Клуб " Ръкоделие - гоблени " - 3 част

• 62 684
  • 390
  •   1
Отговори
# 90
Пак да нахалствам - обяснете а невежия, как шиете гоблените? като започнете един цвят и бикаляте по целия гоблен или редувате цветовете?

Бях чела как гобленарки шият. Шият по ред по ред и с няколко игли, като от време на време прескачат, но по реда , и ако има на този ред след едно, две, три квадратчета от този цвят продължават.
Не знам да ли ме разбра какво исках да кажа. Аз го зная, но не съм го пробвала. Мисля, че ще ми е малко трудно по този начин, но може би е въпрос на техника.

# 91
  • у нас
момичета реших да се запиша и аз защото често ви чета.имам десетина гоблена.наскоро свърших ;целувката на лебеда;1:1 сега шия ;хитлерова зима;

# 92
  • София /Абсурдистан
Да се оплача от нещо. Шия един гоблен-икона - Владмировската Богоридица с младенеца. Почти съм го ушила вече. Обаче ... в схемата има грешка и то точно при лицето на Богородица. Направо ми стана лошо като го видях. Как не съм го видяла по-рано, не знам. Нали шия от долу на горе, просто когато стигнах до лицето, тогава го видях. Гоблена е почти готов. Иначе всичко друго си е наред. Обаче лицето разваля целия гоблен.
Комплектовката е на фирма АДОР- Варна.  Чудя се какво да правя. Никак не мога да го напасна. Както и да го гледах - схемата на лицето върви някак си на криво и чертите се разминават. Особено на криво са носа и устата. Цветовете на лицето също са сбъркани и цялото лице, ако се шие според ключа, излиза на грозни петна.
Може ли някой да ме посъветва какво да направя, друг имал ли е такъв проблем? На път съм да го изхвърля, жалко е, че му хвърлих толкова труд.

# 93
Средата се намира като сгънеш панамата на 4,натискаш или приглаждаш леко с ютия,  така че като разгънеш да се получат 2 ръба като +. Дано ме разбра, че нещо не мога да обяснявам като хората  Crazy.

А за тези поверия, аз също знаех за "Коне на водопой" и само поради тази причина ги уших, но вече 7 години стоят нерамкирани  Embarassed. Сега имам започнато и "Момичето на скалата", за което наскоро разбрах, че носело нещо негативно и трябвало да се закачи до Конете на водопой, че да му се неутрализирало лошото влияние. Аз за всеки случай така ще ги закача, въпреки че не вярвам много. Толкова си го харесвам момичето........ а такава лоша слава да има  Crossing Arms

sweet baby, ангелът ти става разкошен. Направо ме изкушаваш
разбрах те идеално.... Peace

ами я кажете и още нещо - как си подреждате конците и в какво ги държите? Първият ми гоблен беше с около 25 цвята и си ги бях сложила всеки в отделно прозрачно пликче,ама като гледам "Воденицата" с колко цветове е и колко са дебели чилетата и се замислям... ooooh!
Виждала съм някои да си навиват цветовете на картончета и после да режат от навитото,но това ми се струва много неудобно... Shocked
А и кажете зачерквате ли по схемата си,защото аз да,иначе не мога да се ориентирам до къде съм /правя си фотокопие на оригиналната схема и драскам по копието/...Но има хора,които не зачертават схемите и пак им се чудя как не се объркват... Rolling Eyes

# 94
Здравейте момичета,

tuly,аз си правя пликчета от хартия и отгоре пиша знака и цвета,можеш да използваш и готови пликове,както и прозрачни пликчета,а за схемата и аз отбелязвам това което вече съм ушила със  светло жълт или зелен маркер,виждала съм други да си отбелязват с карфица,докъде са стигнали,но аз не мога така бъркам се...

