Раждане в Майчин дом - София (тема 11)

• 3 468
  • 37
  •   1
Отговори
# 1
Здравейте. Явно аз ще започна тема единадесет в Бг-мама, относно СБАЛАГ Майчин дом. Преди няколко часа оставих жена ми в болницата за раждане. Този път решихме да минем като едни нормални хора. Без връзки, познати, доплащания и т.н. Да видим какво ще стане. Ако желате мога да споделя наблюденията ни и след няколко дни? Това далеч не е първото ми посещение там, въпреки че преди роди в една от големите частни болници. Като за начало бих искал да успокоя бъдещите майки и татковци. Болницата е най-голямата в България по брой новородени. Някои от по-сложните бременности минават през тях, което само по себе си е предпоставка за натрупване на сериозен опит от лекари и акушерки. Като казвам това не умаловажам никой, но в годините са известни не един случай на родилки, преместени от някоя известна и прехвалена частна болница в Майчин дом. Лесните бременности сигурно и аз ще се справя Wink Шега е това. Уважение към всички лекари.
 Пети етаж е разделен на две крила и е за патологична бременност. Едното крило букви В и Г го ремонтираха по-отдавна. Може би 6 години. На всеки етаж има централно разположени асансьори, където са и седалките с местата за свиждане. Може да бъде малко тясничко, ако дойде родата, но има и по-усамотени етажи Wink Отделенията са в ляво и дясно и двете с букви В,Г.  Вътре по спомен са предимно тройни стаи и поне една ВИП двойна. Цената й е 60лв. на вечер. Основната разлика е в собствената тоалетна с душ в стаята, която пък е по-тясна от общата. Иначе е една обща в отделението с три отделни кабинки и три душа. Ако не е пълно си е ок. В средата на отделението се намира мястото за хранене. По груби сметки са 25 легла на отделение, но рядко е пълно. Предродилно няма, така че ако не ви е дошло времето сигурно ще прекарате на 5ти етаж малко време. Всъщност тя темата е за раждания основно, но е добре да се споменат и абортите. И това е част от живота ни и много често се прави именно в държавните ни болници. Чак сега си давам сметка, че май нямаме познати с аборт в частна болници. На 5ти етаж е вероятно да се паднете в стая и с жена, която не е дошла да ражда. Може да бъде и за задържане или друго. Ако сте с патология мисля, че сте в добри ръце, но ще трябва да стиснете зъби и да чакате колкото е необходимо. Не става толкова бързо, колкото ви се иска и при всички случаи е травмиращо повече психически. Физиката ще изтърпи. Ако сте се явили с разкритие, изтекли води, контракции направо в спешното,от там в родилното и после направо на горните етажи. За горните етажи има доста изписано. Има и дни на отворените врати. Ще ви покажат родилните зали и стаите. Всъщност не забравяйте, че сте там за около три дни. Ако за толкова време изкарвате три-пет хиляди лева, то не сте въобще за тази тема. Всеки сам си решава, хубаво е да има избор и за всеки влак пътници. Да, условията в частните са по-приятни, но и там има недоволни от лекари и персонал. В Майчин дом са предимно добри специалисти, но си има и чепати като характер хора. Същите ги има и в частните, но си стискат устните. На частно малко по-учтиво те......клизмират Simple Smile В частната на жена ми едвам й поставиха епидуралната упойката, която я отпусна до като стигне да роди. И после още една пълна упойка, понеже плацентата не се отдели. И следствие на упойките две седмици с главоболие вкъщи без да я отпусне за миг. Не ми върнаха от таксата за вредните. Е да, имаше в родилната зала стола ни като от ИКЕА и хубави манджи. Не че не сме доволни от частната - напротив. Но никъде не ти дават гаранция за нищо. Избора го правите вие. В България болница с толкова много патологични бременности, като в Майчин дом мисля, че няма. Успех на всички. Аз съм раждан преди вече доста години в майчин дом и майка ми още се познава с акушерката ми (леля Драга), с която се запознала там. Дано има акушерки и лекари, пари все ще се намерят!
    - Без значение в коя болница, попълнете си документите преди постъпване, че с контракции и разкритие не се пише лесно.
    - Надпишете си багажа.
    - Събота и Неделя са в намален състав, но и на други места е така. Предпочитат да те оставят за през седмицата, ако можеш да чакаш.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 23:12 от egx

# 2
Здравейте! Много полезен коментар за мен, която не съм от града! Особено снимките. Мога да помоля, ако желаете, да изпратите още на лични, както и всякакви впечатления - приятни и неприятни. Виждам, че са минали два дни от поста, имате ли си рожбичка вече? Как се чувства жена Ви? 🤗 Как премина раждането, ако вече е факт?

# 3
Здравейте отново. Доста мога да говоря, но като цяло си е добра държавна болница. Не трябва да имате притеснения. За момента впечатленията са предимно от екипа на отделението по обща патологична бременност. Много гоолям процент от тях са добри и дружелюбни хора, като има буквално един чепат лекар и една крива сестра. Да не казвам имена, те си знаят и колегите им си ги знаят. Не им плащат да са дружелюбни, но пък помага. Добрата новина е, че се въртят на всяко дежурство. Така че отново бих казал, че ще бъдете в добри ръце. Ако искате винаги можете да си доплащате за конкретен лекар. Има си официален ценоразпис. Но за мен това един лекар да е чак до Септември запазен, Събота и Неделя директно не го търси за раждането - прекалено ми е! Не от страна на лекаря, а от хората и притесненията им. Няма общо, но се сетих и за Сигридов. Великото самозабравило се светило. Да, беше добър, после освен добър трябваше и бизнес да развива и се промени. Ако не е викал по вас, значи не сте уцелили точния момент. Платете си отново. Ох, мога много да разтягам локума, но да знаете, че това е личното ми мнение и не го приемайте за чиста монета.
В Майчин дом идват хора от цяла България, дори от морето. Отново има случаи на хора, дали една торба пари на частници и накрая "Ами отивай в Майчин дом, пък ние парите ще ви ги задържим". И то големи и известни частници.
Най-големият МИНУС за мен сега и преди години е неизвестността в която те държат. И лекарите, които или не смогват или нещо друго, но през деня сумарно сигурно десет минути ще ти отделят. 15 ако си по нахакана. За нас е достатъчно, но не знам на други как ще им се стори и какви са им очаквания. Не очаквайте обяснения на дълго и широко, а личното ви място там долу може и да бъде наблюдавано и обсъждано от поне няколко души едновременно Grinning 😂 Да не ви пука.
Храната някои не я ядат всеки път, но пък на други си им харесва. Тя е външна фирма, нз какво да я коментирам, освен че преди години беше по-вкусно и разнообразно . Дали е инфлация или друго не знам, но за тези пари за изхранване от държавата - толкова. В Пирогов ми беше една филия с избърсан ножа в нея за цвят. Може да си поръчвате с доставка от Хепи,Глово,Доминос или на място в Бистрото там манджите са по 7-10лв. Риба на скара 15лв. Гладни няма да сте за вода си носите,купувате на място или пиете от чешмата (да, ок е). Странно, но цените дори в болницата не са безбожни.
Няма гардероб за багажа и е малко странно да идва някой да ви го носи по стаите, да ви чака, за да вземе багажа и тн. Ще ме разберете като стигнете до там, не е съществено, но е неудобно.
Стайте са добре. ВИП- е със северно изложение, има и климатик всъщност. Телевизор с 5 ефирни канала. Тройните са южни, гледка към планината и пак са си добре. Всеки да си решава. Зимата е топло навсякъде, лятото може би става прекалено жега в тройните, понеже пече слънцето . Ще ви пусна снимки от ВИП-а и храната на 5тия етаж. Ако имате конкретни въпроси ме питайте. Раждането е нааай-лесната част. Ако ви е първо дете или пък аборт, няма да ме разберете, но след години гледате с други очи. Успех и спокойствие. Страховете са най-лошият ви съветник!!!!

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 01:56 от egx

# 4
Мога да разкажа набързо и за моето преживяване преди месец:
С пристигането ме настаниха на 8ми етаж в двойна стая, където чакаха за различни манипулации всякакви жени. В стаите имаше собствена тоалетна, която макар да не беше луксозна вършеше работа. Храната не беше ужасяваща, но за по-капризни на 1ви етаж в барчето правят супер тостове и принцеси, а пък можеш да си купиш и плодове и разни глезотийки. Кафето е гадно (имаше слухове, че на 10ти етаж вендинг машината прави хубаво капучино, но така и не стигнах). Персоналът на етажа беше любезен.
След секциото ме вкараха в реанимация, където на следващия ден ни дадоха сухари с кисело мляко и бучка сирене (доколкото разбрах това е стандартно за всички родилки) и ни раздвижиха.
Бях поискала самостоятелна стая на 7ми етаж, но се оказа тогава че няма свободни и си взех самостоятелна стая на 12ти.
Стаята там е 180лв на ден, като разполага със собствена баня, която е по-новичка и чиста от тези на 8ми етаж. Храната според мен е същата като на другите етажи, някои манджи бяха окей, другите не толкова… въпрос на вкус. Направи ми впечатление, че персонала там е доста по-любезен.
Основната и по-съществена разлика на 12ти с другите етажи е, че бебенцето си е при теб. Има определен график, в който акушерките минават по стаите и носят мляко, къпят бебетата и часове в които майките водят бебоците за преглед от педиатър, ваксини и тн. Няма определени часове за свиждане, и пред етажа има доста място където да се изсипе цялата рода. Не разрешават бебето да се изкарва извън отделението, но можеш да го показваш през едни стъклени врати.

Аз лично останах изключително доволна от 12ти етаж и ако можеш да си го позволиш мисля, че си заслужава. След секцио е малко тегаво да се грижиш за бебето сам, но след втория-третия ден вече е по-добре.

За съжаление нямам снимки от стаята на 12ти етаж, качвам от 8ми

Ето така изглеждаше стаята на 12ти:

И графиците:

# 5
Момичета, знаете ли тази година кога ще е лятната отпуска на д-р Дяволов?

# 6
За отпуската не е коментирано, но в предишната тема писаха, че графикът му е пълен до септември.

# 7
Здравейте!
Имам въпрос към дамите раждали скоро.
1. Какъв пакет памперси да нося? 26 броя достатъчни ли ще са ми? Или да нося 50бр.
2. 1 или 2 пакета мокри кърпи ще ми трябват за бебето, впредвид, че ще съм на 12 ет.
3. За по-голямо удобство съм решила, че ще съм с куфар, но нямам от най-малките. Правят ли се, ако си с по-голям куфар?
4. Трябва ли да нося някаква козметика за бебето? Например крем против подсичане, тъй като ще си е с мен постоянно?
5. Изследванията за Хив, спин, хепатит и кръвна група ги имам от 10 или 11 г.с , но четох някъде че имат давност 6 месеца, а те изтичат скоро. Трябва ли да пусна нови? И държат ли тези изследвания да имат печат

Благодаря предварително Simple Smile

# 8
Привет,

Отговарям точка по точка в реда, в който сте питала:

1. Какъв пакет памперси да нося? 26 броя достатъчни ли ще са ми? Или да нося 50бр.
- трябват ви по 5-6 на ден.

