Архитектура в УАСГ или Дизайн в ТУ?

• 422
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

В момента съм в 12-ти клас и се колебая между следване на Архитектура в УАСГ и Инженерен дизайн в ТУ София (и Индустриален дизайн в ТУ Варна е опция). Бихте ли ме посъветвали коя специалност и кой университет предлагат по-добри възможности за реализация и перспектива в бъдеще?

В момента посещавам уроци по рисуване в ТУ за дизайна, но познати учат за архитектура. Сякаш архитектурата ми се струва по-интересна, сигурна и престижна, с по-добри възможности за реализация в сравнение с дизайна. В същото време обаче, вече съм вложила време и средства в подготовка за дизайна, а започването на уроци за архитектура изглежда късно и не искам да натоварвам родителите си финансово. Бих искала да чуя вашето мнение, колкото и глупаво да изглежда въпросът ми.

Благодаря предварително!

# 1
До колкото съм запозната е трудно да се намери работа с архитектура. Аз бих се насочила към дизайна, но това е мое мнение. Запиши това, което ти е интересно, защото после ти ще го учиш и работиш.

# 2
Като човек, завършил УАСГ архитектура през далечната 2019 година, ще кажа - трудно е да се реализираш, ако нямаш мноооого желание за това (и малко връзки). Вярно, че постоянно се строят нови сгради, но пък и се напълни с архитекти. Бих посъветвала и аз за дизайна.

Да вметна, не си работя по специалността.

# 3
Двете специалности имат разлика от небето до земята. Ако нямаш интерес към машини и детайли, не ти е мястото в ТУ. За УАСГ е късно категорично за тази година, там има изпит по математика, преди години в ТУ нямаше, предполагам още е така.

# 4
Чак пък късно... От мое време още влизаха с матура в инженерните специалности... Дори за цветни задачи и композиция има предостатъчно време, то вече няма и такъв наплив за университета, както преди.
Дизайн от ТУ пък каква реализация има?

# 5
Ако се е готвила само за рисуване, и не е в МГ или силен афинитет към математика, за мен е късно, има 5 месеца да качи от първо на второ ниво.

Цветни задачи и композиция май вече няма, с портфолио май вече кандидатстват...

Едит: май не съм права, трите задачи по рисуване са актуални според сайта...

# 6
Не съм се интересувала, затова и не споря, може да са добавили портфолиото като опция при кандидатстване, по избор.
И за математиката не мисля, че е късно. За ТУ също се набляга на нея и вероятно е силна страна на авторката.
Един мой познат до март месец на годината на КСК се готвил за медицина, после решил да кандидатства в УАСГ. Беше ССС, колега на моите съквартирантки, откъдето знам, че се справяше много, много добре по време на обучението си. Даже и работи по специалността, за разлика от почти всички други колеги.
Като говорим за КСК от преди почти 20 г. вече (2006 г.), когато влизането не беше лесно, като сега.

# 7
Ако се е готвила само за рисуване, и не е в МГ или силен афинитет към математика, за мен е късно, има 5 месеца да качи от първо на второ ниво.

В паралелка с профилирана подготовка по математика съм, а и тя ми е сила. Рисуването на изпитите за УАСГ е малко по-различно от това за изпита за ТУ и за там се притеснявам. Чувала съм от познати, че влизат архитектура с 4 по математика и 6 по рисуване 🙈

# 8
Съвет от мен, като завършила архитектура преди повече от 25г. Ако не ти е призвание, не се бутай. Имах колеги, които дишаха проектиране и сега с това се занимават, и са успешни. Но има и обратното. Аз съм в чужбина и не съм работила като архитект, но работата ми е много тясно свързана. Работя и с много местни, които също след 20г като архитекти, подеха като мен, в паралелна, в момента търсена, посока, без нервите, стреса и всички екстри, за които човек и идея си няма след поредната три нощна безсънна седмица в първи курс. Ако не ти е призвание, плюй си на петите и в друга посока.

# 9
ССС по онова време (моята КСК беше 2008) бяха много места за прием, влизането беше лесно, много изпадаха през годините, до реализация стигаха малко. Архитектура влизането беше драма, над 95% завършваха. Сега май не е толкова трудно влизането.

Реализация на Инженерния дизайн виждам в разни стартъпи, работа по патенти, 3Д моделиране на машинни детайли...Но дамата над мен е права: "Ако не ти е призвание, не се бутай."

# 10
А какво бихте казали за реализация и сигурна работа? Дизайна ми се струва несериозно висше или сякаш съм го записала колкото да запиша нещо. Архитектурата ми се струва по-сериозна, а и ако избера нея, мисля да се занимавам с комбинация от интериорен дизайн и проектиране на сгради, а и имам познати в сферата. Инженерният дизайн основно се фокусира върху моден, графичен, интериорен и продуктов. Има търсене за графичен дизайн, но в днешно време с AI вече нищо не е сигурно (дори архитектурата).

# 11
В момента в България само в Учиндол не произвеждат архитекти. Не знам как е в София, но в провинцията е абсурд да си намериш работа в проектантско бюро. На свободна практика също е много трудно, дори за хора с 20+ работа като архитекти, какво остава за един новозавършил с почти нулев опит.
Ако мечтата ти е архитектурата - следвай. После, както дойде.

# 12
Индустриален дизайн е същата работа. В България за такива кадри работа не се намира, а ако се намери е за без пари.
Ако някой иска работа да опъва врат и да учи ССС, после ще го засипят. Ако може да го завърши де, и ако му стиска да практикува

# 13
То не е задължително да взима проектантска правоспособност.

Общи условия

Активация на акаунт