Нездравословната храна в детските ясли, градини...!

• 24 854
  • 256
  •   1
Отговори
# 90
Бих искала да се включи някоя майка с дете, което посещава частна детска градина. Там таксите са доста по-високи и би трябвало и храната да е доста по-различна!

Моите са в частна градина, но от тези с по-ниските такси (180 лв на дете). Храната е същата, каквато беше в държавната им градина. Мислех си, че поне няма да има "супа фиде", което за мен е абсолютният бисер в менюто (представям си го като вода + "Вегета" + фиде), но наскоро и това имаше... Иначе тази седмица погледнах много набързо менюто, не мога да цитирам точно, но със сигурност имаше филия с пастет (закуска), кренвирши с гарнитура картофено пюре (обяд), и поне 2 или 3 дена имаше торта за следобедна закуска... Плодове имаше само 2 или 3 дена като десерт за обяд. Лошото е, че децата са гладни и омитат всичко в детската градина плюс някое и друго боклуче, докато се приберем, и ми трябва голяма изобретателност, за да вместя в "разкладката" достатъчно плодове и зеленчуци. Не винаги успявам.
Затова се чудех тези рецептурници задължителни ли са и какво следва, ако се нарушават.

# 91
Според мен първият проблем е, че продуктите са нискокачествени. В темата дадена от Ellypr още на 1стр, стана ясно че по закона за обществените поръчки конкурса за снабдяване се печели от най-евтината или изгодна оферта. Както се е изказала една мама – продуктите са възможно най-големите боклуци (не вярвам много хора да си купуват кренвирши за 2лв килото) http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136556.40

Другият проблем е че родителите нямат никаква възможност за избор – на качество, на разнообразие и т.н. на храната. Според мен ако точно това се разреши – ще се разреши и първият проблем.
След като аз или мами като мен имат претенции към храната
1. нека имаме алтернативно меню – да кажем по примера на белите държави. Естествено то ще бъде заплащано по друга тарифа, но и ще бъде все пак някаква алтернатива.

2. Друг вариант е да се обмисли начин за внасяне на домашна храна – но не знам как стои въпроса с изискванията на ХЕИ и дали това въобще е възможно в БГ?

Ellypr спомена че има инициатива от "Настоящи и бъдещи майки" но не видях някоя майка от запознатите да се е включила ?

Мен засега особено ме вълнува храненето в яслите – някои неща трябва да са задължителни при деца под 3г Peace.  Лично моето мнение – да не се дават обогатени и консервирани храни, категорично против добавяне на флуор (даже пастата ни за зъби е бзефлуорна), макс. ограничаване на пържени храни до 3г поне, макс.ограничаване на свинско (освен ако не е хубаво чисто месо), на колбаси (особено нискокачествени), пастети и всякъкви субпродукти от месо
 ... колкото до това какво трябва да се дава – май списъка е доста дълъг, но според мен всяко дневно меню (2-3г) трябва да предлага – мин. 2 сурови плода, 300гр мляко, млечни продукти. Седмичното да включва овесени ядки, бобови, разнообразно чисто месо.

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 16:13 от Slavi

# 92
Докато четях предишните страници видях че няколко мами споменават рецептурниците за градините и детските кухни. Имам един такъв, наистина не е лош Wink, НО
какво е менюто и начина му за приготвяне е строго индивидуално решение на персонала на конкретната детска градина! Така че ‘кюфтетата с боб и кисели краставички’ ‘филийката с лютеница’ и т.н. (неща които видях още първият ден) са според приумиците на нашата готвачка - аз такива неща в моя рецептурник не намерих. Което ме подсеща

Чудно ми е дали и едногодишните деца хранят със същото меню като петгодишните? В нашата градина съм виждала само едно меню - а ние сме ОДЗ (т.е. от най-малките до най-големите).

Защо няма само няколко рецептурника одобрени от съответни специалисти (задължително и по детско хранене) и те да са задължителни за всяка детска кухня. Така би се решил и проблема с липсата на изборност.

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 16:27 от Slavi

# 93
В нашето предишно ОДЗ беше едно меню - абсолютно еднакво за деца от ясленити групи и детската градина. Сега в частната градина е почти еднакво - имат от време на време минимални разлики в следобедната закуска. Напр. тази седмица на големите е торта, на малките - крем  Mr. Green

# 94
  • Вече в моята си приказка...
Защо няма само няколко рецептурника одобрени от съответни специалисти (задължително и по детско хранене) и те да са задължителни за всяка детска кухня. Така би се решил и проблема с липсата на изборност.

И като говорим за специалисти - същите те препоръчват маргарина, като по-чист и безвреден продукт. Не съм много сигурна дали специалисти по хранене трябва да съставят менютата на децата ни в градините. Особено ако са възпитани от "старата школа" - т.е. филийка с олио и червен пипер и сол или пържена филийка...

# 95
Мисля че излишно се разводнява темата със спорове  Peace е ли маргарина не е ли.... е ли флуора не е ли ..... са ли специалистите не са ли ... честно казано аз препоръки за използване на маргарин не съм срещала  Shocked освен в рекламите  Wink.... но си има теми специално за трансмастни киселини – там има и доста линкове и такива спорове ще са си точно на мястото.
А ако не се включат и специалисти по хранене тогава кой Mr. Green?

според мен е много по сериозен проблема че с едно и също меню се хранят различни възрастови групи - нали никой няма да оспори че дете на 1г има различни нужди от хр.вещества, витамини и количества от дете на 5г? До колкото знам след 4г иде реч за нов етап от развитието и за основна промяна в потребностите (намалява от животински белтъчини, от калории и се увеличава от растителни мазнини, белтъчини и въглехидрати). И ако на петгодишното евентуално му слагат тройни количества newsm78, то как хем ще наблягаш на животинските белтъчини (за по-малкото) хем и на растителни мазнини (за по-голямото) newsm78 а за комбинация калории + въглехидрати не ми се мисли даже Mr. Green

ПС. един пример от 'Пълноценно детско хранене 1-6г' - "за сравнение, ако количеството супа, подходящо за 3г дете е около 50гр, за 5г е 150-200гр" .... за едногодишно сами се сещайте  Mr. Green

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 21:09 от Slavi

# 96
Какво толкова искам: просто храна без маргарин, боза, майонеза, захар и флуорно мляко!!! И да ме питат дали разрешавам определени храни на детето ми!!!
Само толкоз!
Вече не е едно време, когато трябваше да се слееш с масите и да имаш цип на устата!
На това дередже ще сме докато 99% от българите се задоволяват с положението, нещата, храната, която/ето им се предоставя! Малко, ама е нещо! Не искаме ние повече! Мачкайте ни, ние ще търпим! Даже може ощеее мааалко да ни потъпчете, ние ще си търпим! Ще си живуркаме!
1-диният процент не са в България и с право! Ако можех и аз нямаше да съм!
И естествено, че държавата е длъжна!!!!!! Тук съм родила децата си! Тук работя! Тук си плащам данъците! След като ни съдират кожите, ще ни осигуряват нормални условия!!!
Не знам кога българина ще се научи да изисква?
Простете за отклонението!
Взех пример от Доня Туфиня и ви снимах с телефона ми днешното меню!

Ако някой иска може да си го покоментираме  Mr. Green
Следващата ми молба е към Варненските майки, които искат някаква промяна! Моля ви, пишете тук, нека се организираме, да направим подписка или петиция, да отидем в Общината и говорим с посочения ми Г-н, няма да му споменавам името! Защото, както ме посъветваха само така може да се промени нещо! Това трябва да излезе от нас родителите!

# 97
Какво толкова искам: просто храна без маргарин, боза, майонеза, захар и флуорно мляко!!! И да ме питат дали разрешавам определени храни на детето ми!!!
Само толкоз!
--------------
Следващата ми молба е към Варненските майки, които искат някаква промяна! Моля ви, пишете тук, нека се организираме, да направим подписка или петиция, да отидем в Общината и говорим с посочения ми Г-н, няма да му споменавам името!
Аз искам и още малко. Не съм съгласна с тестените закуски, с даването на бял хляб и еднообразното меню. Искам да се включват повече зеленчуци в храната, и печено/варено месо, а не пържени кюфтета и пържена риба! Crazy

И верно ли има някой си, към който можем да се отправим? Ами аз съм много за, тогава. Ама от него наистина ли зависят тия неща? Още по-добре! Мислех че е централизирано от разни министерства у СофИята....
Хади, давайте да правим нещо, тогаз. Много съм за! Hug

# 98
Само толкоз!
--------------
Следващата ми молба е към Варненските майки, които искат някаква промяна! Моля ви, пишете тук, нека се организираме, да направим подписка или петиция, да отидем в Общината и говорим с посочения ми Г-н, няма да му споменавам името!
Аз искам и още малко. Не съм съгласна с тестените закуски, с даването на бял хляб и еднообразното меню. Искам да се включват повече зеленчуци в храната, и печено/варено месо, а не пържени кюфтета и пържена риба! Crazy

И верно ли има някой си, към който можем да се отправим? Ами аз съм много за, тогава. Ама от него наистина ли зависят тия неща? Още по-добре! Мислех че е централизирано от разни министерства у СофИята....
Хади, давайте да правим нещо, тогаз. Много съм за! Hug
Верно е  Peace Заинтересувах се, казаха ми да се обърнем към него! Само трябва да се съберем колкото може повече майки да го обмислим и нарисуваме  Grinning!

# 99
  • София
Май обръщането трябва да стане най-напред на местно ниво. Рецептурниците се одобряват централизирано, но менютата се изготвят в детската градина.
А ако подписката/петицията ще е срещу рецептурниците, най-напред трябва да се осигури подкрепа от експерти диетолози, педиатри и т.н.

# 100
Май обръщането трябва да стане най-напред на местно ниво. Рецептурниците се одобряват централизирано, но менютата се изготвят в детската градина.
И аз мисля, че са те подвели нещо. Менюто в нашата градина няма нищо общо нито с вашето, нито с това на Туфи. Такива безумни комбинации не съм виждала  Sick Боза никога, майонеза хич. Попаднали сте на `кулинарен гении`.

# 101
Ок, хайде на направим една съпоставка за една седмица няколко ДГ във Варна! Съгласни ли сте?
И ако може всяка майка да разбере кой съставя менюто на съотв. ДГ.

# 102
ами при нас е икономката, планира за цялата седица, купува продукти и т.н.
утре сутринта ще снимам за цялата седмица.
вчера забелязах, че има филия с маргарин, лютеница и сирене.
след тази тема чета почти всяка сутрин, че все много бързам, боза не съм видяла, особено на обяд, леща чоржа и боза, звучи направо Sick

# 103
  • Пловдив
В нашата градина "Мая" менюто го съставяла мед.сестрата като следяла рецептурниците и изискванията на МЗ. Тази сутрин видях, че ще закусват мекици...Пържено, мазно....
Един ден споделих притесненията си с джипката относно храненето, а тя ми каза, да не преувеличавам - стигало храната да е прясна и от известна фирма, а не гаражно производство ставала. Незнам какво да кажа? Нямям думи. Стана ми ясно, че освен в къщи никъде дзругаде не можеш да претендираш за здравословно хранене. Явно критериите ни са различни. Например когато Силви ходеше на ясла там редовно ядяха компот. Не одобрявам защото компота е само варен плод и много захар и нищо полезно, ала това не пречи да го консумира, само когато е вкъщи решавам какво ще и зготвя и поднеса.

# 104
Аз утре ще си взема фотото, и ще снимам за седмицата менюто. Наистина е добре повече майки, от повече дг да го направят, за да има сравнение. И тогава много неща ще се видят.
DiVA и в яслата беше нещо подобно. И в "Звездичка", междувпрочем (там хитът беше сладък пастет-през ден, два все това ядяха). Брей, на три места, все гении...Каква орисия имаме, а? Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт