Повтаряне на Матурите?

• 427
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте, завършил съм висше образование и имам бакалаварска степен, но искам да се преквалифицирам в друга сфера. Искам да кандидатствам в Техническия Университет, но в изискванията им пише, че искат оценка по математика от гимназията, където имам твърде ниска оценка (3,50).

От тогава до сега съм взимал курсове по математика и съм доста добре вече, но няма как да си променя оценката от гимназията. Друга критерия за ТУ е матура по математика, която не съм взимал (взех Български и Английски).
Има ли как сега като съм извън училище да се явя отново на матура по математика за да имам поне тази оценка.
И дали имам друг начин да си помогна със кандидатстването?

# 1
Как така ще завършиш в уни висше пък ще се върнеш отново в гимназия да правиш матура? Това звучи абсурдно. Ако ставаше така всички щяха да се връщат да изкарват оценки.

# 2
Е, изпит по математика нямат ли?

# 3
  • Melmak
Провери дали правят изпит в самия университет. Как вече с диплома, ще се явяваш на дзи? 😁

# 4
Доколкото помня, дори  да се явите допълнително на повишаване,  резултатът от това повишаване не променя резултата от държавния зрелостен изпит в дипломата за средно образование. Но ако има по-добър резултат може да се прилага към дипломата при кандидастване.

Цитирам от един сайт. Може да бъде видяна коя като название и цифри  е нормативната уредба  и така да се намери какво дефинирана тя и какви права дава.

Уважаеми зрелостници,
Тези от Вас, които са се явявали през учебната 20../20.. г. на ДЗИ по БЕЛ и Втори ДЗИ могат да подадат заявление за допускане до изпит по чл. 132а от Закона за предучилищното и училищното образование и чл. 104а, ал. 1 от Наредба № 11 от 01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците /Приложение 1/ в периода от ..... г. до .......г. в ......

Зрелостниците, които имат право да подадат заявление са, както следва:
– Зрелостници, както и лица, притежаващи диплома за средно образование, за целите на кандидатстването във
висше училище по свое желание имат право да положат изпит по учебен предмет, по който вече са положили успешно държавен зрелостен изпит, върху учебното съдържание, предвидено за изучаване на същия вид подготовка.
– Изпитът може да се положи еднократно в рамките на учебната година на завършване на XII клас или на
следващата учебна година.
– Изпитът се провежда по реда на държавните зрелостни изпити.
– Резултатът от изпита се отразява в удостоверение за положен изпит по реда на държавните зрелостни
изпити за целите на кандидатстването във висше училище, което се издава в съответствие с държавния образователен стандарт за информацията и документите.
– Резултатът от изпита се вписва в точки и в оценки и се трансформира в оценки по скалата за оценяване.
– Резултатът от изпита не променя резултата от държавния зрелостен изпит в дипломата за средно
образование.
При кандидатстване във висше училище удостоверението дава право за включване на оценката от положения изпит с тежестта на или вместо оценка от държавен зрелостен изпит от дипломата за средно образование в случаите, когато тя е по-благоприятна за лицето в балообразуването или за прием при условията на чл. 68, ал. 4 от Закона за висшето образование

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 19:43 от _re_ge

# 5
Благодаря! Ще проверя дали имат изпит по математика в самия университет. Съжалявам ако беше глупав въпрос просто се чудих дали съм си прецакан вече с ниската оценка от училище. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт