Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 943
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 990
Корморан, според мен глупост ще бъде, ако предпочетеш да ти махнат здрави лимфни възли по преценка на хирурга, вместо сентинелна биопсия.
Разбира се, това си е лично мое мнение, основано на личен страх. Имах приятелка, която беше с много тежък лимфедем и беше голяма мъка, имаше дни нищо не можеше да прави с ръката си. Но тя не е имала избор когато си е правила операцията, било е преди двайсетина години.
Права си за опита, но освен опита, за мен са важни и желанието да се учиш, да се упражняваш, да имаш хъс и не на последно място да се стараеш да направиш най-доброто за пациента. Това някои лекари с много опит са го загубили.
А има и доза талант, на някои хирурзи Господ е дал златни ръце.
Както и да е, дано припознаеш бързо твоите лекари и да минава лечението гладко и безпроблемно. Хубаво е, че си спокойна, аз бях много уплашена и стресирана, а това пречи.

# 991
Корморан, според мен глупост ще бъде, ако предпочетеш да ти махнат здрави лимфни възли по преценка на хирурга, вместо сентинелна биопсия.
Разбира се, това си е лично мое мнение, основано на личен страх. Имах приятелка, която беше с много тежък лимфедем и беше голяма мъка, имаше дни нищо не можеше да прави с ръката си. Но тя не е имала избор когато си е правила операцията, било е преди двайсетина години.
Права си за опита, но освен опита, за мен са важни и желанието да се учиш, да се упражняваш, да имаш хъс и не на последно място да се стараеш да направиш най-доброто за пациента. Това някои лекари с много опит са го загубили.
А има и доза талант, на някои хирурзи Господ е дал златни ръце.
Както и да е, дано припознаеш бързо твоите лекари и да минава лечението гладко и безпроблемно. Хубаво е, че си спокойна, аз бях много уплашена и стресирана, а това пречи.
Разбрах те Opossum. Благодаря ти за подкрепата и съветите. Може би усещаш колебанието ми. Аз не съм избрала още, ще почета още литература, ще чуя още мнения и ще реша.

# 992
  • Sofia
Само искам да добавя за лимфните възли. Аз съм с лимфна дисекция, защото хирурга при когото се оперирах не прави сентинелна биопсия. Но, това което знам е, че има ли заразен лимфен възел и аксилата подлежи на лъчелечение риска от лимфедем нараства повече, отколкото ако е направена лимфна дисекция, чисти лимфни възли и без облъчване в зоната на аксилата. Сентинелна биопсия предпазва повече от по-нататъшни инфекции, защото при лимфна дисекция, тези инфекции са значително по-големи.

Корморан, за светилата. При цялото ми уважение към знанията и положеният труд, винаги имам едно на ум, че са заседнали някъде там в миналите времена и не желаят да се развиват. Добавям и грубото отношение. Специално за д-р Гаврилов съм чувала, че отношението към пациенти е нулево, а и напоследък се случва и на неправилна диагностика. Можеш да погледнеш темата за фиброаденом, там някой беше споделил мнение специално за него. Хубаво е да изчакаш комисията какво, ще произнесе. При кой онколог си се консултирала?

Д-р Мариела  Василева прави сентинелна биопсия по време на операцията до колкото знам. Болница Щерев не е към НЗОК, но разполага с най-новата апаратура. Ако човек може да си позволи финансово си струва да помисли.

За витамин D. Също съм в болница Надежда и при моя недостиг не се впечатлиха особено ( а той си беше сериозно паднал). Казаха, че в днешно време е като пандемия и 2000 единици са достатъчни.

Знам прекрасни отзиви за д-р Ушева ( ИСУЛ ). Млад лекар, който не спира да се развива. Мила и емпатична. Наскоро получи награда за запазване на гърдата при множествен рак на гърдата. Оставям нещо, което е много интересно, което правят в ИСУЛ.

https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/d-r-slavyana-useva-prav … -dokato-operirame

# 993
Корморан,стадирана ли си.Имаш ли Пет скенер или скенер на цяло тяло.Образния за това те е пратил на онколог,обикновено те пращат,но може и хирург.Ако нямаш образни на цяло тяло,сменяй онколога.След образните и хистологията,комисията решава,дали първо химио или операция.
Alatea, имам мамография с контраст, 3D томография на гърди, ехо, хистология и имунохистохимия на материала, взет от кор-биопсията. Това е. Прегледът при онколога беше не повече от 5-7 мин, от които половината писа на компютъра и ме насочи към хирург -доц. Аркади Иванов в сити клиник. Това е накратко.

# 994
  • Варна
Корморан,трябва да те стадират.Не бързай с операцията.Ти дефакто нямаш,дори ЯМР и не се знай,дали нямаш нещо в лимфните.При сестра ми,беше същия случай,искаха направо операция.Добре,че бяха момичетата от темата и се свързахме с др.Вълкан Иванов,който ни каза,че така не се прави и ни изпрати на Пет.Кажи при кой онколог си била и момичетата ще те насочат.Задължително онкологична комисия.Ако искаш,напиши хистологията и големината на тумора.В някои случаи,задължително,се почва с химия.

# 995
Alatea, няма да се подложа на операция преди комисията. Онкологът беше д-р Мила Петрова от Надежда. Тя каза, че съм за операция и че по-бързо ще стане с комисията, ако хирургът ме представи. От контрастната мамография туморът е определен на 10 мм. От ИХХ -Хормонално зависим, HER2 отрицателен и Ki67 5%

# 996
  • Sofia
Корморан, аз съм при Мила Петрова и ѝ се доверявам напълно. Вече ти, ще прецениш и усетиш. От ИХХ се вижда, че твърде вероятно е да нямаш нужда от предоперативна химиотерапия. Толкова ниско ki67, малък размер и най-вече хормонозависим и HER 2 отрицателен си за хормонална терапия. най-много някоя и друга лъчетерапия да ти назначат. Много добри показатели ( ако има нещо добро при рака) и имаш голям шанс да се излекуваш напълно. Мила Петрова те праща при хирург заради комисията. Вече и тя, като се произнесе, ще ти е по-лесно.

Пожелавам от сърце да се случат бързо нещата и да се излекуваш напълно!

# 997
Katty D, благодаря ти! Да ти се връщат добрите пожелания многократно!

# 998
  • Sofia
Katty D, благодаря ти! Да ти се връщат добрите пожелания многократно!

Благодаря ти, Корморан!

# 999
  • Варна
Корморан,Кито ти е много ниско,което е много добре и най вероятно,няма да имаш химия,стига лимфните,да са чисти.Не мога да разбера,защо така процедират.В нашата болница,отиваш на онколог и веднага дава направление за Пет скенер.След резултатите се минава комисия,която е всяка седмица.

# 1 000
  • Sofia
Alatea, вероятно, защото имат ПЕТ с болницата и не се налага да изпращат пациентите на друго място. В Надежда имат само КТ и ПЕТ не им е практика. Аз съм само с ЯМР преди химията и КТ след първият курс химиотерапия. Ако Надежда изпращат за ЯМР и ПЕТ, ще се забави лечението. Чака се много.

# 1 001
Само ще ви припомня ,че дъщеря ми имаше чисти лимфни възли според образните,и сантинелна биопсия...но по време на мастектомията,се наложи да отстранят 13...,от тях 12 заразени....благодарение на опитен хирург и стар метод...
Така да се каже,човешкия фактор е незаменим..

# 1 002
  • Варна
Katty D,има в болницата Пет,но повечето пациенти,включително ние , ходят в други градове,защото се чака много.По протокол,трябва първо да се стадира пациента,може и КТ на цяло тяло.Дори в интервютата,топ онколозите,казват,че е задължително,но за съжаление,не всички го спазват.Мисля,че и на първа страница го има в първите стъпки на лечението.

# 1 003
Неда, образните винаги може и да грешат.
И при мен се оказа, че имам микрометастаза, която образните няма как да хванат.
Но за мен е по-добре човек да пробва първо по-щадящото, а после ако не стане, да се реже всичко.
Защото обратното е невъзможно, да се изреже всичко, пък после ако хистологията покаже чисти лимфни възли, да се върнат обратно.
Не казвам, че аксиларната дисекция е метод, който не трябва да се ползва, напротив, но не винаги веднага и на първо място.
Ако имах повече заразени лв, щях и аз да направя, но поне щях да съм имала шанс за по-щадяща операция.
А и не знам защо се счита, че хирурзите, които правят сентинелна биопсия нямат опит, само защото не са на 80 години?
(Неда, като те чета, май трябва да съм благодарна, че Бог ме.прибра да открия рака и да се лекувам в България.
Микрометастаза е едно,  но 12 заразени лв да не се видят при образни изследвания ми се вижда много странно. Явно са били изменени, щом хирургът ги е видял при операцията и се е усъмнил.)
В понеделник ще ходя да ми промиват порта и тукашната ми онколожка иска да говори с мен. Сигурно пак ще ме навиват за мамограма и се чудя дали да правя, при положение, че бях на ехограф, скенер и ямр през декември и януари. А и не вярвам на мамограмите вече, при положение, че моя тумор не се виждаше на нея. Само ще ме боли, защото гърдите ми не са големи и трудно ги нагласят.
Вече ми идва в повече този стрес от изследванията.

# 1 004
  • Добрич
kormoran69, моят тумор също беше хормонозависим,  Her2 негативен, с ki67 7% преди и 5% след операцията. С чисти лимфни възли и сентинелна биопсия.

Подобно на теб и аз съм човек на интуицията и трябвада "усетя", че това е моят доктор.

От диагнозата до операцията минаха 4 месеца. По стечение на обстоятелствата посетих 5 онколога и 4 хирурга.

Трябва задължително първо да те стадират.

Ще се самоцитирам от преди, защото мисля, че ще ти е полезно.

Цитат
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…
Ако при сентинелната биопсия лимфните възли излязат заразени (случва се понякога), после се прави лимфна дисекция.

Не зная на колко години си, но аз искам един ден да мога да вдигам и нося внучетата...

През цялото време бях уверена, че вземам правилни решения и "Благодаря,
че всичко се нарежда по най-добрия възможен начин".

Общи условия

Активация на акаунт