Как се справяте с разходите по време на втора година майчинство?

• 12 188
  • 389
  •   3
Отговори
# 300
  • София /Абсурдистан
Аз така направих и детето се скъса да боледува. Сега никога не бих, ама минало и заминало.

# 301
  • Melmak
Ако втората година трябва да съм със 780 лв или там колкото е в €, просто трябва да спрем да съществуваме.
Вариант би бил мм да изкарва неговата и моята заплата заедно, демек двоен доход. Не казвам, че е абсолютно невъзможно, пожелавам му го, но по-скоро е далече от реалността.
В сегашната ситуация наистина без нещо допълнително не знам хората как се справят, в условието на:
- не получаваме финансова помощ от близки
-заплатата на майката не е в пъти по-ниска от тази на бащата.
При сходни по размер доходи означава, че втората година семейството е с 50% по-малко доход поне.

# 302
Хората около мен с малки деца (а те са мнооого), се връщат на работа веднага след първата година и пускат детето на ясла (в София в частна, защото детето е още малко, а и в държавна може само от септември). Има и някои, които командироват баба и тя гледа детето, но е по-скоро рядкост. Аз планирах същото (да се върна на работа), обаче така се стекоха нещата, че при мен усилията бяха възнаградени и сега мога да си позволя да изчакаме до септември (тогава ще е на година и 9 месеца). Обаче всичко това ми костваше и ми коства много, разбира се само за моя сметка (защото с детето не правя компромиси, относно време и грижа). Може би щеше да ми е по-лесно просто да се върна на работа след първата година, но така е трябвало да стане. Изобщо не съжалявам, в момента си сбъдвам една от най-големите мечти, докато живея в реалността на най-голямата ми мечта (синът ми).

Честно казано, не виждам как може да се живее с 300 евро на месец. Особено пък, ако си самотна майка, абсурд.

# 303
  • Melmak
Около мен вече също повечето хора са с деца, но само жените с наистина добра кариера се върнаха на работа след първата година.

# 304
Около мен всички си изкараха докрай двете години майчинство, че някои и малко отгоре платен/неплатен отпуск. Което в последствие им изигра много лоша шега при адаптацията в яслата, но това е друга тема. И аз съм се чудила как се справят финансово, но явно мъжа изкарва достатъчно, за да покрива цялото домакинство. Което по същество е супер, всъщност. Говоря за приятелки, които знам, че нямат допълнителен доход т.е. не работят нищо странично.

# 305
И около мен повечето жени си изкараха двете години, но за нас е абсурд. Двамата с ММ изкарва(х)ме еднаква заплата кажи речи. Имаме и кредити (ипотека и за колата). Ако аз остана на 780 лв доход за цяла година ще измрем. Grinning Помощ нямаме от роднини освен по разни поводи (РД, Коледа и тн), а и да имахме аз не се виждам да разчитам на родители цяла година. Имаме помощ за гледане на детето около 2 пъти седмично (платена), ама то кое по-напред? Добре, че ММ е с гъвкав график та някакси ще се комбинират нещата, а малката отива на ясла септември, когато ще е на малко под 2 г. Сега не мога да се пречупя да я пусна, защото е мъниче още на 1 година. Но да, не всяка професия го позволява. Аз съм почти изцяло хоум офис и не с нормирано време, просто като имам работа, трябва да се свърши - аз, ако искам мога и в 3 през нощта или в неделя следобед да я свърша - важното е да е свършена. Това дава голяма свобода.

# 306
Може би в по-малките градове, където заплатите се доближават до 780 лв, е възможно да останеш и втората година майчинство. В София е абсурд за хора, които взимат еднаква сума за заплата. Човек знае 2 и 200, но аз лично не бих мизерствала, съответно и детето ми, при условие, че имам работа и доход. А и като цяло, за развитието на детето е супер ранното тръгване на ясла. При нас можем да си позволим да не се връщам до третата година, но това няма шанс да стане, вероятно ще съм се хвърлила през терасата Grin

# 307
  • Melmak
Аз имам пред себе си пример за доста високо образовани и квалифицирани родители, семейство с две деца. Майката роди доста късно, с вече мноого напреднала кариера, бащата е с хубава професия, но не изкарва колкото жена си. Тя работеше до последно и с двете бременности, после се върна на работа на годинка. Подработваше и докато е в майчинство първата година. При нея и първата година беше голям удар финансово, защото тя е далеч от максималния осигурителен праг. Тя самата ми е казвала, че не е виждала вариант да остане две години вкъщи, не само финансово, а защото тя не би била щастлива. Човек, който е на такова ниво в кариерата си и цял живот е на педала се справя и с деца. Две породени са, тръгнаха на ясла като всяко от тях беше на 1 г. Децата са прекрасни, не са боледували много повече от другите деца.

