Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 894
  • 279
  •   1
Отговори
# 210
А изобщо имате ли уведомление кога и от коя комисия ще се гледа?
Аз бих посъветвала да се обадите директно на комисията, не на картотеката. На майка ми с решението имаше забавяне, обадихме се на комисията и след два часа имаше съобщение на мейла, че решението е излязло. Кой знае къде са го били завряли и забравили Rolling Eyes
За пенсията не съм сигурна, нямам опит още, но предполагам, че ако забавянето е по вина на телк, ще бъде изплатена след излизане на новото решение.

# 211
Знам само ,че ще се гледат в Пазарджик,там и подадох документите. Но това е пак от информация,която получавам от тлф ,който беше залепен на вратата на Телк.
Не знам коя комисия ще гледа документите.

Мисля в понеделник направо да отида до там.
Въпреки,че не знам дали ще ме пуснат изобщо да вляза.

За пенсията- то е ясно ,че като излезе новия Телк и  го представя ще започне плащане,но както е тръгнало може да е след доста време....
Въпроса е за периода след 1.09 до излизане на новото решение Какво се случва?
Загубени пари ли ще са?

# 212
Този, който изтича на 1.09 ще има плащане за него през октомври, вървят с един месец назад.

# 213
  • София
Телковите решения се изпращат служебно в НОИ и служебно се подновява изплащането на пенсията. Няма нужда нищо да правите вие. Ще получите и нова заповед с датата на новото решение. 
Личното ми мнение е, че щом сте подали навреме документи, новото решение ще бъде с дата 1.09. и няма да има пропуснати плащания, но може да се забавят.

# 214
Мисля да се възползваме от правото на детето за финансова помощ за почивка.
Само не разбрах, първо трябва да подам молба за социална оценка ли? И ако е одобрено , правото в рамките на календарната година ли важи или за година от датата на оценката?

# 215
Добър ден! Някой скоро ходил ли е на санаториум по програмата за хора с увреждания по програмата на Социално подпомагане? Може ли да се отиде на свободен прием и после да се представят фактури? КЗУ ли трябва да пише, или разбивка на отделните процедури? Отказват да ми напишат фактури за Социалните с разбивка, ако отидем на свободно. Може да ми дадат такива фактури, ако направим резервация по програмата на Социално подпомагане. Но по тази програма не можело да резервираме стая с тераса, макар че парите са напълно достатъчни. Има свободни стаи с тераси, но не може за тези, които са по тази програма! Озадачена съм. И процедурите са само две, а друг път като сме ходили, са били три. Някакви промени ли има...?

# 216
Телковите решения се изпращат служебно в НОИ и служебно се подновява изплащането на пенсията. Няма нужда нищо да правите вие. Ще получите и нова заповед с датата на новото решение. 
Личното ми мнение е, че щом сте подали навреме документи, новото решение ще бъде с дата 1.09. и няма да има пропуснати плащания, но може да се забавят.

Т.е. НОИ не вземат предвид 14дневния срок за обжалване,а гледат дата на издаване на Телк?

# 217
  • София
За това не се бях сетила, понеже не съм обжалвала. Но би трябвало ТЕЛК да пратят решението след като е влязло в сила, а не след издаването му.
Последното решение на сина ми е с дата 1.06.2022.  Но пенсията подновиха чак през август като му изплатиха сумите за юни и юли.

# 218
И аз никога не съм обжалвала,но до сега винаги са ми се застъпвали Решенията,а сега изтича днес и все още няма издаден нов Телк.
Получава се един период в които е без Телк и ,ако се добавят и 14 дневния срок за обжалване,може да стане и месец .
За пръв път подновяваме от както получава пенсия и не са ми много ясни нещата.
Ще си покаже.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 11:47 от Vayallete

# 219
Моля за линк, в който да вляза с електронен подпис и да видя решението на детето, влязох уж, но на “лице с увреждане” пише че няма данни за мен. Май съм влязла през НОИ, къде другаде може?

# 220
В приложението е-здраве

# 221
В приложението е-здраве

Свалих го, но има само номер, дата, срок, а не самото решение, което е и на хартия.

# 222
В системата за сигурно електронно връчване, но не ги качват веднага

# 223
В системата за сигурно електронно връчване, но не ги качват веднага

отдавна е качено, даже помня, че го отварях,но в момента не помня от кой линк

# 224
Моля за линк, в който да вляза с електронен подпис и да видя решението на детето, влязох уж, но на “лице с увреждане” пише че няма данни за мен. Май съм влязла през НОИ, къде другаде може?

Точно там където сте влезли ,най -отдолу на страницата трябва да е написано "родител-настойник" и името на детето Ви. Цъкнете на името.( Това ,ако детето е непълнолетно).

Общи условия

Активация на акаунт