ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 23 848
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
Leylah,

И аз имам подобни проблеми с голямото дете. Ще чакам да споделиш как е минала срещата с психолога. Задълбочават се от ден на ден. Да не е криза покрай бебето и ревност, не знам какво да мисля....Карала съм  да помага, да я гледа,  на мен също да помага, но все пак сме семейство?  И тя много натоварена в училище...и тя все по-мрачна, затворена, плаче, не иска да говори...
Вие от София ли сте?

Какво ви е мнението за това столче за кола:
https://detskiigrachki.com/product/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%8 … 1%82-kinderkraft/

# 481
Честити 6 месеца, vaflichka! 🎂 Много е емоционален този момент.

Moonlit, аз пуснах баткото на ясла на 1,8 години, беше записан в частна ясла и там процедираха от ден 1 да остава поне до ранния следобед. Първите дни го взимах към 15ч. Доста бързо се адаптира. До преди яслата заспиваше за следобеден сън само в раницата или в количката, а там от първия ден си заспа в легълцето. Ти кога обмисляш да запишеш бебчето?

Момичета, обмисляте ли поставянето на менингококова ваксина и ако да - коя от двете или и двете? Полезно ще ми е ако момичетата, които живеят в чужбина, споделят дали тази ваксина влиза в задължителния календар и ако да - как се казва самата ваксина.

Аз съм в САЩ и ако разбирам правилно, менингоковата ваксина е задължителна на 11 години:

https://www.cdc.gov/vaccines/by-age/index.html

Може да се даде между два месеца и 10 години на тези с повишен риск.

https://www.cdc.gov/meningococcal/vaccines/index.html

На нас лекарят не ни е казал нищо за нея

# 482
Хармъни, Лейла, благодаря за споделения опит с яслата. Надявам се и другите момичета да споделят. Ние сме приети от 1 септември и отсега ми е свито и се чудя как да организирам нещата. Не ми се оставя по цял ден, но не е като да има изобилие от варианти. Мисля го.

Лейла, съжалявам за това, през което минаваш. Хубаво е, ще толкова бързо сте успели да запазите час при психолог и се надявам да ви помогне да стигнете до дъното на ситуацията.

Хармъни , тук ваксинациите не са задължителни. За тези, които обаче решат да ги правят, менингококовата ваксина е на 5-тия месец. Всъщност това е ваксината, която сложихме вчера. Бексеро е.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 16:24 от Moonlit

# 483
Момичета, да се жална и аз, и моята бебка не харесва готовите пюрета.. имам домашни картофи, взимаме и био моркови, био пащърнак, но досега бебка хареса най-много една тиква, която ѝ варих на пара. Обаче тя свърши… беше една единствена останала от есента. Та реших да ѝ взема на хип пюренцата чиста тиква. Взех и на още една марка тиква и морков. Идеята ми беше да смеся с домашния картоф.
Е няма такъв отказ. Като цяло и аз пробвах да видя какво е на вкус, не беше лошо, хареса ли, макар да се усещаше някак като печена тиква и то подсладена, даже проверих за добавена захар, но нямаше уж.

Мамите, чийто бебенца също не харесват готови пюрета, от къде намирате био/домашни зеленчуци в София (или поръчка онлайн)? Не мога само картофи и моркови да ѝ давам.

# 484
Sweety
Може да е омръзнало на бебчето и да чака нов вкус.
Ох, наистина обаче домашното е в пъти по-вкусно.
Но покрай  това, което си взаимствам от ЗВБ, определено бебчетата обожават разнообразието.
И най-любимото им омръзва бързо.

Аз днес малко отпуснах нещата и дадох на бебката ми отново сама да опитва пюрето тя опита три различни пюрета и сама избра какво да хапва...Ноо после имаше и в ушите, и в очите, и навсякъде ...Тя се нахрани много щастлива и заспа, а аз се счупих от чистене. Но от това, което виждам, бебчето става друго, щом усети свободата да избере какво му се яде и още повече само да напъха някакси храна в устата. Също се наслаждава да я размаже по пръстите си и да я разглежда. Е, сигурно ви стъписах... Въобще не съм захранвала така първото дете, но определено виждам горяма разлика в подхода, много по-добри резултати и това ме насърчава. Разликата от ЗВБ, е че не давам цели парчета все още, а пюрирани, с изключение на банана.

Аз пуснах каката направо на детска градина. Тя плачеше вътре, а аз на вратата. 🙄
Сега няма да е така, дано.

