ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 860
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Нашият се буди през нощта и си я търси. През деня също като е кисел плаче за нея и затова го обмислям.

# 466
Нашият пък изобщо не знае какво е биба.В неонатологията му бяха дали и ми стана лошо като го видях.И аз не мога да обясня защо,но съм против.Ваксинацията все се отменя.Във вторник имаше леко зачервено гърло и отложихме за идната седмица.Сега мен ме хвана нещо и много ме е страх,че ще го заразя.Вчера мъжът ми се съгласи да го гледа почти цял ден,а аз изчистих перфектно къщата.Нищо ми нямаше.Към 4 започна главоболие,дращене на гърлото,запушен/течащ нос..А днес сме си двамата самички до 14 и 30ч.Той е научен на ръце и постоянно е в мен.Слагам по 2 маски,но не мога да дишам пък.Успокойте ме,че няма да му стане нищо.Няма как да огранича контакта с него.Ходих снощи до аптеката,купих си лекарства и дано да ми мине.Не кашлям,нямам температура,но кихам през 10мин.Няма как да си мия ръцете постоянно,понеже вода имам на долния етаж.Абе,розово положение.
Иначе той е добре.Яде по половин пюре избирателно😄.Мрази зелените:пащърнак,броколи,карфиол.Оранжевите си ги яде.Днес е на тиква с ябълка.Водичка пие през ден по 10-20мл.Още не я харесва.

# 467
ЕКРАННО ВРЕМЕ:
Позволявам си да споделя, че според предишни, а и нови невронаучни изследвания екранно време за деца под 2 години е доказано вредно за развитието на мозъка, социалните им способности и не само, за това и СЗО и други организации не го препоръчват, а някои дори до 3 годишна възраст. Ето примерна, но непълна статия по темата https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-ekranno-vreme-za-decat … itieto-im-2403908.
Разбира се, всеки има свободно право да избира как да гледа дечицата си, и вярвам, че любовта, близоста и грижата са на първо място, но просто си позволявам да споделя, за да може да взимаме по-информирани избори относно развитието на децата ни.

КОСОПАД:
В момента изпробвам този серум и за момента ми се струва, че доста  помага за косопада: https://woodenspoon.eu/produkt/hair-growth/
Малко е скъп, но пък икономично се използва.

Подкрепа за всички ви Heart

# 468
При нас единият батко беше със същите симптоми, като теб - започна с главоболие, гърло, после се появи лека кашлица. Когато отидохме на рентген и ми казаха, че е в предпневмонично състояние ме шокираха, защото определено си изглеждаше добре, като с лека настинка. Беше на антибиотик и мина бързо. Всички симптоми отшумяха за около 3-4 дни, антибиотика пи седмица. Малкият не се зарази, за щастие.
Сега и аз от 3 дни се будя с главоболие, което не е типично за мен. Надявам се да не съм го хванала. Може и да е от недоспиване и нерви.
Щом ти е далеч чешмата, може да вземеш едно гелче за ръце, от тези антибактериалните. Не знам дали наистина дезинфекцират, но все е нещо.
И аз бях много против бибероните, но му бутнахме в устата още в родилното, защото вдигаше отделението на крак по цяла нощ. С биберон си спеше спокойно по 4 часа. Радвам се, че поне не е от децата, които ги смучат нонстоп, а само като заспива.
Малчо не се заглежда много по детски, но вчера съм го сложила в столчето и той се завъртя към телевизора. Приемника се изключи автоматично и на телевизора остана черен екран с бял надпис Няма сигнал. Няма такова щастие - той му се радва, смя му се, бърбори му нещо, а аз го гледам отстрани и се спуквам от смях. След това му пуснах края на някакъв филм - "буквите", бели на черен фон - отново същата реакция, голяма радост 😆😆😆
От няколко дни забелязах, че косопадът ми значително е намалял. Не съм използва нищо различно, явно хормоните си се наместват малко по малко.
Понеже вече съм станала много за боядисване, се чудя дали да не сложа къна, за да не я изсушавам още повече с боята. Само ако размисля после, трябва да чакам да падне, за да се боядисам и за това още го мисля.

