Дата на раждане и дата на акта за раждане.

• 1 095
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам въпрос, на който не мога да намеря категоричен отговор.
В удостоверението ми за раждане е записана дата на раждане 09.02. 1973
Основание за издаването на това удостоверение е АКТ ЗА РАЖДАНЕ  от същата дата- 09.02.1973
Възможно ли е да са били толкова
 ,, бързи "!?
Още нещо.
Пише, че съм роден в Пазарджик.
Там обаче никога не сме живели- нито родителите ми, нито аз.
Когато попитах преди години нашите защо така, ми казаха, че баща ми бил командирован там по това време и взел майка ми със себе си, защото се страхувал да я остави сама бременна.
И съм се родил в Пазарджик.
Ако са ме осиновили, не  трябва ли в удостоверението ми за раждане да пише града на е който да живели нашите постоянно по това време?

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 11:00 от Jordyyy

# 1
  • Пловдив
Точно същият случай, и точно с Пазарджик, беше с моя приятелка от детските години. Осиновена се оказа.
През 70-те за дата на акта за раждане на осиновените деца се е вписвала датата на раждане, а като място на раждане - мястото на осиновяването, което може да съвпада с действителното място на раждане, но не е задължително. (Май че и сега е точно така, но не ми се проверява.)

Допълвам. Местоживеенето на осиновителите беше различно, те самите нямаха нищо общо с Пазарджик и района. По принцип според общите правила на закона за този вид дела подсъдността трябва да е по адреса на молителя, тоест делото да се разглежда от съда по адреса на осиновителите, но в нейния случай по някаква причина не беше така, а може би и масово за осиновяванията не е било така.

Така че от изложените факти следва не много малка вероятност човекът да е осиновен и осиновяването да е допуснато (тогава) от Пазарджишкия районен съд. Като, разбира се, не се изключват и други обяснения, но случаят е почти едно към едно с този на приятелката ми.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 12:24 от Магдена

# 2
Когато се родиш лекарите записват часа и датата и после издават Акт за раждане, на практика веднага и той май стои в общината. От там нататък датата на раждане е фиксирана, а Удостоверението за раждане е документът, който се дава на родителите и на който казваме "кръщелно". Може да е издаден и след седмица, това не променя датата на раждане. Не виждам за каква бързина говориш.

Където си роден, там пише. Няма значение къде живеят родителите ти. Не знам при осиновяване дали не може да се правят замени, но иначе обяснението с командировката и раждането е съвсем реалистично.

# 3
  • Пловдив
Правят се при осиновяване "замени", това написах.

За бързина говори, защото актовете за раждане по принцип не се съставят в деня на раждане, поради техническата нужда от време, а 2-3 дни след това.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 11:43 от Магдена

# 4
Не се бях замисляла как се издават удостоверенията за раждане. Прегледах сега на децата, на единия е издаден на следващия ден, на другия - 4 дена след раждането. Но все пак това е София, може в Пазарджик администрацията по това време да не е била натоварена.
Имаш ли други причини да подозираш осиновяване? Вашите колко млади са били, когато си се родил? Приликата с някого от родителите не мисля, че е показателна, защото понякога децата са смес и приличат и на дядовци-баби.

# 5
  • Далечният изток
Може да поискаш извлечение от актовата книга, тоест да си видиш самия акт за раждане.

# 6
Не се бях замисляла как се издават удостоверенията за раждане. Прегледах сега на децата, на единия е издаден на следващия ден, на другия - 4 дена след раждането. Но все пак това е София, може в Пазарджик администрацията по това време да не е била натоварена.
Имаш ли други причини да подозираш осиновяване? Вашите колко млади са били, когато си се родил? Приликата с някого от родителите не мисля, че е показателна, защото понякога децата са смес и приличат и на дядовци-баби.
Били са 32 г. майка ми и 34 баща ми

# 7
  • при него
След излизане на съдебното решени за осиновяване, осиновителите отиват в тяхната община и там се издава нов акт за раждане, с новите имена и място на раждане се записва вече града, в който живеят осиновителите, ново ЕГН също. Личен опит от 2016 година. Не знам как е било през 70-те. Един ден, ако не навлезе в подробности, моето дете ще мисли, че е родено в София, от където сме ние. Подробността е, че този акт за раждане е издаден 2016, а той е роден 2014-та, т.е., това би било странното. Но нямаме казус, нещата са обяснени, без да се налага да рови в документи.

