Данъци и осигуровки в чужбина

• 415
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, живея в Испания, но тук няма работа и искам да работя дистанционно за българска фирма. Имам мое ЕООД, чрез което мога да работя само субконтрактор. Къде обаче следва да плащам данъци и осигуровки? Здравни ще плащам в Испания към частен здравен фонд, защото тук ще ги ползвам. Въпроса ми е за данъка и социално и пенсионно осигуряване? Ако взема документ, че си плащам тези неща в Бг където е регистрирана фирмата, ще ме освободят ли от тях в Испания?
Някой има ли в подобна ситуация?

# 1
Здравейте, писах Ви и в другата тема: За да осъществява дейност фирмата трябва да има поне 1 назначен служител или самоосигуряващ се и съответно се плащат осигуровки и данък.
С клиенти от кои страни ще работите? В най-общия случай при продажба на услуги на фирми от ЕС трябва да регистрирате фирмата по ЗДДС.

# 2
Здравейте, живея в Испания, но тук няма работа и искам да работя дистанционно за българска фирма. Имам мое ЕООД, чрез което мога да работя само субконтрактор. Къде обаче следва да плащам данъци и осигуровки? Здравни ще плащам в Испания към частен здравен фонд, защото тук ще ги ползвам. Въпроса ми е за данъка и социално и пенсионно осигуряване? Ако взема документ, че си плащам тези неща в Бг където е регистрирана фирмата, ще ме освободят ли от тях в Испания?
Някой има ли в подобна ситуация?
Това първото силно ме озадачава.
Първото важно нещо е да се установи какви точно услуги ще извършваш и какви ще са крайните клиенти - фирми или физически лица. Има толкова много уловки и изключения. Някои дейности подлежат на облагане там, където ти си уседнала, а не където ти е регистрацията на фирмата.

# 3
A защо не работиш като физическо лице без фирма? Аз съм го правила в България. В Испания не може ли?  Но данъчно задължена си там, където пребиваваш над 183 дни. Не може в България.

# 4
  • Mediterraneo
В Испания физическите лица, работещи без фирма, работят за чужда сметка, не за собствена. Ако работиш за себе си и фактурираш, задължително трябва да си регистриран като аутономо и да плащаш социалноосигурителни вноски.

Общи условия

Активация на акаунт