Хранителни добавки за подпомагане на репр. функция - 13 тема

• 21 577
  • 323
  •   1
Отговори
# 300
Denis, здравейте
Не знам дали е удобно тук да ви питам. Имате ли кабинет или някъде, където да извършвате консултации и прегледи? Все пак не боли и от второ мнение.

# 301
Дениз, при прием на витамин А (ретинол) нали се спира бета каротина? Или ако се приема всекидневно може и двете да се комбинират?

# 302
  • София
Здравей Дениз,
дъщеря ми (сега навърши 18 г.) е с нередовен цикъл (или го няма по няколко месеца и го предизвикват с Примолут нор) или пък е доста скъсен 17-23 дни. Последно е пила примолут през януари и до днес цикълът си идва. Последният дойде на 31 ден, което много ме обнадежди на фона на предните няколко къси цикли след примолута.
Вчера бяхме на детския гинеколог на 3-ти ден от МЦ, който посещаваме от 3 години (гледа я с коремен ехограф) и за първи път видя, че има овулация и матката изглежда идеално. До скоро циклите бяха ановулаторни.
Първо реши да й даде за 3 месеца някакъви комбинирани противозачатъчни, за да стимулира яйчниците, но после изписа Катафертил. Видя доста голямо задържано жълто тяло и след месец след следващия цикъл ни иска пак да види какво се случва.
Изследвания ще пуснем на следващия цикъл, защото днес претърпяхме пълен провал в Бодимед (това е отделна тема:(().
Въпросът ми е Катафертилът удачна добавка ли е за регулиране на цикъла (до сега не е установено да има СПКЯ) или има ли по-пречистен аналог, който да купя веднага от България, за да го започне сега? Само мио-инозитол? И внкаква дозировка, предвид, че не е за забременяване?
От близо 20 дни й варя ежедневно чай от джоджен (spearmint tea), за който се твърди, че регулира хормоните и потиска андрогените.
Започнахме го и заради борба с акне по бузите.
Какво ти е мнението по този въпрос?
Благодаря от сърце за отделеното време и внимание, както и за съветите!

# 303
  • София
Здравей Дениз,
дъщеря ми (сега навърши 18 г.) е с нередовен цикъл (или го няма по няколко месеца и го предизвикват с
Скрит текст:
Примолут нор) или пък е доста скъсен 17-23 дни. Последно е пила примолут през януари и до днес цикълът си идва. Последният дойде на 31 ден, което много ме обнадежди на фона на предните няколко къси цикли след примолута.
Вчера бяхме на детския гинеколог на 3-ти ден от МЦ, който посещаваме от 3 години (гледа я с коремен ехограф) и за първи път видя, че има овулация и матката изглежда идеално. До скоро циклите бяха ановулаторни.
Първо реши да й даде за 3 месеца някакъви комбинирани противозачатъчни, за да стимулира яйчниците, но после изписа Катафертил. Видя доста голямо задържано жълто тяло и след месец след следващия цикъл ни иска пак да види какво се случва.
Изследвания ще пуснем на следващия цикъл, защото днес претърпяхме пълен провал в Бодимед (това е отделна тема:(().
Въпросът ми е Катафертилът удачна добавка ли е за регулиране на цикъла (до сега не е установено да има СПКЯ) или има ли по-пречистен аналог, който да купя веднага от България, за да го започне сега? Само мио-инозитол? И внкаква дозировка, предвид, че не е за забременяване?
От близо 20 дни й варя ежедневно чай от джоджен (spearmint tea), за който се твърди, че регулира хормоните и потиска андрогените.
Започнахме го и заради борба с акне по бузите.
Какво ти е мнението по този въпрос?
Благодаря от сърце за отделеното време и внимание, както и за съветите!
Здравей!
Катафертилът е хубава и подходяща добавка - опитайте 2-3 месеца/МЦ с нея и след това, в зависимост от серумните нива на андрогените може да приема само Мио или Мио+Д-Хиро Инозитол ( ако има по-високи нива на андрогените, ИР и т.н.)
При по-високи нива на андрогените, ОК или само Прогестин, също е добро решение... но, това АГ го преценява.
Ако има акне, възможна причина е или ИР и/или високи нива на някои андрогени... и докато техните нива не се оптимизират, този проблем трудно се овладява и ако има някакво подобрение от добавка или билка, това е за кратко.

# 304
  • София
Много ти благодаря за бързия отговор.
Виждам, че има разни “пълнежи” и подсладители в състава, но дано това да не пречи на усвояемостта.
Тя не искаше да има “захар” заради акнето. Внимава много как се храни, изчете “Глюкозната революция”. 🙂 Предни изследвания на глюкоза и инсулин не показват ИР. Обикновено не надвишават 5 и двете.
Ето какво извадих от сайта на Катафертил:
Отделно й давам вит. Д на спрей 3000 IU с К2, защото вит. Д3 ѝ беше на долна граница.

