Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 23 832
  • 388
  •   1
Отговори
# 360
Не, с този процент няма да ви вземат от помощите по чл.8 д.

# 361
  • София
Здравейте, подадох документи за преосвидетелстване, но част от тях са от преди три години. Имаме документи от нови прегледи при двама специалисти и стари при други двама. Според ЛЛ нямало нужда от нови прегледи и ще ми даде направления, ако поискат нещо допълнително. Впоследствие разбрах, че важат документи от последните 12 месеца. Датата на комисията ми е в началото на юли. Въпросът ми е дали ако заведа детето на преглед на частно, за да получим актуална етапна епикриза, мога да я добавя към документите преди определената дата?

# 362
Свържи се с комисията и питай каквото ти трябва.

# 363
  • София
Включвам се отново, този път с информация, може на някого да е полезно - отидох в картотеката и подадох допълнителните документи много бързо и лесно, няма нужда да се чака на опашка. За картотеката в София се влиза след повикване в стаята за справки.

# 364
  • София
Здравейте!
Вчера отидох при ЛЛ за направление за ТЕЛК на дъщерята (за преосвидетелстване), но ме притесни факта, че той не е отбелязал преосвидетелстване, а трайно намалена работоспособност. Ще бъде ли проблем това, въпреки че аз ще попълня в Заявлението , че е за преосвидетелстване поради изтичащ ТЕЛК. Прилагам снимка, за да видите и да ми кажете, дали ще е проблем или да го карам да ми пуска ново. Лошото е, че той вече  го е насочил към тях.

Скрит текст:

# 365
Не, с този процент няма да ви вземат от помощите по чл.8 д.

Много благодаря за отговора!

# 366
Какво е положението с фиансите на "детето" като стане на 18? Ако има сметки на негово име и как стои въпросът с онаследяване? Предполагам трява да се консултурам с адвокат, да се пише завещание?

Последна редакция: сб, 04 юли 2026, 13:42 от помбер

# 367
Здравейте, детето е с ТЕЛК 78% и навърши 16 през юни. Първият ТЕЛК е от 2018 година. Не е за нещо вродено, нито придобито, става въпрос за диагноза от категорията на ГРР. Последният ТЕЛК е до 1.12.2026. Има ли смисъл да се занимавам с подаване за пенсия, при положение, че ако оставим ТЕЛКа след 18 годишна възраст на ще бъде с право на труд? И дали съществува риск, ако подадем сега за пенсия да намалят ТЕЛКа декември? Към момента средствата от ТЕЛКа са ми нужни именно за детето и не искам да ги рискувам излишно. Също така, ако подам, мога ли да използвам моята сметка, по която получавам помощна от социалните, защото не искам детето да има неограничен достъп и да харчи за глупости?

Последна редакция: сб, 04 юли 2026, 11:49 от Mama Ru

# 368
  • София
Мама Ру, не се притеснявай да подадеш за пенсия, защото няма да загубиш по никакъв начин помощта за отглеждане по чл. 8д, а само ще е допълнително към това което вече взимате, но тази пенсия се превежда само и единствено по сметката на детето, тъй като те вече не ги водят деца след 16г.
Обаче трябваше веднага след навършване на 16г. да подадете документи, защото тя се изплаща от деня, в който е подадено заявлението. Сумата е добра, някъде около 230 и няколко евро мисля, че беше, но пак трябва да яде види.
Другото, което е, че след преосвидетелстване, ако процентът е под 71, но над 50%, тя отново може да взима такава от НОИ, стига да има 1 год. трудов стаж и там вече сумата расте в зависимост от стажа, докато тази над 71 % е определена 7 не се променя. Да, тя още е малка и няма този стаж, но ако поработи след 18г. ще може да се възползва. Това ми го обясниха в НОИ.

# 369
Чисто технически няма как веднага. Първо беше в почивен ден РД, второ детето учи в друг град, а аз ходя на работа. Би следвало да е от деня, в който е навършило 16 години детето. Все още не е минал и месец, във вторник ще отидем. Въпросът е дали няма да ме намалят процентите декември, защото една служителка в АСП спомена за такива случаи. Преведи по сметка на детето ще е лудост, защото ще ги изхарчи неконтролирано. Детето е с акъла си и функционира самостоятелно. Бих искала тези пари да се запазят за момента, в който ще завърши училище, а не да се изхарчат за глупости.

# 370
  • София
Мама Ру, пенсията може да се получава и в пощенски клон по местоживеене. Важно е да се посочи при подаване на документите. В пощата може и ти да получаваш пенсията до навършване на 18 години, защото си настойник на непълнолетното дете. Първия път носиш оригинал и копие на акта за раждане. Показваш оригинала, даваш копието. Те си го прибират там.
Да подадеш за пенсия винаги има смисъл. Ще се бориш новото решение да е над 71 %. Дори да има право на труд, пак ще си получава пенсията.
Моят син е със 100 % и с чужда помощ и в решението пише труд според възможностите. Никой не му е отнел пенсията заради това.

# 371
Днес пристигна решението на ТЕЛК по пощата. В интернет чета, че има 14 дни срок за обжалване. Аз не смятам да обжалвам, но ако някой орган бил решил да го обжалва и влизало в сила след 14 дни. След 14 дни ли трябва да го нося до НОИ и Социалните, или може веднага?

# 372
Веднага, те вече изпращат след като мине този срок.

# 373

Ами, комисията на ТЕЛК е заседавала на 6 юли, същия ден получих имейл, че са издали решение и днес на 8 юли получих писмото с решението.

# 374

Ами, комисията на ТЕЛК е заседавала на 6 юли, същия ден получих имейл, че са издали решение и днес на 8 юли получих писмото с решението.
🤔 Странно. Декември 2024 решението за детето ми е било изпратено на 14 или 15 ден от излизането му. И никой не ме е уведомил нито по имейл, нито от пощата е даже беше сага да си го получа (3 месеца по-късно), защото го върнали като непотърсено или отказано да бъде получено.

Общи условия

Активация на акаунт