Помощ! Изгорих си кухненския плот :(

• 1 431
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, дами,

След 15 години тормоз на плота ми в кухнята, който е от технически камък, успях да го изгоря с една запалена тенджерка. Водата беше изкипяла, вътре изварявах частите на инхалатора, съответно цялата ми кухня беше в дим от пластмасата и като съм я преместила на плота е успяла да го изгори.

Иначе той е супер термоустойчив, аз винаги готвя, директно слагам горещата тенджера или тиган от котлона на плота, досега нямаше ни една щета, обаче пламтящата пластмаса му е разказала играта.
Опитах се да го изчистя, но никакъв резултат. Има ли някакъв хак как да го махна това петно? Знам, че е почти невъзможно, но вие сте сила 😀.

Предварително благодаря. Иначе - ясно, че съм за темата за най-голяма муня…

# 1
Зависи дали е изцапано от горящата пластмаса, или е термично увреден самият плот.

# 2
Направо си е термично увреден 🥺.

# 3
Тогава нищо. Всъщност концентрирани основи увреждат плотовете - правят бели петна. Може да рискуваш точно на изгорялото по метода клин клин избива. Намажи с клечка за уши, напоена с Доместос, точно и само върху кафявото и може да стане нещо. 

# 4
Ще рискувам! 😆
Според теб колко време да го държа Доместоса?

# 5
Първо малко, после повече. Не знам.

# 6
Добре, утре ще направя химическия експеримент и после ще доложа какво се е получило. Дано да се изсветли, че ме заболя сърцето просто.

# 7
  • София
Бяха ми препоръчали за нещо подобно едни хора, които поправят наранени повърхности. Може да потърсите във фейсбук - Поправка на наранени повърхности.
Не съм ги ползвала обаче, само разгледах страницата им.

# 8
Намерих ги.
Не знам дали биха се справили с точно такъв материал, но идеята ми е сама да се пробвам. То мога да се обадя и на фирмата, от която е купен, но за поправки искат луди пари. Примерно за една миниатюрна дупка, примерно 0,5 см, за да ми я запълнят искаха 200 лв. Ами стои си дупката вече 5 години.
Но ако не се оправя с Доместоса, ще ги преслушам тези, да видим какво ще ми предложат. Блгодаря ти!

# 9
Намерих ги.
Не знам дали биха се справили с точно такъв материал, но идеята ми е сама да се пробвам. То мога да се обадя и на фирмата, от която е купен, но за поправки искат луди пари. Примерно за една миниатюрна дупка, примерно 0,5 см, за да ми я запълнят искаха 200 лв. Ами стои си дупката вече 5 години.
Но ако не се оправя с Доместоса, ще ги преслушам тези, да видим какво ще ми предложат. Блгодаря ти!

Ние сме поправяли отчупено ръбче. Купихме една специална паста от Баухаус, там меси се залепва се после се заглажда и шлайфа и ако човек не знае няма да види. А преди отчупеното бодеше очите. И пастата да струва двадесетина лева.

Иначе и зъболекар може да поправи, все едно пломбира зъб. Ама трябва да имаш познат или роднина зъболекар.

# 10
Това е полезно като инфо, защото догодина ще пускаме апартамента за продажба и ще трябва да пооправя щетите.
Имам приятел зъболекар, обаче е толкова натоварен, че да дойде да ми прави плота 🤣, не го виждам в този ми живот.
По-скоро ще купя такава паста, но при вас кой шлайфа?

# 11
Това е полезно като инфо, защото догодина ще пускаме апартамента за продажба и ще трябва да пооправя щетите.
Имам приятел зъболекар, обаче е толкова натоварен, че да дойде да ми прави плота 🤣, не го виждам в този ми живот.
По-скоро ще купя такава паста, но при вас кой шлайфа?

То беше локално шлайфане. Първо с шпакличка се заравнява колкото може и после с много фина шкурка се заглади съвсем. Но при нас беше ръб и не личи, а иначе шкурката матира и стои като петно, ако плотът е гланц. Абе трябва да се внимава и по-добре още докато не е изсъхнало да се заглади добре.

# 12
Имам и отчупено ръбче 😀.
Имам и майстор, който ще ми свърши тази дребна услуга. Мнооого ти благодаря за насоките.
Иначе - в момента петното е намазано с Доместос, ще го държа няколко часа и да видим какъв ще е резултата.

# 13
  • Велико Търново
Дори и да не дойде зъболекар на място, може просто да помолите за малко от неговите инструменти, например комплект шпатула, сонда и пинсети, които няма да ползва повече или са започнали да корозират в дръжките. С помощтта на малко пълнеж и дори и не особенно сръчни ръце, но читави инструменти може да се запълни прилично дупчица, която да не се набива на очи.

# 14
Мисля, че трябва УВ лампа и подходящият цвят пломба. Евентуално лепило за пломби.

Общи условия

Активация на акаунт