Лек ден на всички и приятно шиене! Heart Eyes

# 95
tuli с конците правя така: ако имам много чилета от един цвят/като "Тайната вечеря"/, ги отделям в найлонов плик и си взимам само едно чиле! Него го разделям на 4 равни части/шия с много дълги конци/ и го поставям в пощенски плик, като отгоре пиша знака!  Peace Това с картончетата ми е много гадно!  Confused

По въпроса ти за схемата: аз се учих да шия на икона/"Червената икона"/, и за да ми е по-лесно ме учиха да драскам! След като я уших се усетих че не това е начина!  Naughty Реших че само ще гледам без да отбелязвам по никакъв начин! Да ама станах разногледа!  #Crazy Тогава ми показаха как да си отбелязвам с карфичка!  Peace Боцкам я на реда, който шия и си я местя според цвета! Оффффф май много кофти го казах!  Crazy Та така схемата ми остава чиста, ама е на дупки!  Sad Не че е голям проблем, но и това малко ме дразни!  ooooh!

# 96
  • София
Здравейте!
Да покажа до къде съм стигнала:

По мелничката не съм шила изобщо. А на този ми остана да шия само с 1 цвят, който не съм решила кой номер да е...
Относно отбелязването - драсках по схемата на първия си гоблен, на следващите вече не отбелязвам, много рядко ми се е случвало да объркам Hug
А за конците - нямам някаква специална схема за подреждане. Понеже в последно време шия малки гобленчета и имам малко конци, си ги държа всички за едно в найлоново пликче или в някаква кутийка (от конци ДМЦ или от бонбони Toffifee - много ми е удобна Simple Smile ).

# 97
Това с картончетата е най-удобния и пригледен начин за подреждане на конците  Simple Smile

Не знам как не ви се омотават конците в пликчета и как ги виждате, ако пликовете ви са пощенски?

Пак да нахалствам - обяснете а невежия, как шиете гоблените? като започнете един цвят и бикаляте по целия гоблен или редувате цветовете?

Бях чела как гобленарки шият. Шият по ред по ред и с няколко игли, като от време на време прескачат, но по реда , и ако има на този ред след едно, две, три квадратчета от този цвят продължават.

Аз започвам с един конец и шия докато свърши елемента по схемата или самия конец  Laughing. Когато има няколко конеца един до друг: не завършвам конеца, а го закачам настрана, после шия с другия, след което пак продължавам с предишния - така не се режат непрекъснато конците.......не успях да обясна по-добре.........Шия наред, отдолу нагоре и одясно наляво  Simple Smile

# 98
Ето ми го плика! Та конците си ги виждам!  Peace

Въпрос на избор!!!

# 99
  • Варна
За конците аз използвам едно картонче /на него бяха наредени конците на първия ми гоблен/ с 30 дупки /номерирани са/. Подреждам си конците всеки цвят в една от тези дупки, като си ги нарязвам предварително колкото дълги са ми удобни за шиене.
Аз също драскам по схемата, понякога не навсякъде..

# 100
Здравейте! Да се включа и аз!А з също държа конците в отделни прозрачни пликчета,а схемата я копирам понякога,но задължително задрасквам защото иначе не знам какво съм ушила

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 10:57 от valq_78

# 101
Здравейте! Да се включа и аз!А з също държа конците в отделни прозрачни пликчета,а схемата я копирам понякога,но задължително задрасквам защото иначе не знам какво съм ушила

Peace И аз така.

# 102
  • у нас
конците слагам пликчета на мен така ми е по удобно и аз си режа конеца на 4.по схемата не зачерквам.

# 103
Tanetothumbsup за подредбата. Но явно всеки работи, както си е свикнал. Аз също си ги държа в пликчета - имам усещане иначе, че ми се цапат конците. Лесно ми е така, защото като започна с един цвят, шия с него много дълго. Много рядко драскам, но помня като слон  Shocked
Сега шия това и се предполага, че трябва да изглежда така   Grinning. Тук определено си драскам по схемата, няма как иначе да се ориентирам с този един цвят  #Crazy
Очаква ме този гоблен на Pako/Пако - осем мелници: . Купих си го наскоро, много ще ми отива на мечтаната кухня  Joy Може да го видите тук : http://www.pako.nl/shop/images/221.285_big.gif

# 104
  • гр.Добрич
Аз шия както ми дойде и понеже никой не ми е показвал питам. Сега съм на този.

Но с малкия бебчо почти ямам свободно време.

Общи условия

Активация на акаунт