Хранителни добавки за подпомагане на репр. функция - 13 тема

• 16 179
  • 274
  •   2
Отговори
# 240
  • София
Да, може да приемаш Инозитол и Ubiquinol - само от ползва за подпомагане на репр. функция.
Инозитол - 2х2000мг, на гладно, с вода, час преди или 2-3 часа след хранене и кафе
Ubiquinol 2х100мг, след по-мазно хранене.
При НЯР е желателно да се приемат повече антиоксиданти - Ресвератрол, Астаксантин, R-ALA, NAC, Omega 3, Omega 7 ...

# 241
  • София
Чудя се безопасно ли е да се приема фолиева киселина дълго време? Ние правим опити от над година, като аз пия ФК през цялото това време, че и няколко месеца преди това. Приемам метилираната форма, 400 мкг до 800 мкг понякога.

# 242
  • София
Чудя се безопасно ли е да се приема фолиева киселина дълго време? Ние правим опити от над година, като аз пия ФК през цялото това време, че и няколко месеца преди това. Приемам метилираната форма, 400 мкг до 800 мкг понякога.
Ako следиш редовно серумните нива на ФК и те не са много високи, не би трябвало да има проблем,... както и ако нямаш гадене, подуване на корема, газове, загуба на апетит, диария, запек, неприятен, горчив вкус в устата ... ако нивата на В12 са оптимални и нямаш симптоми, които да загатват за маскиран В12 дефицит (мравучкане, проблем с равновесието, болки в мускулите...), обрив/алергия... и т.н.
При опити и желание за бебе, според мен, това е по-малкото зло, отколкото бебето да има Спида Бифида или други неврално-тръбни дефекти, генетични мутации и т.н.?!

Приемът на достатъчно ФК (вит. B9) преди и по време на бременността е ключов за предотвратяване на неврално-тръбни дефекти

Спина бифида е вродено състояние, при което гръбнач. стълб и гръбнач. мозък не се затварят напълно през първите седмици от бременността, респ. това води до дефект в гръбначния канал и може да причини парализа, проблеми с пикочния мехур/червата и други неврологични проблеми, като най-тежката форма е отворената: Миеломенингоцеле, а най-леката - Спина Бифида окулта (скрита, често без симптоми)

Отворена: Spina bifida aperta:
Менингоцеле: Обвивките на гръбначния мозък (менингите) изпъкват през отвор, но гръбначният мозък остава на място.
Миеломенингоцеле/Миелоцеле: Най-тежката форма, при която и менингите, и част от гръбначния мозък излизат извън гръбнака, водещо до сериозни увреждания.
ПП.
Няма да слагам картинки, защото дори и нарисувани е трудно да се гледат.
Който иска, да потърси в интернет.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 11:08 от denis©

# 243
  • София
В интерес на истината не съм си тествала серумните нива на ФК, само на В12 и хомоцистеин, като те не бяха оптимални и приемах Метилкобаламин. Чудя се, ако ФК ми е над нормата, за колко време да спра този витамин? И аз знам, че е ключов при зачеване и бременност, и не спирам да приемам, а може би трябват и почивки.

# 244
Според нивата се преценява дали и за колко време да спре. Без да се изследваш е само гадаене. И също преди самото изследване се спира за 2 седмици

# 245
Здравейте какви добавки могат да се приемат преди трансфер на замразен ембрион? Целта е успешен трансфер и бременност. Колко време преди трансфера се започват и кога се спират, ако се спират?

# 246
  • София
Здравейте какви добавки могат да се приемат преди трансфер на замразен ембрион? Целта е успешен трансфер и бременност. Колко време преди трансфера се започват и кога се спират, ако се спират?
Здравей!
При ЗЕТ се приемат същите добавки, които се приемат за подпомагане на репр. функция - тези, които се коментират постоянно в темата.
Приемат се 3 до 6 месеца/МЦ, като това е времето, за което те максимално разгръщат своето, синергично действие, но тъй като всеки случай е индивидуален, с различни по-сила и комбинация проблеми, + различната възраст, състояние на ЯР и т.н. , при един, ефекта се проявява по-бързо, при друг е необходимо по-дълго време на прием.
Приемат се до трансфер, като това, е редно да се обсъди и с лекаря.

# 247
Здравейте ,някой приемал ли е добавка NMN /Никотинамид мононуклеотид /  за подобряване качеството на яйцеклетките?
И дали може ли да се комбинира със Ресвератрол?

# 248
Здравей Денис,
предстои ми трансфер на замразени ембриони
искам да почна прием на някои добавки
В момента пия фолиева киселина мета и витД,
купих днес селен 100мкг и В12 -1000mcg ..искам да добавя и селен.
За фолиева киселина зная да е преди/след 2ч. от кафе, вит Д с по мазна храна.
Останалите се двоумя как е най-добре да ги приемам.
Да добавя ли още нещо

Благодаря предварително

# 249
  • София
Здравейте ,някой приемал ли е добавка NMN /Никотинамид мононуклеотид /  за подобряване качеството на яйцеклетките?
Здравей!
И двата елемента са с ползи за репр. функция ( хубави, силни антиоксиданти ...) и добре се допълват, т.е. могат да се приемат и двата.
Приемат се на гладно, с вода: първо е Ресвератрол и след час, или поне 40 мин: NMN...  и след час може да се храниш.

Здравей Денис,
Скрит текст:
Да добавя ли още нещо

Благодаря предварително
Здравей!
Селен - на гладно с вода, час преди хранене ... ако се приема вечер, подпомага функцията на ЩЖ.
В12 след хранене, някое.
Може да включиш:
Ресвератрол, Антаксантин, R-ALA, CoQ10, Омега 3, Омега 7, МВИ, Вит. А и Е, Аргинин ...

# 250
Пия сутрин на гладно Л глутамин за черва. Сега искам да почна и триото нак, инозитол и аргинин. Как да ги разпределя сутринта.

# 251
Здравейте ,някой приемал ли е добавка NMN /Никотинамид мононуклеотид /  за подобряване качеството на яйцеклетките?
Здравей!
И двата елемента са с ползи за репр. функция ( хубави, силни антиоксиданти ...) и добре се допълват, т.е. могат да се приемат и двата.
Приемат се на гладно, с вода: първо е Ресвератрол и след час, или поне 40 мин: NMN...  и след час може да се храниш.

Здравей Денис,
Скрит текст:
Да добавя ли още нещо

Благодаря предварително
Здравей!
Селен - на гладно с вода, час преди хранене ... ако се приема вечер, подпомага функцията на ЩЖ.
В12 след хранене, някое.
Може да включиш:
Ресвератрол, Антаксантин, R-ALA, CoQ10, Омега 3, Омега 7, МВИ, Вит. А и Е, Аргинин ...
Благодаря,♥️

# 252
  • София
Пия сутрин на гладно Л глутамин за черва. Сега искам да почна и триото нак, инозитол и аргинин. Как да ги разпределя сутринта.
Глутамин може да пиеш и вечер, преди сън, 2-3 ч. след по-лека вечеря, за да е почти на гладно - много хубаво се спи от него, освен другите му ползи.
Триото приемай два пъти на ден, час преди хранене.

# 253
  • Пловдив
Някой има ли отзиви от Ovee добавката?

# 254
  • София
Приемам:
- витамин Д
- CoQ10
- Мио Инозитол
- DHA 700
- N-Acetyl- L-cysteine

Някое от тези спира ли се при бременност? Благодаря!❤️