# 8
  • Пловдив
През 70-те е било като в описания случай на автора.
Иначе да - сега е различно явно, проверих и според действащия ЗГР новият акт се съставя с настоящата, вярната дата от общината, която съдът по осиновяването посочи, а не където се намира самият съд, както тогава.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 13:51 от Магдена

# 9
  • при него
Нашето дело беше в Хасково. Детето ми е родено в съвсем друг край на България, а ние сме от София.Акт за раждане, издаден в София, пише роден в София, след като излезе съдебното решение.
По-скоро, Джорди, не разбрах, на коя дата е издаден акта за раждане, малко след самото раждане ли? Може би тогава наистина сте роден в Пазарджик и не сте осиновен. Ако някой е наясно и през 70-те ли се е издавало ново ЕГН и нов акт за раждане, ако и тогава е било така, то акта за раждане ще е няколко месеца или години след самото раждане, примерно ще е издаден 74-та, 75-та.

# 10
  • Пловдив
Добре, де, няма противоречие с това, което казвам.
Категорично през 70-те е като в случая на автора.
Да, аз съм наясно и през цялото време точно това пиша. Юрист съм и с приятелката ми заедно търсихме произхода и, така че съм наясно и със закона, и с поне един случай на практика, а той е същият, едно към едно, като описания. Само годината е 1976-а.
ЕГН-та до края на 1977 г. няма.
В новия акт за раждане като дата на съставяне се е вписвала датата на раждане.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 14:03 от Магдена

# 11
  • Далечният изток
ЕГН е въведен през 1977 г.

Винаги се е издавал нов акт за раждане след осиновяване.

# 12
  • при него
Магдена, аз не споря, само споделям и се чудя. Може и аз да не съм разбрала правилно, та затова казвам как е сега, ако може да послужи за ориентир.
Това за ЕГН не го знаех, ама това е въпрос за поне 5000 лева в стани богат. Интересно ми стана, Аида, и тогава как, на всички вече родени, служебно са издавали ЕГН на конвейр ли?

# 13
  • Далечният изток
Да, служебно на всички, в общината по постоянен адрес, независимо къде човекът е роден. На моя клиентка така като издирвахме биологични родители, тя родена в София през 1974, ЕГН през 1977 г. издадено в друг областен град, където тогава семейството е живяло (тя с осиновителите), съответно ЕГН ѝ показва, че е родена в този областен град, а тя реално не е родена там.

# 14
  • Пловдив
Да, на всички родени и живи към оня момент им е даден ЕГН. Седмата и май и осмата цифра означават окръга (4 за Пловдив, 3 за Пазарджик, 5 за Разград, 6 и 7 за София... - по азбучен ред), като за получилите ЕГН по рождение това е и мястото на раждане, а за по-възрастните е местожителството към 1977, т.е. баща ми беше роден в София и имаше ЕГН с 4. На приятелката, за която говоря, ЕГН също е с 4 при местораждане в Пазарджик, защото към 1977 вече е била осиновена и с местожителство в Пловдив, но ако беше родена през 1978 и осиновена пак в Пазарджик от пловдивчани, щеше да има ЕГН с 3 като седма цифра, защото като местораждане пак щеше да се сочи Пазарджик според тогавашната уредба и пак там щеше да се състави актът за раждане направо с ЕГН.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 14:20 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт