Хърватия - Словения

• 1 022
  • 13
  •   1
Отговори
Отварям нова тема за плануване на пътуване до Хърватия и Словения.
Имам желание да посетя тези държави, като спирките ми са Загреб, Любляна и езерото Блед.
Предвиждам седмица.
Със самолет.

Ако има минали по този маршрут, ще се радвам да споделят идеи, варианти за маршрут и нощувки.
Както и всякакви тайности, открити от собствен опит Simple Smile

# 1
Не мога да споделя опит, но се интересувам от море в Хърватия, по-точно Истрия. Ще следя. Не знам как мога да споделя друг сайт (за пътувания), но там има няколко теми за Западните Балкани, които ще са Ви полезни.

# 2
Отварям нова тема за плануване на пътуване до Хърватия и Словения.
Имам желание да посетя тези държави, като спирките ми са Загреб, Любляна и езерото Блед.
Предвиждам седмица.
Със самолет.

Ако има минали по този маршрут, ще се радвам да споделят идеи, варианти за маршрут и нощувки.
Както и всякакви тайности, открити от собствен опит Simple Smile
Най-подходящия период за Словения, ез. Блед е пролет или лято. Района е прекрасен, преминаваме често от там, на път към Италия. Последно минахме преди 10 на дни, но беше мъгливо и не се виждат гледките.
Любляна е много красива и зелена столица, много приятна атмосфера носи града. Имат разкошна Коледна украса.
Не мога да дам препоръки обаче за самите градове, защото ние пътуваме с кемпер, през тези места.

# 3
Имам идея за пътуване през май.
Обичам да чета пътеписи Simple Smile благодаря!

# 4
Какъв е смисълът от темата, тъй като споделих разказ по маршрута, за който се пита. Отговорих на въпрос и двата ми коментара са изтрити?

# 5
Аз събирам идеи и съвети.
Кой и защо трие...не знам.
Жалко....

# 6
Ще посетим Загреб в началото на април и ми се искаше оттам да направим еднодневна екскурзия до Плитвички езера.
Някой има ли опит с организирането на подобно пътуване? Излизат ми предложения на туоператори, но ми се струват на много високи цени. Дали има автобусни линии, които се движат редовно по дестинацията?
Ще съм благодарна на всякакъв споделен опит и идеи и за самия Загреб.

# 7
Планирам екскурзия началото на октомври. Идеята е да се тръгне през ноща, сутринта Любляна и Постойна  и на следващия ден Блед.
Къде е удачно според вас да се нощува. В района на езертото или не ?
ако е в района , от коя страна ? идеята е да сме по -близо до лодките

# 8
Планирам екскурзия началото на октомври. Идеята е да се тръгне през ноща, сутринта Любляна и Постойна  и на следващия ден Блед.
Къде е удачно според вас да се нощува. В района на езертото или не ?
ако е в района , от коя страна ? идеята е да сме по -близо до лодките

Аз нощувах в Любляна. Много е близо до Блед.

# 9
Виждам, че темата не е особено активна, но за да не публикувам нова, ще пиша тук. Дано някой с опит се включи.

В края на януари плануваме ски почивка в Австрия. Тъй като тази година не се налага да се отбиваме първо през Виена, ни се иска вместо  през Сърбия и Унгария да минем през Хърватия и Словения. Обичаме да "разтягаме" пътуването т.е. да  спираме за нощувка на 2-3 места по пътя, като го съчетаваме с разглеждане на градове/ забележителности наблизо.  Маршрутът ни е непознат.

Някой може ли да препоръча къде да спрем  и какво да видим?

# 10
Виждам, че темата не е особено активна, но за да не публикувам нова, ще пиша тук. Дано някой с опит се включи.

В края на януари плануваме ски почивка в Австрия. Тъй като тази година не се налага да се отбиваме първо през Виена, ни се иска вместо  през Сърбия и Унгария да минем през Хърватия и Словения. Обичаме да "разтягаме" пътуването т.е. да  спираме за нощувка на 2-3 места по пътя, като го съчетаваме с разглеждане на градове/ забележителности наблизо.  Маршрутът ни е непознат.

Някой може ли да препоръча къде да спрем  и какво да видим?
Препоръчвам ви Любляна, Словения - много е красива през зимата. Града има невероятна украса и коледни базарчета. Ние често се отбиваме на път към зимните Алпи и ни е любима. Хърватска, Истия много ми харесва, но ще ви отклони от маршрута.
Ако не сте ходили в Загреб, той ви е на път, а Любляна ви е на още час път.
Ние след това тръгваме към Австрия през Караванкен тунела и се отбиваме и във Велден, много ми е уютно това градче и езерото е просто уникално. Там всички градчета в района са много сладки, малки и с коледен дух.

Ние пътуваме с кемпер, все пак и ние съобразяваме къде има места за паркиране.

# 11
Благодаря! Ние пътуваме  в края на януари, така че няма да хванем коледните украси. Как се преминава през тунела - трябва ли да се плаща нещо предварително? Сега погледнах, но не разбрах съвсем. Ако идвам от Словения има пункт в Хрущица, в който плащам на място такса около 8 евро. Но трябва ли да платя И он лайн за австрийската част?

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 10:09 от pipelot

# 12
Благодаря! Ние пътуваме  в края на януари, така че няма да хванем коледните украси. Как се преминава през тунела - трябва ли да се плаща нещо предварително? Сега погледнах, но не разбрах съвсем. Ако идвам от Словения има пункт в Хрущица, в който плащам на място такса около 8 евро. Но трябва ли да платя И он лайн за австрийската част?

За Австрия трябва да си закупите винетка, купува се или още в Словения или веднага на бензиностанция в Австия, но може и онлайн да си я вземете. Беше 10 евро (последно), ама може би са ги вдигнали след лятото, защото и тази за Словения е по-скъпа вече. И за Словения ви трябва винетка! Не ги пропускайте, че глобите са жестоки.
Хърватска, СЪрбия са си с толове. На нас ни е най-удобно да плащаме с карта, но може и кеш.
Веднага след границата с Хърватска има пункт (спират много коли), става ясно. Последния път си я купихме онлайн ние, но гледайте да намерите официални сайт за купуване.
Караванкен (дългуия тунел), ако преминавате, той си има пункт /тол и там се плаща. Не знам точно колко сруваше, но и за нас със сигурност е по-скъпо защото сме 7 метра кемпер.

# 13
Йоанна, аз с винетките съм на ясно, но не и с тунелите!  Ако влизам от Словения в Австрия през тунела - ясно е, че ще платя в Словения на пункта за тунела. Но трябва ли да платя някъде он лайн за австрийската "половинка" от тунела? Четох, че двете страни си делят стопанисването му.  Т.е. еднократно ли е плащането за преминаване - само в страната, от която влизаш?

Общи условия

Активация на акаунт