ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 3

• 38 588
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
  • софия
Главният прокурор поиска незабавни проверки на дискотеки и места за развлечения

При установяване на престъпления, ще се пристъпи към наказателна отговорност
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Даниел Митов и до директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Александър Джартов, с което ги сезира за извършването на незабавни проверки във всички нощни заведения, клубове и дискотеки, както и на киносалони, театрални и концертни зали на територията на цялата страна.
Очаква се в хода на инспекцията да бъде направена обстойна проверка за спазването на правилата и нормите за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност при експлоатация на обектите, както и поддържането на уредите, системите и съоръженията, свързани с пожарната безопасност от собственици и ползватели.
Главният прокурор е изискал информация относно резултатите от проверката, включваща броя на проверените обекти, установени нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, наложени санкции. При установяване на данни за извършени престъпления, ще се пристъпи към ангажиране на наказателна отговорност на евентуално виновни лица.

Постягат положението, надявам се.

# 556
Пишеше, че трябва да носиш документ за самоличност и разпечатката от входящия ти номер и там в таблицата е попълнено какво си си платил.
Да, това го е пропуснал. Сега видя, че има имейл за входящия номер.

# 557
  • София
Дали видяхте поста на Дидева?
“От днес отваряме за допълнителни 10 дни системата, за да могат желаещите да положат матура по математика да подадат заявление“, съобщи министър Вълчев. Зрелостниците ще могат да сменят вече посочен втори задължителен изпит по профилиращ предмет с математика, както и да положат допълнителен ДЗИ.
https://www.mon.bg/news/ministar-valchev-kam-badesthite-studenti … CgZsGNm-O1ZNKqbxw

# 558
  • гр.София
Избива ме на агресия от Вълчев.

# 559
  • София
Искрено се радвам, че завършва потомъкът, защото явно тепърва предстоят много глупости в образованието

# 560
Аз имам втори брой дете, по-малко, дето е гола вода по математика...Даже брат му е по-добре, нищо че е зле Simple Smile

# 561
  • София
Дано после пуснат статистика колко зрелостници са се възползвали от допълнителната възможност да заявят ДЗИ МАТ. Joy

# 562
Какво ви притесни в съобщението на мон? Обявиха, че 15% от местата за "Икономика" ще са за ученици с дзи мат (нещо като квота) и така дават шанс на хора, които не са заявили математика да я заявят (ако поискат). Никого не задължават. За мен е съвмсем в реда на нещата икономистите да могат да смятат. Де да го направят това и за инж, но не би...

Между другото това съобщение означава, че ще променят проекта с датите за допълнителното дзи (ако някой реши да се възползва).

# 563
  • София
Аз намирам за много логично да се влиза с ДЗИ математика в икономическите специалности, но не и подобни промени да се правят в 6 без 10. Два месеца преди ДЗИ тепърва да препланираш явяване по предмет, което ти е решаващо.

# 564
Това не ме притеснява, надали ще се втурнат много Simple Smile,  но даже си е шанс.
Притеснява ме издигането в култ на математиката. Ако ще бъде тенденция занапред

# 565
Не е култ, уви, в момента положението е трагично. Не мога да обясня какви колеги инж имам, то е страшно. А това са хора, които изчисляват сгради, пътища, мостове... Не искам човек, влязал с дзи бел да е смятал мост, по който ще минавам.

# 566
Те няма да станат инженери.Аз как набързо се отказах от инженерна специалност, когато видях, че не е за мен.

# 567
  • София
Какво ви притесни в съобщението на мон? Обявиха, че 15% от местата за "Икономика" ще са за ученици с дзи мат (нещо като квота)
Ти го разбираш като квота ли? За това ще се наложи университетите да си променят вече обявеното балообразуване за тази година.
Иначе и за мен е задължително приемът в икономическите и инженерните специалности /особено вторите/ да е с математика.

# 568
Пише, че за тази година "15% от студентите в направление „Икономика“ да кандидатстват с матура по математика", та го разбирам, че ако са 100 места за Икономика, то 15 души ще са с дзи мат, а останалите с каквото им е по-висок бала. Нещо като 30% в УАСГ за строителните техникуми, а останалите 70% могат всички (вкл. и от техникумите).

Аманда, не се отказват, взимат си хартията и творят страшни неща. Нагледала съм се на какво ли не.

# 569
  • София
Проблемът е, че текущо в бг училища има 2 скорости по математика - едва кретаща първа за повечето, и висока шеста за малцинството от тях.
Хорариумът по математика в нематематическите училища е тотално сбъркан от 5ти до 12ти клас. Няма как да се постигне каквото и да било ниво с толкова малко часове. То и затова много деца го намразват тоя предмет.
Така че, да, трябват повече часове. Но не е ОК да се ореже ИИЧЕ, нито пък да вкарват религия.
А също е абсолютно несериозно да се смята, че 2 месеца преди ДЗИ някой тепърва ще реши, че ще се явява на изпит без време за подготовка.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 21:15 от Red

Общи условия

Активация на акаунт