Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 765
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
Ivann_ проблем с щитовидната въобще не е женско заболяване, просто по-често се среща при жени, но в никакъв случай не са изключени мъжете. Познавам няколко такива с проблем, като единият е сина ми.

Не е добре това ТСХ, но само по него не може да се съди за функцията на жлезата. Както е казала и Буболина преди мен направи си пълни щитовидни изследвания, както и витамини - Д, В12 и желязо.

# 526
Иван, както и момичета преди мен са ти отговорили - проблеми на щитовидната жлеза има и при мъжете; и второ, всички тези изследвания трябва да си направиш за да има повече яснота.
Аз също имам дългогодишен косопад и мога от опит да ти кажа, че текстурата на косъма и неговата структура са повлияни или от ЩХ или от дефицит на витамини и минерали.При така нареченото генетично мъжко оплешивяване няма промяна на косъма, каквото споделяш ти.Чуплив косъм, суха, безжизнена коса и косопад имам в хипо и не помагат нито маски, нито подстригване, нито мезотерапия.

# 527
Здравейте на всички! Чета Ви отдавна и реших да се допитам до вас. Отдавна съм с Хашимото и си пия хормоните,като последните няколко месеца бавно увеличавах дозата. Февруари на доза 112.5 (фт4-22,фт3-5.8,тсх-0.03)Тогава вкарах и т3 2х1/8. Чувствах се добре до миналата седмица и изведнъж висок пулс,втрисане, липса на апетит заради симптомите. Не мога да се храня много,като усещам тия неща. Свива ми се стомаха направо. Изследвах пак миналата седмица и фт4-22,фт3-6.4,тсх-0.01. Та сега съм в дилема. Намалих от три дни еутирокса на 100.

# 528
При какви граници са ти изследванията?
Аз доколкото виждам първите ти изследвания са били доста добри и не мисля, че е бил нужен Т3 Thinking . Това Т3  5,8 е добро ниво, ако горната граница е 6,8.

# 529
Да 6.8 е горната за фт3 и 22 за фт4. Добавих т3 заради съотношението фт4/фт3. Беше 3.7 и за да го докарам до под 3.5 . Тоест фт3 ми изоставаше спрямо фт4

# 530
На мен още февруари ми изглеждат предозирани и за намаляване леко на дозата Thinking

# 531
Явно е така. Объркващо е, понеже нали ,за да са оптимални трябва да са близо до горната граница хормоните ? И аз целях точно това,но явно за мен е много.

# 532
Аз целя над средата до горните 2/3, при повече ми се появява сърцебиене...
При мен не мога да съм категорична, че мозъчната мъгла е от Хашимото (хипофункцията) или е от дефицит на Д, Б12 или периодични анемии... Все още не мога да хвана връзката, но както беше във вица "някои хора са чучулиги, някои сови, а аз - вечно заспала гъска" SadClose

# 533
Пенева, всички тези неща докарват мозъчните мъгли, така е. При мен с хипофункцията се засили мозъчната мъгла от ниското желязо.

# 534
Да 6.8 е горната за фт3 и 22 за фт4. Добавих т3 заради съотношението фт4/фт3. Беше 3.7 и за да го докарам до под 3.5 . Тоест фт3 ми изоставаше спрямо фт4

Като добави Т3 по-добре ли се почувства? Следи симптомите да се подобряват, а не стойностите.

# 535
По-добре се почувствах,да. Месец и половина бях добре и изведнъж пак сърцебиене,висок пулс, стягане в гърдите и корема. Вече не се плаша от това,но е адски некомфортно да не можеш да спиш и да се храниш в такива моменти. Аз съм от слабите хашимотки и тъкмо съм добре,хапвам си, спя добре, качвам някой кг и стане ли това за няколко дни и пак назад

# 536
Иване, за косопада според мен трябва да отидеш на ендокринолог, и да ти се проверят не само щитовидните хормони, но и андрогените.

# 537
Мерси за отговорите,другата седмица ще си пусна изследвания за щитовидната жлеза да видим.

Lemy -  само тестостерон съм си пускал преди няколко месеца 400 ngdl ,което е ниско,а пък съм в добра форма ,тренирам и ям добре. Тези дни четох ,че проблеми с ЩТ може да доведе до по-нисък тестостерон + че имам целогодишна алергия цял живот и себореен дерматит от 10 години,което също можело да се свърже с ЩТ.
Няма да гадая повече,другата седмица ще кажа какви са резултатите.

# 538
  • София
На кой да вярвам сега? Резултатите на дъщеря ми. Бодимед от днес, Цибалаб от преди седмица.

Бодимед, 11.04.2025
Група Показател   Биологичен материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.52       mIU/L     0.27 - 4.20     ECL
Free Т4 (fT4)   S        14.3       pmol/L     12.60 - 21     ECL
Free T3 (fT3)   S        6.87       pmol/L     3.93 - 7.70     ECL

Цибалаб, 03.04.2025
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      5.66   pmol/l   3.80 - 7.60
FT 4 ( свободен Т4 )      13.20   pmol/l   12.50 - 21.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↑   5.170   mIU/l   0.500 - 4.300

# 539
Трета лаборатория?

Общи условия