2. 1 или 2 пакета мокри кърпи ще ми трябват за бебето, впредвид, че ще съм на 12 ет.
- 1 за едната седмица, ако въобще стоите дългата пътека

3. За по-голямо удобство съм решила, че ще съм с куфар, но нямам от най-малките.
Правят ли се, ако си с по-голям куфар?
- ако Ви кажа, че постъпих по спешност с един сак без колелца даже ще ме линчуват 🤣 въпросът е в това, че санитарките мъкнат багажа с вас от родилна до стаята Ви и най-много да Ви смъмрят. Но поне ще сте с куфар на колелца, аз много ги ядосах, за което се извинявам де 🥹

4. Трябва ли да нося някаква козметика за бебето? Например крем против подсичане, тъй като ще си е с мен постоянно
- не, те си имат там. И дрешки не носете, само тези за изписването

5. Изследванията за Хив, спин, хепатит и кръвна група
- трябва да са актуални. Ако се следите по НЗОК би трябвало и актуални да са Ви пуснали. Ако ли не, ще Ви изследват задължително на място.

Това от мен, дано съм била полезна.

3. За по-голямо удобство съм решила, че ще съм с куфар, но нямам от най-малките. Правят ли се, ако си с по-голям куфар?
4. Трябва ли да нося някаква козметика за бебето? Например крем против подсичане, тъй като ще си е с мен постоянно?
5. Изследванията за Хив, спин, хепатит и кръвна група

# 9
Много благодаря 😇😇

# 10
Здравейте, можете ли да ми препоръчате доктори в Майчин дом, които насърчават естественото раждане?
Също така, дали има възможност за отложено клампиране на пъпната връв?
Много ще съм благодарна за личен опит и препоръки!

# 11
Мен също ме интересува отложеното клампиране и контакт кожа в кожа веднага след раждането?

# 12
Здравейте
Нахлувам с няколко въпроса.
При желание за нормално раждане, без екип в Майчин дом, но при седалищтно бебе (34 г. с) какви са опциите и какво следва да се направи. Ясно е, че има време и шанс бебето да се обърне. Но.. Да се иде на място в болницата за консултация с някой лекар ли, защото ако все пак е секцио се насрочва дата, която е по рано от термин(в случая термин 14.04 според последната морфология).

# 13
Д-р Хранов, д-р Цанова. Но и не само.
Аз трябваше да раждам при Хранов, но поради логистични причини родих при Цанова.
С Хранов още в началото се разбрахме за естествено раждане, стига бебето да не стане 4кг. Е, не стана, защото се роди по спешност в 36 г.с., 3.210 кг., - до последно беше с уговорката за естествено раждане. Макар и спонтанно си родих по естествен път. Родих при д-р Цанова.

Здравейте, можете ли да ми препоръчате доктори в Майчин дом, които насърчават естественото раждане?
Също така, дали има възможност за отложено клампиране на пъпната връв?
Много ще съм благодарна за личен опит и препоръки!

# 14
  • София
Добро утро, писала съм и в друга тема по този въпрос, но нямам отговор за момента и затова се обръщам към вас.

В момента съм бременна и ще раждам при д-р Дяволов отново, това ми е 2рата бременност.
С първата родих 14 дни по- рано като идеята беше да отида за предизвикано раждане, но бебето само тръгна след прегледа като постъпих сутринта и не се наложи вливане на окситоцин и тн. Стана много бързо.

Сега, понеже докторът си планува ражданията, отново ще ме приемат 14 дни преди термин и не знам как ще е положението, засега съм с 2 см разкритие, имам много леки контракции, с първото раждане беше същото и не разбрах кога съм станала с разкритие над 4 см.

Сега се притеснявам леко, дали ще е ок всичко. Д-р Дяволов е уникален лекар и това ме успокоява, но не знам как е болката когато е предизвикано. Има ли опасност, държа да родя естествено пак, но не знам дали ще имам късмет отново само да тръгне в болницата. Панирам се повече отколкото трябва май че...

Минавали ли сте през нещо подобно при него? Как протича?

Общи условия

Активация на акаунт