Перипапиларна атрофия

• 698
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, вчера бях на очен лекар, при прегледа се установи перипапиларна атрофия, по изразено в лявото око, не знам от какво се е получило, възможно е от един удар преди повече от две години , щорите паднаха и ме удариха зверски! Преди имах високо очно налягане( поне така ми казваха) вчера при прегледа ми каза докторлата, че ми е задебелена роговицата и махаме 4 от стойността която се измерва, тоест в едното беше 20 в другото 19, споделих , че като погледна към светлина или към бяла стена в лявото око имам като паежинки ли или като някакви светлинки( не мога точно да го определя) след разширяване на зениците и преглед се установи перипапиларна атрофия, беше ми препоръчан периферен лазер, но честно казано много ме е страх, и при двата случая направо бе съм на себе си да не ослепея! Надявам се някой който има повече информация или се е сблъсквал с такъв проблем да сподели!( забравих да спомена, че имам астигматизма на лявото око, точно където виждам тези светкавици!

# 1
За диагнозата е необходим ЯМР на очни нерви. И второ мнение задължително.

# 2
А от скенер не би ли могло да се види, на мен ми правиха само изследване на преден очен нерв,биомикроскопия,офталмоскопия и изследване на зрителна острота, на базата на това лекарката заключи перипапиларна атрофия, съдове и макула в норма.

# 3
А от скенер не би ли могло да се види, на мен ми правиха само изследване на преден очен нерв,биомикроскопия,офталмоскопия и изследване на зрителна острота, на базата на това лекарката заключи перипапиларна атрофия, съдове и макула в норма.

Не. Плюс това скенера прави голямо облъчване с радиация.
Трябва да се направи ЯМР и то задължително с контраст. Изследването е напълно безвредно.
До тогава диагнозата , която сте чули е само вероятност. Възможно е да няма нищо такова.
Невролог може да ви издаде направление за ЯМР по здравна каса, заплаща се само контраста около 120 лева.
Изследването трае около 30 минути.
Успех ви пожелавам и повече кураж, за да не се поддавате на лоши мисли!

# 4
Благодаря ви, със сигурност ще потърся и второ мнение, точно затова не се съгласих на периферен лазер а на наблюдение първо, макар, че ми беше препоръчан.Мисля,че ако беше толкова належащо нямаше да ми го препоръчат а направо да ми кажат, че това трябва да се направи

Общи условия

Активация на акаунт