# 305
  • София
Много ти благодаря за бързия отговор.
Виждам, че има разни “пълнежи” и подсладители в състава, но дано това да не пречи на усвояемостта.
Скрит текст:
Тя не искаше да има “захар” заради акнето. Внимава много как се храни, изчете “Глюкозната революция”. 🙂 Предни изследвания на глюкоза и инсулин не показват ИР. Обикновено не надвишават 5 и двете.
Ето какво извадих от сайта на Катафертил:
Отделно й давам вит. Д на спрей 3000 IU с К2, защото вит. Д3 ѝ беше на долна граница.
Основните елементи са двете форми на Инозитола. Не съдържа захар, а подсладител ...т.е. "нула" калории.
Ако Д3 е на долна граница, трябва да приема по-висока доза - поне 6-7 000IU.
За ИР - трябва да се направи тест за ИР, защото НОМА индексът не показва ИР, ако си на правилното хранене.
Много е важно да се установи 100%, дали има или не ИР, защото подхода/терапията е много различна.
Това, че се храни правилно е Ок., но трябва точна диагноза, не предположения.
Да провери нивата на цинк, мед и селен ... ако са високи, може допълнително да повишават андрогените и от там и провокиране на акне.

# 306
  • София
Много благодаря за насоките! Да направим обременяване и трикратно изследване на КЗ и инсулин ли?
Ще добавя цинк, мед и селен към изследванията. Колко време да приема вит. Д по 6000 IU? Давам отделно и течен Омега 3 на Zinzino. Акнето е основно по бузите -леко към средно . Ежедневно прилага ретиноид ( адапален), но не помага на 100%.  По брадичката, около устата и долната челюст няма, но въпреки това ми се струва, че е от все още небалансираните хормони. Пъпките на са много големи, акнето не е кистозно.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 01:04 от Skiorche

# 307
Дениз, при прием на витамин А (ретинол) нали се спира бета каротина? Или ако се приема всекидневно може и двете да се комбинират?
До колкото са ме запознали специалисти относно витамин А и производните му. Да, трябва да се спре бета-каротина като добавка, ако пиете ретинол. Зависи каква форма приемате ретинол. Имайте предвид, че в периодите на зачеване и бременност не трябва да се приема витамин А, но може бета каротин и то най-дборе да си го набавяте от храни.
Ако пушите изобщо не трябва да приемате ретинол и бета-каротин, защото значително се увеличава риска от рак на белия дроб.
Само споделям информация, която са ми обяснявали лекари пък и съм чела също, когато се интересувах покрай акнето ми и Роакутан.

# 308
Витамин А - 8000 единици почнах.

Пъпките само по бузите не са хормонални. Проверете за паразити. Антибиотик прилагали ли сте?

# 309
Здравей, Денис! Би ли препоръчала добавки за подпомагане на лоша морфология на СГ, но с добра подвижност и количество. ММ приема Про фертил, но какво друго може да се добави? Благодаря!

# 310
Здравей, Денис! Би ли препоръчала добавки за подпомагане на лоша морфология на СГ, но с добра подвижност и количество. ММ приема Про фертил, но какво друго може да се добави? Благодаря!

Здарвейте,
Не съм Денис :d , но ако ми позволите бих изказала мнение от моето проучване по въпроса. Че се оказа, че и при нас били "лениви" (цитирам).
Изписаха му  Полукс форте https://polux-forte.com/ и витамин D. Силно ни го препоръчаха този Полукс, който помага и за подвижност и морфология. Но съм чувала и много добри отзиви и за Ортомол фертил плюс https://primepharmacy.bg/ortomol-fertil-plyus-30-dozi?gad_source … qCHQaAiJSEALw_wcB

Също така намерих този сироп ADLiquid Cardio Support (името подвежда, но информацията е доста интересна)
 https://www.vitalhub.bg/ad-liqid-cardio-support-male-ad-medicine.html

Също и Мито Мотил на Bioclinic.

Тези препарати са по-комплексни и обхващат морфологията.

В момента той пие Полукс (предписания) и го накарах да пие и сиропа ADLiquid Cardio Support, но половината от дозата на сиропа. Естествено посъветвахме се с лекаря и каза, че няма проблем.

Последна редакция: чт, 07 май 2026, 20:07 от Moma Kalina

# 311
Привет ,момичета !
Нова съм тук и моля за съвет ,Денис🤗🙏
На 42 г съм и искам 3 детенце ,но след изследвания се установи ,че АМХ ми е 0,35
Гинекологът ми каза да не губя време ,ако искам дете на всяка цена и да отивам за инвитро 🫢 Бях пълен шок .
Решихме с моя мъж ,че няма веднага да бързаме ,а ще си дадем още малко време ,правим опити от 9 месеца .
Посетих друг гинеколог и решихме да почна за 3 месеца поне прием на
Прим Ойл -3*1
Мака-3*1
М2Тон -3*1
DHEA2*1
От известно време почнах да имам прецапване 4-5 дена преди цикъла ,идва ми на 25-6-7 ден от много години ,включително и когато съм забременяла с малката .
По мое желание приемам Q тен -200 мг и О мега 3-1000мг(по време на храна ),фолиева мета-2 таблетки
Мислиш ли ,че това е достатъчно и като цяло какъв е погледа ти върху цялата тази картинка ,дали изобщо имаме шанс за нормално зачеване и какво още може да се подобри 🤗♥️

# 312
Здравейте! Искам да попитам транс ресвератролът помага или не за репродуктивното здраве на жената. Купих си на Now foods 200 mg. Моля за мнение и споделен опит.

# 313
Здравейте, реших да пиша за съвет какви добавки мога да взема за подпомагане на репр.функции. От Юли 2025г съм спряла противозачатъчни ,които приемах близо 4 години. От тогава правим опити, но резултата е нула. Тази година Декември бях на гинеколог, като ми каза че имам синдром на ПКИЯ. След това бях и на ендокринолог  , направихме нужните изследвания и се установи ИР. Вече почти 4 месеца приемам Сиофор 1000мг. заради ИР. Освен това започнах да се храна доста стриктно + активно спортуване. Беше ми изписана и билкова кръв, от която ми ставаше изключително зле и последния месец спрях да я приемам. Цикъла ми винаги е бил супер нередовен, последните два месеца пия Дуфастон от 15 ден , за 10 дни и го спирам (по препоръка на лекарката), каза да го пия така за 3 цикъла, уж за регулиране. Имам и акне по лицето, което мисля че доста се овладя последния месец/ два.
Изпращам и изследванията си, за да видите резултатите от преди 4 месеца.
Благодаря предварително, че ме изчетохте ! Simple Smile

# 314
  • София
Здравейте! Искам да попитам транс ресвератролът помага или не за репродуктивното здраве на жената. Купих си на Now foods 200 mg. Моля за мнение и споделен опит.
Здравей!
Ресвератролът е много важна и ценна добавка за подпомагане репр. функция - много мощен антиоксидант, има противовъзпалително действие, подобрява яйчниковата функция и кач-вото на яйцеклетките ( и сперматозоидите),  подобрява чувствителността на яйчниците към хормоните, медикаментите ( при АРТ процедури...), регулира производството на андрогени, предпазва от увреждане на ДНК, подпомага имплантацията ( но, не трябва да се приема след трансфер и при бременност - защото все още не е добре проучен при бременност) и т.н.
Приема се на гладно, с вода, час преди хранене ... в дози от 100 до 1000мг/дн., колкото може да си позволиш, защото е скъпа добавка ( хубавия и кач-вен), формата трябва да е транс-ресвератрол.

Привет ,момичета !
Нова съм тук и моля за съвет ,Денис🤗🙏
Скрит текст:
На 42 г съм и искам 3 детенце ,но след изследвания се установи ,че АМХ ми е 0,35
Гинекологът ми каза да не губя време ,ако искам дете на всяка цена и да отивам за инвитро 🫢 Бях пълен шок .
Решихме с моя мъж ,че няма веднага да бързаме ,а ще си дадем още малко време ,правим опити от 9 месеца .
Посетих друг гинеколог и решихме да почна за 3 месеца поне прием на
Прим Ойл -3*1
Мака-3*1
М2Тон -3*1
DHEA2*1
От известно време почнах да имам прецапване 4-5 дена преди цикъла ,идва ми на 25-6-7 ден от много години ,включително и когато съм забременяла с малката .
По мое желание приемам Q тен -200 мг и О мега 3-1000мг(по време на храна ),фолиева мета-2 таблетки
Мислиш ли ,че това е достатъчно и като цяло какъв е погледа ти върху цялата тази картинка ,дали изобщо имаме шанс за нормално зачеване и какво още може да се подобри 🤗♥️
Здравей!
Зацапването може да показва хормонален дисбаланс... защото МАКА и ДХЕА влияят на андрогените - повишават ги.
Консултирай се с АГ... защото може да има и други причини - раничка и т.н....

Общи условия

Активация на акаунт