Двойка без брак с дете от донор

• 1 720
  • 34
  •   1
Отговори
Здравейте, не намерих подобен казус във форума и реших да направя тази тема.
С приятеля ми сме заедно от 6г, сгодихме се наскоро, а година преди това разбрахме, че той е с тежка и необратима азооспермия. Не го мислих много, направихме ин витро с донорски материал и от втория път, ето ме мен бременна в 4ти месец. Сега всичко е наред, обичаме се, той иска детето, грижи се, абстрахираме се от факта, че е от донор, НО както винаги за след години нищо не се знае. Питала съм преди и са ми казвали, че при раждането припознаването става както при всички други деца на родители без брак, само че мен ме гложди мисълта, това може ли да се оспори след време, когато остареем и изкофеем(например).... Притеснява ме, че когато нямаме брак, и е много лесно доказуемо, че детето ни не е биологично негово, то нито ще е негов наследник, нито той (приятеля ми) ще има сигурна отговорност към него. Имате ли представа как стоят нещата в такива ситуации и към какъв адвокат мога да се обърна за съвет?

# 1
Прочетете в мрежата теми "оспорване на бащинство". Ще получите много информация.

# 2
По-скоро се обърнете към годеника си. Изговорете с него тези притеснения. Нека той помисли и вземе решение - ще се жените ли, ще припознава ли или просто ще съжителствате заедно и той ще полага грижите, но няма да го признава. Мисля, че всичко зависи от волята на годеника.
Адвокат - просто за инфо. В тази конфигурация не мисля, че може да направи нещо друго (да се търси бащинство по законен път).
Не се притеснявайте за далечното бъдеще. В сходна позиция са осиновените и осиновителите, а вие реално сте биологичен и ще бъдете отглеждащ родител.

# 3
Потребителката най-вероятно се тревожи основно дали детето ще наследи имуществото на партньора й.
Без значение дали са женени или не, ако припознае детето (бъде вписан като баща в акта за раждане) и не отиде на вариант оспорване, детето е наследник.
Преценете си дали баш сега е момента за подобен разговор. Защото докато дойде време за наследяване може да не е останало имущество. При всички положения докато е вменяем партньора ви може да разпродаде и подари всичко, което притежава.
Срока в който трети лица (баби и дядовци) могат да оспорят бащинство също е доста кратък.

# 4
Пишеш, че сте сгодени, значи планирате брак? Е, защо тогава не го сключите този брак преди да родиш и тогава детето автоматично ще е записано на него, няма нужда да го припознава.
Не е задължително да правите сватба или може да я отложите за след раждането.

# 5
  • Melmak
Тези въпроси трябваше да ги обсъдите преди да забременееш.

# 6
Както казах, всичко е решено напълно отговорно и съзнателно, но човек никога не знае колко ще откачи в бъдеще. Ако нямате отговор, с който да бъдете полезни, моля да не спамите излишни неща. Благодаря!

# 7
  • Melmak
Ами изглежда имате още върпоси, които си задавате и ви тормозят. Щом сте сгодени, планирате ли сватба? Ако да, като се ожените детето не е нужно да се признава с декларация от бащата, децата родени в брак автоматично са признати. Така са наследници и всичко.

# 8
  • София
Предполагам, че в клиниката не си отишла сама, а сте отишли като двойка. Съответно сте подписали всички документи, че сте съгласни да имате дете от донор и двамата сте се съгласили доброволно да поемете тази отговорност. Тези документи са факт и той не може да се отрече от тях със задна дата. Те неслучайно се изискват от клиниките.
Детето ще бъде допълнително припознато от бащата след раждане или при сключване на брак ще бъде записано на негово име и без припознаване.
Не виждам проблем.

# 9
Предполагам, че в клиниката не си отишла сама, а сте отишли като двойка. Съответно сте подписали всички документи, че сте съгласни да имате дете от донор и двамата сте се съгласили доброволно да поемете тази отговорност. Тези документи са факт и той не може да се отрече от тях със задна дата. Те неслучайно се изискват от клиниките.
Детето ще бъде допълнително припознато от бащата след раждане или при сключване на брак ще бъде записано на негово име и без припознаване.
Не виждам проблем.

В клиниката, тъй като все още нямаме брак, неговото име и подпис никой не ги изиска в нито един документ. Да, планираме сватба, но за няма и петте месеца, които остават, предстоят няколко годишнини, балове и тн в семейството ни, та сватбата ще остане за след бебето.

# 10
Не виждам проблем.

В клиниката, тъй като все още нямаме брак, неговото име и подпис никой не ги изиска в нито един документ. Да, планираме сватба, но за няма и петте месеца, които остават, предстоят няколко годишнини, балове и тн в семейството ни, та сватбата ще остане за след бебето.

Сватбата може да остане за след бебето, но два подписа в Общината може и делничен ден без всенародни тържества.

# 11
  • София
Т.е. ти си отишла в клиниката като самостоятелна пациентка?
Не му ли поставиха те диагнозата и не предложиха ли варианти за лечение, част от които да е ползването на донор? Или това си беше само ваше решение? И защо ти изрично не поиска да участвате като двойка, след като се чувстваш несигурна?
От вас зависи дали ще кандидатстваш самостоятелно или като двойка.
Изобщо обсъди ли този въпрос с лекуващия лекар?

Въпреки това, много трудно мъжът ще се откаже от детето след припознаването.
Имаш ли документация, че в един момент сте ходили заедно по изследвания, прегледи, лечение и т.н.?

Ако очакваш, че мъжът е такъв, че някой ден може да поиска да се откаже от детето, нито припознаване, нито сключване на брак ще го откажат. Ще трябва обаче да води много и трудни съдебни битки.
Правилно ли разбирам, че ти не се чувстваш сигурна в този мъж?

# 12
  • Melmak
Явно не се чувства сигурна в този мъж. За това ме изненадва, че мисли сега за тези неща, а не е обмислила това преди.

Сватба правете и след бебето, но подпис в гражданското отнема 15 минути.

# 13
  • София
Затова най-сигурният вариант е да си направи папка с изследванията и на двамата и някой ден да може да докаже в съда, че заедно са започнали стъпки за забременяване и той е бил наясно, че детето, което припознава не е биологично негово.

# 14
  • София
Аз също съм на мнение, че е добре да подпишат преди раждането. В България законът е, че съпругът на майката автоматично е баща на детето.

Общи условия

Активация на акаунт