. Питах кога трябва да спре - каза, че всеки момент трябва да спре, даже много е продължило, щом го имам цяла седмица. Обаче....не спира. Нито намалява, нито става по-често, но всичко продължава- болките и ужасната умора в очите вечер, светкаваците и лекото сълзене понякога. Няма лечение. Не ми предписа нито капки, нито мехлеми някакви, нищо. Каза само мчного да се пазя от вдигане на тежко и травма от удар в окото.
Най-лошото е, че работя на компютър и това сигурно много ще ми пречи. Питах лекарката мога ли да работя. Тя каза ,че няма проблем, само да не се претоварвам.
вече взех да се чудя дали няма и нещо друго, което тя не е видяла, дали това е истинският проблем...... Не знам какво да правя, объркана съм. Ще пусна може би нова тема да питам някой дали е имал подобен проблем, колко е продължило и как го е решил. Не мога да започна работа, едва ли ще се справя, работя с информация и ми е напрегнато, все се взирам. Но не мога и още много време да не работя. Ще съм благодарна за някое странично мнение, защото не мога да реша нищо...
Много дълго стана....

ПП Ох, забравих да питам има ли очен лекар, който дава онлайн консултации да питам за още едно професионално мнение, относно този проблем, защото не виждам такава тема?

# 9
А на Вас правиха ли Ви така нареченият ''Цветен диск'',който определя с 100%  какъв е проблема?С него се снима и се вижда абсолютно цялата очна ябълка,дъната,ретината,зениците и офтамолога може с точност да каже каква е диагнозата.Второ което,едва ли някой ще Ви даде някаква онлайн консултация.С очите шега не бива,най-добре е да Ви прегледа специалист-офтамолог.

Ето тук открих  за гр.Пловдив специалист-офтамолог,ако решите има и телефони на които можете да попитате.
Това е линка: https://centralhospital.bg/index.php?p=59

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 19:59 от Мichel 21

# 10
А на Вас правиха ли Ви така нареченият ''Цветен диск'',който определя с 100%  какъв е проблема?С него се снима и се вижда абсолютно цялата очна ябълка,дъната,ретината,зениците и офтамолога може с точност да каже каква е диагнозата.Второ което,едва ли някой ще Ви даде някаква онлайн консултация.С очите шега не бива,най-добре е да Ви прегледа специалист-офтамолог.

Ето тук открих  за гр.Пловдив специалист-офтамолог,ако решите има и телефони на които можете да попитате.
Това е линка: https://centralhospital.bg/index.php?p=59

Не, гледаха ме на лазерен апарат. Ще си направя обаче и такава снимка, благодаря!

# 11
Непременно си направете тази цветна снимка,прави се от офтамолог,(не от очен лекар) на диск,който Ви дават и с него можете да решите вече къде и как да се лекувате.Без такъв диск очните лекари няма как да дадат точната диагноза. 

Mila 1331, Има разлика между специалисти офтамолози и оптометристите.Ето вижте коя е разликата -https://www.lentiamo.bg/razlikata-mezhdhu-optometrist-oftalmolog-optik.html

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 19:34 от Мichel 21

# 12
Непременно си направете тази цветна снимка,прави се от офтамолог,(не от очен лекар) на диск,който Ви дават и с него можете да решите вече къде и как да се лекувате.Без такъв диск очните лекари няма как да дадат точната диагноза.

А колко струва снимката или се плаща от зк?

# 13
Офталмолог = очен лекар.
Думата офталмология има гръцки произход: от „ὀφθαλμός“ – „око“ и „λόγος“ – „слово, знание“, означавайки „наука за очите“.
Да нямаш предвид оптометрист, Мишел?

# 14

А колко струва снимката или се плаща от зк?

Ако лекарят има сключен договор със Здравната каса цената е около 50-60 лв,зависи ценоразписа на самата клиника ( с направление мисля че е по-малко),а иначе е към 100-120 лв.

Общи условия

Активация на акаунт