# 485
Аз пуснах каката на частна ясла към 1.4-1.5 г., така че доста по-голяма от твоята moonlit. Първите два дни я взимахме по обяд, но тя бързо се отпусна и чудесно се адаптира. Не сме имали никакви драми, плач и тн. Дори стана любимка на каките там, но тя е много общителна и самостоятелна. Всичко е индивидуално, имаше дечица, които плачеха в началото, но всички се адаптираха. Важното е госпожите да съдействат и да си говорите с тях за подхода към детето. (Основно момчетата плачеха, съвпадение, не знам? Joy)

Малкият засега се очертава да тръгне по-рано от кака си. Ще го запишем за 15 септември, но ще отложа максимално до ноември месец (ще бъде на годинка). Просто са много малки, понеже са в края на годината, а учебната година си започва по едно и също време за всички. Но тук вече в държавните ясли е по-различно, та и аз се притеснявам, че ще е още дребосъче… ако отиваше на частна, нямаше да го мисля толкова.

# 486
Ние все още нямаме място в ясла, а ни е крайно необходимо от септември. На първия кръг явно не сме се класирали за държавна. Частните са по 1000 евро на месец и има места, но ще чакам още.
Ще трябва да тръгне от ноември, за да свикне до януари. Тук периода на адаптация е два месеца. Започва се буквално с 15 мин на ден, постепенно се увеличават. Майката присъства първите дни, но седи неутрално и наблюдава.
Казват, че малките деца се адаптират по-лесно. Остава да кажат, че и майките го приемат лесно, че това ми е голямата болка.
Harmony, моето майчинство за съжаление е 6 месеца, но в Германия по принцип е като в България - една или две години. След тези 6 месеца баща ѝ ще остане вкъщи и ще я гледа. Все още не съм готова обаче да я оставя беба и мисля варианти. Не ми помага и фактът, че на работа ситуацията е доста токсична заради шефове. Нула желание имам да се връщам на такова място и да изпусна скъпоценни моменти, които няма да се върнат, а и никой няма да ми го оцени.

Тук менингококи Б се предлага от 4ти месец. Няма точен момент да се сложи, когато аз реша са ми казали. Moonlit, имахте ли оплаквания от нея? И на нас май само тя но остана.

Сега за беба малко. Фазата е такава, че се върти от гръб по корем, но се ядосва защото очаква че ще тръгне на някъде, а не става. Има енергия и не знае как да я изразходва. Въртя я обратно по гръб, пак се ядосва. Слагам играчки, ядосва се, иска да се движи. Махам играчки, ядосва се.
След като обсъдих с други майки подобни случаи, това което помага е да танцуваме, да я вдигам за ръцете до седнало положение защото това сега е новото и да плуваме, защото това е като лазене във водата. Казват, че щом почне да пълзи ще се уравновеси малко. Но пък също казват, че на колкото повече свобода се научават, толкова повече имат нужда от гушкане.
Вечер се буди на 2 часа за съжаление. Аз понякога не осъзнавам, че са минали, струва ми се като миг. Започвам да ѝ бутам биберон, тя стиска устата и плаче, докато разбера че пак трябва да ставам. Ако не заспи добре, започва да се върти към мен, да ми пипа лицето, да ми хапе носа, да се извива и да иска да се върти. Изобщо е екшън ден и нощ. Повръща пак много, но вече е течно и не мирише на кисело, но е мокра много често.
Ходим вече и на втори музикален курс. На него има инструменти, като под инструменти да се разбира пръчки и дрънкалки. Колкото повече бебета има, толкова повече ѝ харесва. Пльосвам я по корем да се зяпат и да си се хилят. Ходим и на един курс с майки и бебета (Tiny tots, Мaya), там се обсъждат актуални теми. Акушерката каза тази седмица, че вече може да сяда полека, като я видя какви ги върши. Следващата седмица темата е захранването.

# 487
Ние все още нямаме място в ясла, а ни е крайно необходимо от септември. На първия кръг явно не сме се класирали за държавна. Частните са по 1000 евро на месец и има места, но ще чакам още.
Ще трябва да тръгне от ноември, за да свикне до януари. Тук периода на адаптация е два месеца. Започва се буквално с 15 мин на ден, постепенно се увеличават. Майката присъства първите дни, но седи неутрално и наблюдава.
Казват, че малките деца се адаптират по-лесно. Остава да кажат, че и майките го приемат лесно, че това ми е голямата болка.
Harmony, моето майчинство за съжаление е 6 месеца, но в Германия по принцип е като в България - една или две години. След тези 6 месеца баща ѝ ще остане вкъщи и ще я гледа. Все още не съм готова обаче да я оставя беба и мисля варианти. Не ми помага и фактът, че на работа ситуацията е доста токсична заради шефове. Нула желание имам да се връщам на такова място и да изпусна скъпоценни моменти, които няма да се върнат, а и никой няма да ми го оцени.

Тук менингококи Б се предлага от 4ти месец. Няма точен момент да се сложи, когато аз реша са ми казали. Moonlit, имахте ли оплаквания от нея? И на нас май само тя но остана.

