Прием на капсули хапчета

• 206
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, мами. Имам много важен въпрос относно Антибиотика Азитромицин, понеже от години насам го намирам за невъзможно да поглъщам хапчета по-големи от витамин Ц. Мога ли да отворя капсулата и да я разтворя във вода преди да го изпия? Ще има ли някакъв проблем или някакви странични ефекти. В листовката нищо не пише, освен че става и за деца над 2 години. Което ме довежда до въпроса как малките деца ще преглътнат толкова голяма ампула?

# 1
Това пише в интернет:

"Има обаче и някои съществени недостатъци при отварянето на капсули. От една страна, това може да промени негативно ефикасността на лекарството. Някои лекарства са предназначени да се освобождават бавно с течение на времето и отварянето на капсулите може да попречи на това постепенно освобождаване, което води до потенциални неблагоприятни ефекти.

Отварянето на капсулите също може да промени скоростта на усвояване на лекарството, което води до намалено или бързо начало на ефектите на лекарството. Освен това някои лекарства, особено тези под формата на прах, имат неприятен вкус, който може да затрудни приемането им дори след отваряне на капсулата.

Освен това отварянето на капсулите може да изложи лекарството на въздух, влага и други замърсители, намалявайки неговата сила и срок на годност. Това може да бъде особено тревожно, ако лекарството трябва да се съхранява при определени условия или ако има кратък полуживот."

# 2
................В листовката нищо не пише, освен че става и за деца над 2 години. Което ме довежда до въпроса как малките деца ще преглътнат толкова голяма ампула?
Предполагам, че за деца въпросния антибиотик е под формата на прах, който се смесва с вода и така се дава, в течна форма. Едва ли е на капсула (нищо, че така е дадено в листовката).
Само предполагам, не съм сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт