Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 133
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 615
Момичета, привет! Изведнъж много се притесних, сутринта като се къпах си напипах много малко топченце под мишницата,твърдо е, на свивката отпред. На химиотерапия доцетаксел+херцептин съм, предстои ми 4-та вливка следващата седмица. Имах лимфна дисекция с извадени 12 л.в. чисти. От страната на оперираната гърда е и така се шашкам вече...Имали ли сте някакви такива подутини? Така съм се притеснила...ще ходя на лекар близките дни.

# 616
  • Sofia
Момичета, привет! Изведнъж много се притесних, сутринта като се къпах си напипах много малко топченце под мишницата,твърдо е, на свивката отпред. На химиотерапия доцетаксел+херцептин съм, предстои ми 4-та вливка следващата седмица. Имах лимфна дисекция с извадени 12 л.в. чисти. От страната на оперираната гърда е и така се шашкам вече...Имали ли сте някакви такива подутини? Така съм се притеснила...ще ходя на лекар близките дни.

LadyMilion, ако е с размер на грахово зърно най - вероятно е от косъм. Ти си направи консултация, но имай предвид, че вероятно е това. Още повече, че си минала през лимфна дисекция и вероятно на това място няма останал лимфен възел.

Бела, радвам се, че при теб всичко е наред! И си права, че трябва човешко отношение към болните. Някъде през годините уви явно губят човещината - някои.

# 617
LadyMillion, с твоите притеснения съм. Напипах мъничко топченце - колкото грахово зърно в края на разреза под мишницата. Аз съм на таргетна терапия с Phesgo. В сряда съм на преглед при д-р Валентин Иванов. Старая се да не се притеснявам,но не ми се получава.

# 618
Благодаря, Кати, дано е това!

Кайра, дано всичко е наред при теб! И при мен е с такъв размер, даже и по-малък, кръгло. 4 пръста над края на операцията. След като минеш преглед, кажи моля те какво са ти казали. Аз следващата съм на х.т. , ще говоря с онколога и е отида най-вероятно при хирург.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 15:20 от LadyMillion

# 619
Момичета, предстои ми пет скенер. Знам, че темата е обсъждана вече, но се чудех. Отивам за диспансерен, веднага получавам назначение за пет. Аз сякаш предпочитам ехографа, вече в рамките на няма и една година това ще ми е трети пет скенер. Вие толкова често ли правите? Аз правих април 2024, после 6 месеца по-късно октомври и сега 4 месеца по-късно имам назначен трети. Това според вас нормално ли е?

# 620
Мимаче, какъв е твоят случай, вид? Защо толкова често ПЕТ скенер? Това в коя болница е? Все съм чувала през първата година за проследяване скенер с контраст, ямр и един ПЕТ скенер. Но това ми се струва много облъчване за проследяване без оплаквания. Според американските и европейски протоколи ПЕТ скенер не се препоръчва без оплаквания и симптоматика. Но може и на мен грешно да са ми представили информацията. Ще ми е интересно да науча къде какъв вид изследвания пускат за проследяване.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 07:38 от kalpazanka1

# 621
Mimache, първите две години на около 6 месеца ме пращаха на ПЕТ - имах заразени лимфи. Като се има предвид месец-два чакане за дата, са ми давали и по-рано направление и пък съм минавала по-късно на скенер. Аз лично от облъчването точно не се притеснявам. Внимавам после да не облъчвам околните само. По-малкото зло избираме от тук нататък - примирих се. Имам предвид, че би било по-лошо да не го направя и да изпусна нещо.

# 622
Calm,абсолютно си права,правете щом ви изпращат,хич не четете протоколи...няма по- ценно от това да се следите "изкъсо"...

# 623
  • София
И все пак - 3 пъти за 1 година и на мен ми се вижда прекалено. Мимаче, подсети, моля - какъв беше твоя случай. Толкова много облъчване не е безобидно и трябва да има сериозна причина да се прави. Какъв рак, ЛВ засегнати колко, каква терапия досега?
А, и в коя болница е това? Проф. Щерев ми каза, че той толкова скенери (за мен) не би правил, с нищо не допринасят, а могат да навредят, но в Сити колегите му били на друго мнение. Но това е за мен, 9-та година от първия случай и 6-та от втория, при теб може да е съвсем друга бира.

# 624
Момичета, минавам да ви вдигна малко духа. Blue Heart
Тази сутрин си получих резултатите от ПЕТ скенера. Чиста съм BalloonParty Time
Толкова се тревожех този път ! Лятото си сецнах жестоко кръста и бях със страшни болки цяла седмица, но от страх не отидох на лекар. Не знам при вас как е, но при мен, за каквото и да отида на лекар, щом каже че съм с онкологично заболяване, веднага се почва "трябва да изключим, че не е от основната диагноза"
Не че не са прави, наясно съм с това, обаче е страшно депресиращо да се чустваш като дамгосан!
Аз положих толкова усилия да си внуша, че вече съм абсолютно здрава и едно такова изречение ме връща много назад в емоционален план.
Мимаче, и на мен ми се струва , че са много за една година толкова ПЕТ скенери. На мен пък с голям зор ми ги дават. Дори и при първоначалното стадиране ми отказаха, защото обикновения скенер бил чист за 1-ва зона и не се очаква да има далечни мети щом ЛВ са чисти.
Първия ПЕТ си го изпросих чак на диспансера. От тогава гледам горе-долу всяка година да си искам. Аз съм с тройно негативен и понеже на диспансера хич нямам вяра, гледам да си организирам по-сериозно самонаблюдение.
Решила съм така да действам до 5-тата година, ако съм жива и здрава. След това ще ги разредя.
Ей, как се бях сдухала....

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 13:29 от Mollly

# 625
  • Sofia
Mollly, това е чудесна новина! Все така да е и занапред в пълно здраве!

Не съм сигурна колко е добре честото облъчване. Може би през първите години през 6 месеца.

Момичета, аз да попитам нещо за протоколите. Дали ви се е случвало, за да знам какво да правя. Вчера получих от НЗОК съобщение, че протокола за Аримидекса е готов. Обадих се на личната и тя каза, че веднага, ще ми пусне рецептата. Отивам днес до близката аптека и проблем с рецептата. Момичето ме посъветва да отида в друга верига аптеки, защото може проблема да е само при тях. Отивам аз в друга аптека и при тях се появява проблема. Проблема е в това, че номерът на протокола и кода за заболяването не са едни и същи. Казват ми, че грешката е при личната. Обаждам се на личната и тя казва, че няма как да е станала грешка, защото като отвори протокола автоматично ѝ се зарежда рецептата. Как е възможно това не знам и къде да търся проблема? А и чакам протокол и за Золадекса и ми се иска да си спестя тези нерви и да съм подготвена.

# 626
Molly, Честито! Няма по-яко чувство! Аз съм тройнопозитивна, имам година от операцията вече и в тази годинаправих кадцайла, вместо херцептин, защото правих само 4 химии преди операцията. С изрязани 6 чисти възела съм. Няма мети. При мен беше 56 мм образувание в обема на цялата гърда предимно ин ситу с малка инвазивна компонента. Това е общо взето. Април по време на кадцайлата ме светнаха с пет скенер ей така да проверят. После като свърших кадцайлата пак правих пет, като между тях си направих и ямр на гърдите. От последния пет няма 4 месеца и отидох просто на диспансерен на кръвни. Питах онкологът за ехограф, той каза, че няма смисъл, щом ще пускам пет. Там ме убеждават, че пет не бил проблем “изпикавало се”. Аз сега говорих и с моята лекарка, която си ме следи в сити клиник още от начало и си правя ямр при тях на гърди и ми каза, че при тях правят до два пет скенера на година и че ми препоръчва да говоря с лекаря си за обикновен скенер за следене. Аз лъче не съм правила, нищо няма да ми стане, просто се чудя каква е тая анархия с пет скенерите и дали при вас е толкова често следенето. Ясно ми е, че всеки слушай е различен и че тук споделяме информация, взета от различните ни лекуващи лекари и интернет източници, не се противопоставям на решения на лекар, аз ще го направя, просто се чудя от тук нататък дали да не се следя другаде…. Не знам, май ще ходя в сити вече…

# 627
Мolly, Честито за хубавите новини! Все такива да са. И аз като теб се сдухвам и вече се питам дали един път онкопациент, цял живот ли така.
Аз също работя върху психиката или поне се опитвам.
Аз влизам с друг въпрос. Телкът ми изтичаше на 05 юни 2025, януари получиш писмо, подадох всички документи и днес получих, че имам Телк със срок до 01.02.2026
С това съкращаване на месеците, аз ноември ще трябва да подавам за ново преосвидетелстване. Издаден ми е от Враца. Има ли смисъл да обжалвам датата?

# 628
Мимаче,
Всички знаем, че ненужното облъчване не е желателно, но при теб, предвид тройно позитивния, може би искат да те следят по-изкъсо.
Аз правя ПЕТ в Токуда и там всеки път дават ето това листе:
Скрит текст:

# 629
  • Добрич
kalpazanka1, в групата във Фейсбук доста хора се оплакват, че  решенията им излизат по-рано и ако им паднат процентите (в много случаи), съответно падат и разходите за държавата...

☆☆☆

Mollly, поздравления! С всеки следващ ден ставаме все по-здрави.

Общи условия

Активация на акаунт