“Психология”или “Специална педагогика”

• 711
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте! Интересувам се от избора на специалност за работа с деца в терапевтични центрове, като прилагане на терапии като поведенческа терапия,игрова терапия и др.Разглеждам възможностите в Пловдивския университет и не мога да реша между специалностите „Психология“ и „Специална педагогика“. Чела съм, че психологията може да е по-добрият избор, след което ще трябва да премина през допълнителни обучения за различни терапии. Може ли някой, който е завършил психология и се е насочил към работа със СОП деца, да сподели своя опит?

# 1
Твърдо психология

# 2
Имате ли професионален опит в тази област или се занимавате с нещо свързано?

# 3
Само едно от двете няма да ви достатъчно за работа с деца със СОП. Ще трябва да съчетаете бакалавър едното, с последващо надграждане на магистър по другото.  И  в двете няма научите нищо за поведенческа терапия. Там ще ви трябват допълнителни курсове и сертифициране. Ще ви направи впечатление, че повечето специалисти, които понастоящем работят с деца със СОП имат по две специалности. Дори консултантите по кариерна ориентация на деца със СОП трябва да са надградили специална педагогика.

# 4
Братовчедка ми е психоложка , според мен ще ти е доста по-полезно да прилагаш някаква терапия и да помагаш на  децата.

# 5
Психология. В бъдеще ще е много нужна.

# 6
Братовчедка ми е психоложка , според мен ще ти е доста по-полезно да прилагаш някаква терапия и да помагаш на  децата.
Благодаря

# 7
Психология, но това ще бъде само основата. Оттам нататък е задъжително последващо обучение

# 8
Здравейте ,ще се възползвам от чуждата тема за да не пускам нова😃
Решила съм се на ,,късни ,,години за педагогическо образование и съм се насочила съм специална педагогика за бакалавър + после да надградя логопедия (много ми харесва,чак нямам обяснение защо) Мислите ли ,че е удачен този избор или и аз първо през психологията....Малко се притеснявам от късната реализация (по скоро дали е възможно да се случи изобщо)

# 9
Темата е много сложна и нееднозначна.
Много зависи от целите ви. Както и дали имате завършен бакалавър или магистър друга,  непедагогическа специалност и защо точно специална педагогика като бакалавър. Защото това не  е педагогическа специалност в общия смисъл на думата. При нея говорим за специална педагогика , т. Е работа с деца  с разнообразни  развитийни дефицити, т.е говорим за работа над отклонения, а не за стандарт. Правя паралел с логопедията , защото логопед при невротипично  развитие работи над звукопроизносителни проблеми. В другия случай над езиково-речево развитие в цялостност.

Дали са търсени специалистие за работа с деца с развитийни отклонения  - да много. И Специален педагог и логопед и психолог при тях  са базови специалисти и  са търсени,  понеже броят на такива деца обезпокоително нараства.  Но ще има и пренасищане на пазара, заради постоянното бълване на кадри. Понастоящем вече говорим за предоставяне и  на качествена услуга, защото множеството дипломи и сертификати не са показатели за това доколко е добър даден специалист. А добър не се става само с завършено образование. Напасването дете -специалист е важно и не се случва да е всеки с всеки.
Има и още аспекти , но е трудно така, в един пост, да се дефинира всичко около този тип "услуга".

Общи условия

Активация на акаунт