# 308
  • Свищов
Добре де, нямате ли никакви спестявания? Тук чета в разни теми, че трябва да имаш спестявания за поне 6 месеца, ако останеш без доход. Аз имам и повече, и винаги, дори и като съм работела на ниски заплати, съм успявала да заделя нещо. Особено с дете/деца е направо задължително.

# 309
  • Melmak
А спестяванията какво общо имат? Със 780 лв не се живее нормално. Аз цяла година да живея от спестявания ли?

# 310
Спестяванията нямят общо с дохода, а и те затова са спестявания. Защо да се харчат, като реално имаш възможност да работиш и да не ги харчиш? Другото е, че ако преди майчинството си имал добри доходи и си свикнал на един стандарт, първата година майчинство е супер шокова финансово, защото доходите ти падат много драстично. Като добавим и като цяло деликатния период за жената, след като роди, това си е сериозна причина за следродилна депресия. Моята философия е, че децата неслучайно избират нас за техни родители и съответно - изобщо не е нужно, да не кажа, че е и вредно, ако против своята воля и светоусещане промениш изцяло ежедневието си, заради появата на детето. Детето се адаптира към начина на живот на родителите, разбира се, че ще има промяна, но тя трябва да е умерена. Ако си бил деен човек, който обича да пътува, да обикаля разни места, да се образува постоянно, да спортува, има свои интереси и т.н., не бива да загърбваш всичко това, мислейки си че сега детето е важно и край, трябва само и единствено да си с него. Това е вредно за теб, вредно е и за детето. Освен, ако не е някакво естествено преобразуване на нещата, което носи спокойствие и завършеност. Нещастна и потисната майка не е полезна за детето си, напротив. Така че, трябва да правим това, което ни кара да сме щастливи, за да са щастливи и децата ни - за едни от нас това е да продължаваме да работим и да преследваме разни професионални и лични цели, за други пък е да си останат вкъщи и да се посветят изцяло на детето. Затова сме различни.

# 311
  • София
Предполагам, че хора на много високи заплати, са си заделили и за майчинство. Аз познавам такава жена. Тя взима двойно, колкото мъжа си, но много държеше да си гледа децата (близнаци) и втората година. И беше си спестила специално за нея по още 1200лв месечно. Всяко семейство си преценява ми е мисълта. Техният общ доход втората година беше около 5 хиляди, справиха се. Децата вече са на 5 май че.

# 312
Майката роди доста късно, с вече мноого напреднала кариера, бащата е с хубава професия, но не изкарва колкото жена си. Тя работеше до последно и с двете бременности, после се върна на работа на годинка. Подработваше и докато е в майчинство първата година. При нея и първата година беше голям удар финансово, защото тя е далеч от максималния осигурителен праг.

Малко ми е странно хем уж напреднала кариера, хем заплатата не била цвете Rolling Eyes
Че и още през първата година, когато получаваш реално повече отколкото, като ходиш на работа... Явно или не си декларира изцяло доходите, или не могат да харчат разумно.

А спестяванията са точно за това - като нямаш регулярни доходи или са ниски (оставане без работа, продължително боледуване, майчинство), да можеш да живееш нормално дори и при ограничаване на разходите.
То точно това е семейното планиране.

# 313
  • Melmak
Кое е странно? Бащата е с добра професия, но не беше заплатен кой знае как. Сега, не си представяй да е на МРЗ. Но жената е с много напреднала кариера и много по-висок доход от мъжа си.

# 314
Как пък го измислихте това, че не си декларирала доходите! Когато заплатата е много над максималния осигурителен праг получаваш значително по-ниско майчинство отколкото ти е била заплатата. Съвсем ясно е написано.

Общи условия

Активация на акаунт