Постоянни гнойни ангини при възрастен

• 493
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, група ! На 23 години съм и от 7 месеца не съм спряла да боледувам от гнойни ангини. Първата започна през август- тогава бях на Аугментин. Втората през октомври - тогава 10 дни Зинат, 5 дни след спирането на антибиотика - отново гной, минах на 10 дни Аугментин. В края на декември направих 4та - тогава бях отново 10 дни аугментин, даже единият ден ми биха и дексаметазон. И сега средата на февруари - 5та гнойна ангина , пак 10 дни аугментин. Междувременно изследванията като цяло са добре. Асат беше повишен миналата ангина, но това от всички антибиотици. Сега на 5татат, се е върнал в норма. Единствено лимфоцитите са леко понижени, това разбрах, че е от вече отслабената ми имунна система след толкова много инфекции. Пръскам и постоянно гранофурин. Правя гаргари с някакво “орехче” . Също така ги карам на крак, не ми е лошо, вдигам лека температура 37.2-3 примерно.
Пусках микробиология - не се откриват гъби или бактерии. Антистрептолизиновият титър е нисък. Отделно изследвах за IgG за мононуклеоза, цитомегаловирус - всичко е наред. Сега като започна 5тата ангина личният ме прати на консултация с УНГ специалист- бях във ВМА, при доктор Янкулов , той ме съветва да ги махам вече след толкова боледувания, отделно каза и за рисковете , че се засягат стави, сърце. От друга страна много хора ме спират да ги махам . Аз съм студентка по стоматология, ще се срещам с много пациенти, с доста болни и тази защита от сливиците ще ми е нужна. Все пак след толкова боледувания , годни ли са? Не знам какво да правя, натрових се от антибиотици, да ги махам ли или да се надявам, че няма да има повече боледувания. Надявам се някой с подобен опит да сподели мнение и как е минало при него! Хубав ден!

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 12:47 от bubanka

# 1
  • Melmak
Кога си пускала гърлен секрет? Като студент по медицинска специалност, сигурно знаеш, че трябва да мине малко време след последния прием на антибиотик, за да бъде коректно изследването.

До сега само личния лекар ли те е лекувал, освен прегледа при унг, който споменаваш?

Аз не бих се доверила на личен лекар за 5 последователни ангини.

Отивай на добър унг и да ти казва ще ги махаш ли тия сливици. Преди години, наборите на родителите ми масово са с изрязани сливици. Не знам дали лечението едно време е било много по-различно при подобни проблеми, но родителите ми като възрастни хора не са били болнави и нищо им нямаше без сливици. Не казвам, че трябва да се вадят на всеки човек, но при подобни проблеми задължително добър унг и той да каже какво да правиш.

# 2
Сигурна ли си, че е гной? Да ме са т. нар "камъни или тапи", които изглеждат по сходен начин?

# 3
От стар доктор знам , понеже най го голямата ми племенница прави доста често ангини е че ,при повтарящи се ангини сливиците за нищо не стават вече .

# 4
Като ученичка и аз по едно време често правех ангини, оказа се, че имам проблем със зъб.

# 5
Като ученичка и аз по едно време често правех ангини, оказа се, че имам проблем със зъб.
Как го разбрахте? Какъв зъб беше?

# 6
Личната ми се сети в един момент да провери за това. Не помня точно кой зъб беше, но беше кътник.

# 7
Аз ако бях на твое място, бих им дала малко шанс на тези сливици. Особено ако си имала ангини с ниска или почти никаква температура. Значи все пак функционират все още и запазват инфекцията локално. Също бих направила още една-две консултации с други УНГ специалисти, които първо биха ти предложили похвати за възстановяване на тези сливици. Много бързо са ги отсвирили.

Поне нещо да пробваш, да си дадеш срок от две години, в които да прилагаш някаква терапия, да записваш и броиш боледувания, да се консултираш и т.н.

Сливиците ти имат ли перманентно уголемяване? Абцеси правила ли си? Има ли дупки по сливиците ( това са т.нар. пространства, в които се образуват сливични камъчета). Тези дупки, ако има такива, могат да събират малки частички храна, тя се разлага и от там може да стане бактериална инфекция. Особено ако са много дълбоки. Напиши tonsil stones в Гугъл и ще прочетеш за какво иде реч. Аз имам такива дупки и камъчета в тях и повечето ми ангини са били след 17 год. възраст.
Трябва да ги дезинфекцираш с нещо след всяко хранене, примерно разредена вода за уста, да се гаргариш добре. Ако пушиш спри да пушиш, спри алкохола обезателно. Спри силно киселинните или люти храни. Представи си, имаш дупчици в сливиците, в тях има мъничко бактерии - ако приемаш храни или напитки, които могат да наранят или леко раздразнят тъканта, над която седи тази бактерия - ето ти още една инфекция, която с време става ангина.
Можеш да пиеш хубави билкови чайове и да подбираш билки, които имат леко анти-бактериално действие като лайка, мащерка и т.н. Правиш си по една-две чаши на ден с мед, и си пиеш.

Също от опит мога да ти кажа, че най-често срещаната бактериална резистентност е точно с/у амоксицилин и аугментин. Защо само него ти дават, да бяха ти дали някой не-пеницилинов антибиотик.

Дано да намериш някой специалист с воля и търпение да се бори заедно с теб. Успех!

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 00:03 от bloombug

# 8
Аз имах сходно преживяване преди много години, точно като бях на 20 и нещо. За месец карах две ангини, на следващия - още една. Лекуващият лекар каза слаба имунна система. Не бях съгласна и почнах да следя какво правя преди ангината. Оказа се, че при мен е от препаратите, с които са третирани и третирам нови/стари растения у дома. По същия начин съм сега с почистващи препарати. Чистя много набързо и проветрявам добре. Откакто се пазя, не съм имала изобщо ангини, а и като цяло рядко боледувам.

# 9
Моите сливици ги извадих на 20 години,преди това всеки месец бях с гнойни ангини не ми действаше вече никакъв АБ започнаха с инжекции,но без ефект затова се реших да ги махна,извадиха ги дори упойка не ме хвана,то беше рязане дърпане нямам думи,но след това не бе е боляло гърло никога в момента съм на 52г.И на моето дете ги извадих като беше на 3г.Щом са гнойни и болни не ги дръжте това е нож с две остриета.

Общи условия

Активация на акаунт