Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 904
  • 279
  •   1
Отговори
# 195
Въпрос и на шанс коя комисия гледа документите. Също така вземете от училище, ако посещава, педагого-психологическа характеристика. Мисля, че вече не е задължителна, но описва затрудненията на детето както в обучението, така и в социалните отношения. Също така може да вземете характеристика или друг документ от специалистите, които работят с детето. Всичко, което подкрепя състоянието е следствията от него.
naredba-za-medicinskata-ekspertiza24.pdf https://share.google/SpMPvWhM5hlO8jmYg

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 18:55 от Mama Ru

# 196
Здравейте
Детето ни е на 15 години в момента с 50% ТЕЛК.
 Сега получихме за първи път сумата , но понеже имаше и със задна дата някаква част не ми е ясно колко е за един месец.
И трябва ли нещо друго в момента да подавам като документ някъде ?

# 197
Мисля, че е 450 лева на месец. Ако ползвате БДЖ може да извадите и карта за две безплатни пътувания от социалните.

# 198
За месеците назад сумата за месец е 50% от тази, която ще получавате.

# 199
Здравейте, днес получих Телка решението на детето ми за преосвидетелстване по пощата, дойде без  подпис и печат, каква беше процедурата след това, в Телк ли се заверва, че последно преди 4 години подавах и съм забравила.

# 200
Нищо не заверявате. Новите решения са така. Отстрани по дължината на листа са всички нужни атрибути на документа за валидност. Идете до социалните само и ако ползвате други привилегии като винетка, пенсия и прочие-на съответните за това места

Аз да попитам. Решение , което не е до края на календарна година може ли да се ползва за същата за данъчно облекчение?

# 201
Да, може.

# 202
Здравейте.
ТЕЛКа на сина ми изтича на 01.09 , подадохме документите на 14.05.
Днес след поредния телефонен разговор с Картотеката ми казаха,че Решението е готово и вече изпратено по пощата,но като проверявам с ПИК на НОЙ в ССЕВ ,все още ми излиза старото Телково решение.
При някои случвало ли се е?
Имам ли някакъв повод за притеснение?

# 203
  • София
Може новото да е с начална дата 1.09. и затова да не излиза още. Но това е само предположение. Нямам опит с такъв казус.

# 204
Притеснението ми идва от това,че когато се обадих,казах ЕГН ,жената влезе в системата и нищо не каза за излязло решение. Каза ми да звънна пак другата седмица. Час след това се обадиха и ми съобщават ,че решението е излязло, изпратено и да го чакам тази седмица.

п.п Миналата седмица като звънях ми казаха,че се разглеждат и тази седмица ще ги получа.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 20:44 от Vayallete

# 205
Проверете в Е-здраве. Първо там ги качват

# 206
Сега прочетох нещо, но не ми стана съвсем ясно.
Мес.помощ за дете от соц.грижи до навършване на средно образование, но не повече от 20 г.е 35 лв./естествено при определени условия/За дете с трайни увреждание помоща се получава независимо от дохода в двоен размер.
Отнася ли се за деца от подготвителна група в дет градина.
За пръв път чувам за това.

# 207
Отдавна месечните помощи за дете са 55 лева и са включени в сумата, която се изплаща за дете с ТЕЛК, независимо от възрастта му. В зависимост от процентите месечната помощ за дете с ТЕЛК е 450/570/ последната не я помня, беше 930.

# 208
  • София
1180 лв е сумата за дете с увреждане с процент на инвалидност 90 и повече.
Ако има назначен асистент от тази помощ се спират 380 лв.

# 209
Здравейте.
ТЕЛКа на сина ми изтича на 01.09 , подадохме документите на 14.05.
Днес след поредния телефонен разговор с Картотеката ми казаха,че Решението е готово и вече изпратено по пощата,но като проверявам с ПИК на НОЙ в ССЕВ ,все още ми излиза старото Телково решение.
При някои случвало ли се е?
Имам ли някакъв повод за притеснение?

Както и очаквах , не получих нищо от пощата.
Звъннах пак, и ми казаха,че все още няма решение ,да звънна пак другата седмица.
Оставам на страна въпроса, защо въпросната госпожа ни излъга....
Въпроса ми е сега с изтекъл Телк,какво се случва с плащанията?
Знам,че в Социалните служби имам три месеца срок за подаване на документи и изплащат със задна дата,но как стои въпроса с пенсията?

Общи условия

Активация на акаунт