На море в Турция - тема 86

• 63 184
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Ние няма да повторим Турция за лятна почивка. Не е нашето място. Хотела прекрасен, програма, храна и всичко, но тези купили и златни работи навсякъде ме натровиха. Отделно, не ми допадна изобилието от руснаци и украинци, но поне румънци нямаше. Ранното стъмване също не ми хареса Simple Smile
Изобщо, тръгнах си с тази нагласа и си се оправда. Иначе чистота, храна и обслужване беше супер!
Къде бяхте?!

# 541
  • Варна
Как точно Ви натровиха? Не разбрах кое не Ви хареса.

# 542
skk007 , и аз рабрах, че това не е моят тип почивка
Ходили сме преди години, когато децата бяха малки, и ми харесваше, но сега само възрастни, направо ми омръзна от бар на бар, и от ресторант на ресторант.
За да не е само спам, хотелът Sunis Кушадасъ беше хубав, чист, анимацията слаба /лично за мен по-добре/, храната хубава, но но нещо уау, много българи. Това е в общи линии.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 14:04 от The Invisible

# 543
  • В.Търново
Здравейте,
Тази година уливането е голямо!
В Сиде сме, тук ни харесва най-много плажа. Нямаме револют. Взехме евро, на границата обикновено сменяме част от него. Курсът беше 1лв. - 19 лири, и 1 евро - 23 лири. Тука няма цени, като попиташ, казват в евро, ако искаш да платиш в лири - хоп курсът е 45 лири! Ако искаш с карта - пак така го смятат 43-45 лири. Включително и в аптеките. Чай взехме само по 4 евро половин кило.
Малко българи и малко руснаци има тази година. Германци, англичани и поляци са прасетата, които правят и големи свинщини, и заради тях е тази ценова политика.

А защо купувате евро и го обръщате в лири, а не купите лири отначало? И къде е това "тука няма цени". Няма по онези измислени базарчета, капани за туристи лапнишарани. А това за аптеките не го вярвам. Там цените са еднакви и се контролират от държавата.
Ние бяхме в Конаклъ , влизахме в две аптеки. Цени нямаше на самите лекарства, само на шампоанчета, душ гелове, витамини, паста за зъби. Купих едни капки за уши, които като обърнах курса ми излязоха 16лв.
 А цени нямаше по всички магазини, само в моловете имаше фиксирани цени в лири и тук-таме в някой магазин по-голям, но в евро. На отиване с трансфера ни спряха на някакъв комплекс крайпътен , естествено пак всичко без цени, за тоалетна и да хапнем, един миниатюрен дюнер ни излезе 7 евро. Grinning

# 544
Здравейте,
Тази година уливането е голямо!
В Сиде сме, тук ни харесва най-много плажа. Нямаме револют. Взехме евро, на границата обикновено сменяме част от него. Курсът беше 1лв. - 19 лири, и 1 евро - 23 лири. Тука няма цени, като попиташ, казват в евро, ако искаш да платиш в лири - хоп курсът е 45 лири! Ако искаш с карта - пак така го смятат 43-45 лири. Включително и в аптеките. Чай взехме само по 4 евро половин кило.
Малко българи и малко руснаци има тази година. Германци, англичани и поляци са прасетата, които правят и големи свинщини, и заради тях е тази ценова политика.

А защо купувате евро и го обръщате в лири, а не купите лири отначало? И къде е това "тука няма цени". Няма по онези измислени базарчета, капани за туристи лапнишарани. А това за аптеките не го вярвам. Там цените са еднакви и се контролират от държавата.
Всичко, описано от Stefanov, е верно. Бяхме в района на Сиде в края на април. Няма такова нещо като държавно контролирани цени по аптеките. Имах усещането, че на момента ти слагат цената според клиента.
Почти никъде не искаха лири. Цени се дават в евро и долари. Дори при плащане в хотела, цена въведена в турски лири се конвертира в левове през долар!!!!! Бях шокирана. Знам, че нямат право  на всичко това, но няма контрол и си правят каквото искат. За контингента на туристите сами мига да добавя и Румънци. Много шумни и нахални. 
Тръгвайте с кеш в евро или долари и се забавлявайте и почивайте активно!

# 545
  • Стара Загора
Ние, когато почиваме в Турция, носим само лири и карта. Никога не сме носили евро или долари. По курортите цените ни ги казват в евро, но аз питам "колко лири?" (тук е Турция, нали с усмивка). В аптеките в Сиде (около хотелите) цените на лекарствата са доста по-високи от тези обявени в сайта им. Ако не ми харесат, не купувам, отивам в друга аптека и обикновено намирам и на по-нормална цена.