# 469
  • Sofia
Аз купих шампоан против косопад - някакъв български с кофеин и косопада намаля леко. Не зная дали е от него или се нормализират хормоните.
Днес мъника става на 6 месеца.
Направих торта и много му се радваме.

# 470
Честити 6 месеца! Simple Smile

Каква торта направи? И аз искам да направя на моя като стане на 6м.

# 471
Честити 6 месеца, Vaflichka.
🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵🩵

Аз вчера въведох 1/8 жълтък. Направих го на кашичка с малко кърма, и после си хапна пюре, после мляко. Исках да видя как ще реагира на вкуса на жълтъка - хареса и.

# 472
Моми, по същите причини и аз махнах биберона. Твърди се, че е най-лесно да се махне до около 6-тия месец, защото няма прекалена привързаност към него.

Вафличка, честити 6!

Забравих да отбележа, но Скейди, отдалечеността от животни е добър аргумент човек да не се притеснява от кърлежи, благодаря.

Иначе ние днес сложихме последната ваксина до 11 месеца. Добре я понесе, плака, но бързо се успокои и спа продължително след това. Сега е ведра и спокойна, но превантивно ще дам доза парацетамол. Официално сме минали удвояването на теглото на 5.5 месеца, което много ме радва.

# 473
Вафличка честити 6 месеца! И аз се чудя за торта по повод 6 мес. Колебая се между бенто торта или от тези които са 1/2 от голямата торта.
За косопада при мен драстично намалява, вече е като преди бременноста. Според мен вече хормоните се нормализират и го отдавам на това.

# 474
Браво, Moonlit,

Само хубави новини Simple Smile
Дано няма температура от ваксината.

Моят косопад не е намалял все още. 
Започнах да пия рибено масло.

# 475
42, точно така си е за екраните, вредни са дори като фон за такова малко дете. С триста зора убедих и таткото, но тв и радио около бебето докато е будно не се пускат вече. Като спи, тогава гледаме нещо и ако се събуди - веднага изключваме. Така е по-добре и за нас.

Иначе аз изобщо не се притеснявам, че сега почна повече да ми пада косата. По време на бременността почти нямаше косми по четката и в канала и така продължи още 3-4 месеца след раждането. Ами много ясно, че все някога трябва да паднат тези косми. Изобщо не ги мисля

# 476
  • Sofia
Тортата която направих реших да е цяла, около 24 см диаметър. Нямахме никакво време последните дни и решихме да не поръчваме. Не съм правила половин торта и нямам време да рискувам и да не стане нищо.  Написах с писалка за торти името на детето и 6 месеца.

# 477
Момичета, тези от вас, които имате опит с яслите - по колко време и от каква възраст сте оставяли децата? Как им понасяше?

А мамите с първо детенце - по колко време на ден планирате да ги оставяте на ясла?

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 23:13 от Moonlit

# 478
Честити 6 месеца, vaflichka! 🎂 Много е емоционален този момент.

Moonlit, аз пуснах баткото на ясла на 1,8 години, беше записан в частна ясла и там процедираха от ден 1 да остава поне до ранния следобед. Първите дни го взимах към 15ч. Доста бързо се адаптира. До преди яслата заспиваше за следобеден сън само в раницата или в количката, а там от първия ден си заспа в легълцето. Ти кога обмисляш да запишеш бебчето?

Момичета, обмисляте ли поставянето на менингококова ваксина и ако да - коя от двете или и двете? Полезно ще ми е ако момичетата, които живеят в чужбина, споделят дали тази ваксина влиза в задължителния календар и ако да - как се казва самата ваксина.

# 479
В нашия град, изискването за ясла е детето да е проходило и да бъде стабилно. Още от първия ден се оставя, стига да е спокойно. Ако не плаче си го взимаш в 16-17ч. Идеята е, че ако първите дни се взима по-рано или на обяд, ще свикне и ще го очаква всеки ден.
С най-голямото дете беше голям кошмар. Пуснах го на 1г. 8м. Всяка сутрин беше рев, вкопчва се в мен, направо изпадаше в истерия. Тогава ме убеждаваха, че това е нормално и ще свикне. Аз си тръгвах разревана от там, всяка сутрин. Когато го взимах, ми казваха: "Ял, спал, играл си е". На следващия ден всичко отново. Веднъж свекърва ми отиде да го вземе и се оказа, че едната леличка й е позната. Казала й, че детето отказва да се храни, не спи, не си играе с другите деца и плаче често. На следващия ден беше отписан, а на мен ми идваше да отида и да ги избия. Тъкмо бях родила второто. Оставих баткото да се успокои един-два месеца и го записах на детска градина. Там попаднахме на страхотна госпожа. Тя го гушкаше и се занимаваше постоянно с него. Нямаше рев сутрин, нямаше драми. Бях й изключително благодарна. Второто също записах на детска градина на 1г 8м. Тъй като се бяха събрали много мънички в една група, нулираха годината и следващата година отново бяха 1ва група.
Персоналът е много важен за бързата адаптация на детето. Също така режимът вкъщи да се сходен с този там. И все пак си е до дете. Виждала съм много уверени и социални деца, които трудно свикват и обратното. Детето на моята шефка е много привързано, свикнало е да бъде само с майка си и баща си, заспиваше само с гушкане. Тя беше много притеснена за яслата и беше убедена, че ще бъде много трудно. От ден 1 детето беше много спокойно, учителката постоянно й пращаше снимки как си играе, как хапва и т.н. Описвам го като свидетел, защото бяхме заедно на работа в този ден 🙂

Моите лични проблеми, които споделям, ще слагам в скрит текст, за да не товаря всички 🙂

Скрит текст:
От известно време забелязвам промяна в средното дете - стана мрачен, по-затворен... усещам, че нещо се случва, но той отказва да говори. Обръщам му повече внимание, за да не се чувства пренебрегнат и изолиран. Постоянно нещо го закачам, опитваме се да видя някакви разговори, побутвам го да сподели, ако има някакъв проблем, играя с него и се старая да правим някакви неща заедно.
Вчера ме повикаха в училище, на среща с класния му и психоложката. Правили са на децата анкети за оценка на рискови фактори. Според резултатите на моето дете, психоложката е заключила депресия със суицидни мисли. Не мога да ви опиша какво почувствах. Изведнъж ме обзе тотален ужас.
Обясних й подробно какво се случва вкъщи и какви са отношенията ни. Общо взето и тя няма идея къде може да бъде проблема, виждаме само симптомите.
Като начало ме посъветва са ги разделим с големия брат - когато единия е при мен, другия да бъде при баща си. И бързо да потърсим детски психолог, с който да се консултираме.
Хлапето отказва да споделя с нас, каза ми, че ни няма доверие. На никой.
Това, което много ме ядоса, беше, че всички започваха разговорите си с мен, с думите "Аз знам, че имате бебе..." Обясних им, че това в никакъв случай не означава, че другите ми деца са пренебрегвани и не им се обръща внимание. Сблъсках се с огромно предубеждение, което ми се стори доста непрофесионално, специално от психоложката.
Също така ми каза, че много ги товарят в училище и да му намаля отговорностите по грижата за бебето 😳 wtf?!?? Децата ми нямат такива отговорности. Всъщност вкъщи единствената им отговорност е да си учат уроците.
Тук нещо ми светна и след това, като поразмислих вкъщи, се сетих, че се е случвало да оставя малкото на спалнята и да помоля някой от батковците да седи до него, за да не падне, докато му направя мляко или напълня коритото или простра прането... става дума за 2-3-5 Мин макс. Имаше и още дребни неща, за които се хванах. Тоест юнака силно е преувеличил в коментарите си. От там взех да мисля дали не се опитва стабилно да ни манипулират всички, но ме мога да измисля каква може да бъде целта.
Просто не съм на себе си от притеснение. Свързах се с психолог и очаквам да ми даде час за среща.
Постоянно изскачат някакви проблеми, които никога не съм си представяла, че може да имаме. Не мога да опиша безсилието, което изпитвам в момента.
Ако мислите, че храненето по 3 пъти нощем и гушкането по цял ден са трудни..... изчакайте да пораснат. Както казва баба : " Малки деца, малки ядове"
Пожелавам да имате само спокойни дечица и сега, и след 10 години.

Общи условия

Активация на акаунт