ПОМОЩ-Ревматоиден артрит в много ранна възраст

• 398 056
  • 1 509
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
абе ако питате мен и за възрастен е добре с билки, ако няма особени оплаквания

# 1 066
здравейте, аз писах преди няколко седмици, но никой не ми отговори  Sad

пак ще пробвам

имам редуващи се умерени болки в много стави без подувания и неподвижност, все пак отидох на ревматолог (при Шейтанов - младши - каза 'нищо ти няма') и пуснах кръвни изследвания

всичко в норма (РУЕ, АСТ, C - реактивен протеин)
Ревма фактор - 4 (при нормално <20)
анти ССР - 12 (при нормално < 25)

въпросът ми късае анти ССР - видимо 'в норма', но от всичките ми интернет бродения става ясно, че е силно специфично антитяло за РА и по принцип един здрав човек не би трябвало изобщо да има такова тяло.
Та има ли такова нещо като да имаш анти ССР, пък тестът да е отрицателен (все едно да си 'малко бременен')?

ще ми е полезно да разбера как стоят нещата?

# 1 067
  • София
ами предполагам, че не си получил отговор, защото никой компетентен да ти отговори не е прочел въпроса ти
защо не питаш в лабораторията, където са ти направили изследванията

# 1 068
Принципно анти-ССР маркерът дава доста добра яснота за диагностика на ревматоидни заболявания.И то ранна.При около 90 % от пациенти с ревматоиден артрит е положителен (над определена стойност, над 25) и при около 25% от пациенти с РА обаче не е открит, т.е. отрицателен.Иван Шейтанов е изключително ерудиран специалист, но ти си в правото си да поискаш и друго мнение.Едва ли имаш РА, но дасе успокоиш, а и заради болките.Ренген или ехография правиха ли ти?

п.п. Може да се консултираш и с невролог, болките могат да идват и от някой засегнат или възпален нерв.

# 1 069
Ренген или ехография правиха ли ти?

да, на коленете - няма подувания и ставите са нормални.

това, което се опитвам да разбера за анти-ССР-а е - как е възможно да го имаш в кръвта, а да се смята за отрицателен, при положение, че няма друга причина да го имаш.

примерно можеш да имаш ревма фактор в ниска норма, дори и да нямаш РА, докато това не важи за анти ССР.

Иначе мислила съм за възпален нерв, но болките са все в ставите и на доста места...

bouquet

# 1 070
Ами може да имаш положителен РФ а пък да нямаш РА,както и обратното- отрицателен РФ, а наличие на РА.Затова се диагностицира по няколко белега- утайка, РФ, CRP, анти-ССР, рентген(ефограф) и т.н. белтъчни молекули и визуални методи.
Няма значение къде е болката, пак може да е невралгична.Може дори да има подуване, като при възпаление.Каквото си е.

Последна редакция: пт, 27 мар 2009, 18:50 от the drug

# 1 071
http://www.health.bg/lang_bg/magazine.php?id=28&p=4
Понеже ме домързя да пиша намерих една статия на Марияна Иванова и доц. Румен Стоилов от Урвич, която е написана на по-човешки език.Ако има неясности, ще помагам.

# 1 072
  • София
побут и малко встрани от въпроса ама баш по него
някой гледа ли снощи новините или по-точно онази част за намаляването на цените за лекарствата
та вмъкнаха нещо и за нова наредба, в която включват вече и артритни заболявания
демек може да изгрее малка финансова светлинка и на нашата улица

# 1 073
От 1.06. реимбурсацията на Хюмира става от 25% на 50%.За Енбрел не знам дали важи същото, но предполагам, че и тя влиза.

# 1 074
  • София
само те ли
няма ли да включат и някои от по-ежедневните предписвани лекове

# 1 075
Ами не знам дали са ги пипали.По-скъпите медикаменти със сигурно са намалени, но за по-евтините не съм сигурен, не знам.

# 1 076
Здравейте,
                 borislav popov, Заинтересувах се за това лекарство ,което е предназначено за HIV болни но помага и за лечение на
                 Артритно болни, но не разбрах има ли го в нашата мрежа от аптеки , и колко струва . Ако някои знае ще помоля да пише

# 1 077
здравейте,някой от вас може ли да ми каже колко струва в аптеките от 1 април хумира?има ли някаква промяня в цената?предварително благодаря

# 1 078
Има промяна, но тя ще важи от 1.06 ще се реимбурсира на 50%, т.е. около 1200 лв.Сега е 1900

# 1 079

Общи условия

Активация на акаунт