# 546
  • Варна
Плащаме основно  ВИЗА и носим предполагаемата за харчене сума в лири купени от Тавекс и малко $ и евро за резерва. Твърде често по всякакви магазини се опитват да ни сметнат Е и $ в лири по трънския курс. При внимателен подход може да изберете хотел с десетина семейства руснаци , българи и румънци , а има и хотели с 90%. Мнооого зависи и с колко голяма кошница тръгвате , ако тръгвате с очаквания за Швейцария или Скандинавия и си попаднете в Ориента СИЛНО ЩЕ СЕ РАЗОЧАРОВАТЕ.

# 547
В Турция носим само лири, закупени от тук и карти. С евро се опитаха да ни замотаят първия път, когато лирата още беше 50 ст. Никъде не са ми отказвали лири. Макар, че миналата година, за първи път нямаше за какво да ги похарча и тази година ще си ги нося пак, пък да видим.

# 548
  • Резерват "Северозапад"
Ние носим малко лири, евро и долари ако са ни останали от пътувания по други дестинации.
Но основно плащаме с карта. По принцип вече почти нищо не пазаруваме от Турция, особено от курортите - цените са безумни и все по-безумни стават.
Края на май бяхме на самоорганизирана разходка в Истанбул - там вече са се самозабравили - цени на входове на забележителности, ресторанти, дрехи , чайове - всичко е безобразно скъпо.

# 549
  • Г.Оряховица
Малко турците се пооливат. Безбожни цени са си измислили в Алания и околията. Не може един кг. локум да ми струва 37 евро или пък от техните чайове на прах от 20 и няколко до към 40 евро на килограм. Разходка с голям кораб за няколко часа 65 евро на човек с включен обяд, който беше за замазване на очите, нищо особено, вода и кафе. Да, разходката беше хубава, но цената не отговаряше на предлаганата услуга.

Не навсякъде е скъпо. В Мигрос цените са добри и може да се понапазарува : краве масло ,сирене,маслини ,бонбони  и др.В аптеките също доста лекарства са по евтини от БГ - Волтарен емулгел например 3 бр. за 10 евро / в БГ една тубичка 19 лв./. Това са цени в Сиде.

# 550
  • Някъде в Европа...
Нося основно евро и долари, съвсем малко лири, колкото за пътя. В магазините плащам с карта, по пазарите - в евро и долари (ако успея да ги убедя същата цена от евро в долар Simple Smile). Опитът ми говори, че масово обявените цени в евро, превалутират ли си ги в лири, търговците винаги печелят.
В аптеките около хотела плщах с карта (цените на лекарсквата си бяха в лири и еднакви със сайта, без да са обозначени на самите лекарства), обаче добавки, и често купувни лекарства бяха обявени в евро. Направих сравнение с Тайлол хот сашета - обявената цена от 6 евро беше идентична с равностойността й от сайта в лири и платих в евро. Поскъпнали са много лекарствата, но все още са една идея по-евтини от Бг повечето..
В близост имАХ и Мигрос и Бим - в Бим е по-евтино ...

# 551
Ние купихме някои неща от аптеката, цени нямаше, колкото казаха, толкова платих - имахме нужда, не съм се запасявала, нито съм сравнявала цени.
В Миргос купихме разни неща за почерпка на колегите и приятели. Там цени имаше, плащах се карта. Дъщерята каза, че дубайският шоколад (много модерен, видиш ли) бил поне 3 пъти по-евтин, отколкото у нас и забърса 10 бр. Беше се поразмекнал при пътуването, но го възстановихме в хладилника и още му се радва 😃

# 552
Дубайски шоколад и аз купих от Мигрос. Взех различни видове на много добра цена. Всички много му се радваха.

# 553
Лекарства, които купихме от Турция, основно поддържащи, омега3 и подобни, както и малко обезболяващи, на добри цени 2024, сега не знам как е...
Обаче знам, че качеството им е топ Simple Smile Добри са...

# 554
  • Варна
За лекарствата е важно да се търси турския аналог, а не марките/имената , които тук си ползваме. Тяхното производство е по-евтино, а другото е внос и цената е висока.
И да не съм извън темата, резервирахме за октомври в Гранд Блу Скай Кушадасъ. Ще пиша отзиви като имам впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт