ХУХК-Хроничен улцеро-хеморагичен колит

• 744
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
позволявам си да пусна новата тема. С УК съм. Диагностицирана 2013г. На билогично лечение съм.
Промених леко заглавието, защото последните десет години сякаш е някакъв бум на тези заболявания и вече имаме представа какво е това. Имам чувството, че всеки втори човек е с някакви стомашни разстройства.
Нека продължим да споделяме опит, диети, да си даваме съвети и кураж.
Да спазваме добрия тон и да проявяваме разбиране към новодиагностицираните.
Безкрайна ремисия на всички!

Старата тема, която започва с много хубава секция Въпроси и отговори.

Наскоро четох това, не съм се ровила да проверявам колко е достоверно, но звучи прекрасно. Надявам се, да се разработи бързо и да е достъпно.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 22:38 от tinahris

# 1
  • в света на неограничените измерения
Тина, благодаря, че се грижиш темата  да съществува.
Не бях влизала от години тук. Повече следя какво се споделя във FB.

Едно време болните се брояхме на пръсти и докторите ни знаеха по име.
Сега наистина е някаква епидемия.

Желая на всички дълги, дълги ремисии.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 19:15 от vanvel

# 2
  • София
Може ли линк към темата във Фейсбук.

# 3
Благодаря за новата тема.

# 4
Може ли линк към темата във Фейсбук.

Не разбирам молбата сякаш. Може би искате линк за група във фейсбук?

# 5
Здравейте ! От близо 5 години имам проблеми с червата , главно болки и спазми , болката не е локализирана , а по-скоро се мести и често боли ниско долу и от двете страни , постоянно се мени ! Правени са ми кръвни изследвания , като фекалния калпротектин винаги е бил под 5 от референтни стойности <50 ,  посещавам редовно гастроентеролог и той ми казваше , че имам СРДЧ ! Слуз съм имала през годините , но е било на периоди , сега от около 7-8 месеца всеки път имам слуз , а преди няколко дена имах слуз с не ярко червена кръв , преди 2 седмици като ми изследваха фекален калпротектин излезе 430 , бях шокирана изобщо не очаквах , на 26 години съм , много съм притеснена има ли някой от вас който е бил в същото положение ?

# 6
Здравейте ! От близо 5 години имам проблеми с червата , главно болки и спазми , болката не е локализирана , а по-скоро се мести и често боли ниско долу и от двете страни , постоянно се мени ! Правени са ми кръвни изследвания , като фекалния калпротектин винаги е бил под 5 от референтни стойности <50 ,  посещавам редовно гастроентеролог и той ми казваше , че имам СРДЧ ! Слуз съм имала през годините , но е било на периоди , сега от около 7-8 месеца всеки път имам слуз , а преди няколко дена имах слуз с не ярко червена кръв , преди 2 седмици като ми изследваха фекален калпротектин излезе 430 , бях шокирана изобщо не очаквах , на 26 години съм , много съм притеснена има ли някой от вас който е бил в същото положение ?
Кръвта колко беше? И премесена със слузта ли, или течна и ярка като от хемороиди?

# 7

Всеки път ли има кръв и слуз? Ако е така и това продължава няколко седмици, сякаш не бих губила време и ще говоря с лекаря ми за евентуално назначване на колоноскопия. Предвид и историята нали, казвате, че от 5 години имате проблеми.

# 8

Здравейте ! От близо 5 години имам проблеми с червата , главно болки и спазми , болката не е локализирана , а по-скоро се мести и често боли ниско долу и от двете страни , постоянно се мени ! Правени са ми кръвни изследвания , като фекалния калпротектин винаги е бил под 5 от референтни стойности <50 ,  посещавам редовно гастроентеролог и той ми казваше , че имам СРДЧ ! Слуз съм имала през годините , но е било на периоди , сега от около 7-8 месеца всеки път имам слуз , а преди няколко дена имах слуз с не ярко червена кръв , преди 2 седмици като ми изследваха фекален калпротектин излезе 430 , бях шокирана изобщо не очаквах , на 26 години съм , много съм притеснена има ли някой от вас който е бил в същото положение ?
Кръвта колко беше? И премесена със слузта ли, или течна и ярка като от хемороиди?
Кръвта беше съвсем малко примесена в слузта отстрани на фекалиите , но слуз има редовно от няколко месеца , сега приемам салофалк и забелязвам , че слузта е по-малко ..

Всеки път ли има кръв и слуз? Ако е така и това продължава няколко седмици, сякаш не бих губила време и ще говоря с лекаря ми за евентуално назначване на колоноскопия. Предвид и историята нали, казвате, че от 5 години имате проблеми.

Имам час за преглед при доц.Мирчев в град Бургас , евентуално той ще назначи колоноскопия , не кръвта беше еднократно , бях яла едни люти чушки и точно тогава се случи не знам дали може да има нещо общо ..

# 9
Позволявам си да повдигна темата, по думите на лекуващ лекар, лечението е до живот, а в момента, и от доста време лекарството салофалк е изчезнало от аптеките. Вариант е покупка от Сърбия, Румъния, Гърция, Турция. Ако някой реши да го прави, нека не го прави като мен, вместо със Салофалк 500 мг ми бе доставен  Pentasa 2 mg,  в Турция не се произвеждало 500 мг, и... Да не излъжа нещо без да ща. Поради всекидневна нужда, реших да взема 1 мг, както ми казаха, но в крайна сметка хем не е салофалк, хем не е и 1 мг, а 2 мг.
 Та, съветът ми е преди покупка да ви пратят снимка на продукта, за да не правите моите грешки.

# 10
В Турция има и Пентаза и Салмиден таблетки 500 мг. Съставът е същият като на Салофалк. Сами си правите дозата за деня като пиете съответния брой тб.

Общи условия

Активация на акаунт