Сега за беба малко. Фазата е такава, че се върти от гръб по корем, но се ядосва защото очаква че ще тръгне на някъде, а не става. Има енергия и не знае как да я изразходва. Въртя я обратно по гръб, пак се ядосва. Слагам играчки, ядосва се, иска да се движи. Махам играчки, ядосва се.
След като обсъдих с други майки подобни случаи, това което помага е да танцуваме, да я вдигам за ръцете до седнало положение защото това сега е новото и да плуваме, защото това е като лазене във водата. Казват, че щом почне да пълзи ще се уравновеси малко. Но пък също казват, че на колкото повече свобода се научават, толкова повече имат нужда от гушкане.
Вечер се буди на 2 часа за съжаление. Аз понякога не осъзнавам, че са минали, струва ми се като миг. Започвам да ѝ бутам биберон, тя стиска устата и плаче, докато разбера че пак трябва да ставам. Ако не заспи добре, започва да се върти към мен, да ми пипа лицето, да ми хапе носа, да се извива и да иска да се върти. Изобщо е екшън ден и нощ. Повръща пак много, но вече е течно и не мирише на кисело, но е мокра много често.
Ходим вече и на втори музикален курс. На него има инструменти, като под инструменти да се разбира пръчки и дрънкалки. Колкото повече бебета има, толкова повече ѝ харесва. Пльосвам я по корем да се зяпат и да си се хилят. Ходим и на един курс с майки и бебета (Tiny tots, Мaya), там се обсъждат актуални теми. Акушерката каза тази седмица, че вече може да сяда полека, като я видя какви ги върши. Следващата седмица темата е захранването.

Като пусна в Гугъл Tiny tots се оказва, че безброй детски градини се казват така, Dana. Другото наименование май е “Stay and Play”, в дестките центрове наоколо е от новородени до 4г възраст, ходили сме на тези сесии. Не се обсъждат теми като при вас обаче, което ми се вижда доста полезно, сподели моля те като мине сесията за захранване. И аз ходих на такава вчера. Много яко беше, че препоръчват “finger food” от началото на захранването, понеже аз вече пробвах и ми допада и на нея харесва. Също намачкана храна, но не и пюре.

2 плувни сесии имаме вече, Dana 🥳 Една за нея и една за мен. “She smashed it” както се казва 😁, половината и главичка се топна под водата също, тоест цялата от лявата или дясна страна, затова казвам половината, посрещна го с любопитство.

Имаме час за зъболекар 😁🥳 Много хубаво ми стана, че баща и е записал час и се вълнувам много. В един от детските центрове имаше сесия по орална хигиена и препоръчаха посещенията да започнат с излизане на първото зъбче, както и миенето на зъбите пак по същото време.

И моята се ядосва като твоята, само че като не може да захапе някоя играчка или едни гумени топки съм и купила, леле там е 20сес игра и се започва ядосване. Не знам защо е тази работа с топчетата, освен че не пускат мляко. Тя си търси цицка навсякъде. Ей сега майка е тук, всее търси цицка и по нея.

# 488
Moonlit, баткото тръгна на ясла на 10 месеца. Първият ден започна с 1 час и всеки следващ се увеличаваше времето в яслата. За две седмици стигна до пълен ден. Обикновено го водим към 8:00 и го взимаме в 17:30з Аз бях с него само на първият му ден, защото според системата на яслата, адаптацията за детето е по-лесна когато мама не е наоколо. Не е плакал изобщо за мен, хранеше се и спеше много добре там. Според мен като са по-малки адаптацията е много по-лесна. Първите две години си ходеше с кеф, но сега третата има преговори сутрин, че не иска на ясла, иска да е вкъщи с мама. Според мен отчасти защото е по-голям и също така защото вижда, че сега съм вкъщи с бебето. Малчо също е записан на ясла от средата на август, когато ще е на 10 месеца. Не се притеснявам; много е общителен и се радва на всеки, който го закача.

Биба няма да се налага да махаме, защото така и не му хареса. Преди регресията в 4ти месец уж я приемаше при приспиване, но само за няколко нощи и после пак започна да я плюе.

Аз съм отчаяна с шишето. От 1ви април се връщам в офиса, а той все едно не го иска. Явно ще се прибирам да го кърмя в обедната почивка.

Ние сложихме Менингококи Б на 5 месеца. Нямаше реакция.

# 489
Благодаря ви, Дрийм и Дана! Тук адаптацията е две седмици, пак с намаляващо присъствие на майката. Надявам се наистина по-малките деца се адаптират по-бързо, макар че както Дана отбеляза, това дали важи за майките.....

Дрийм, надявах се да имаш добри новини с шишето Sad аз нямам практически опит да споделя, защото моето бебе за добро или лошо от доста време приема шише. Обаче си спомням, че една акушерка силно препоръча шишетата и бибероните на Лансинох, защото били много близки до естествената форма на гърдата. Дали си ги пробвала вече?

Дана, ваксината я понесе както и предишните, не намерих особена разлика. Сега, няколко дни по-късно, забелязвам, че бучицата на крачето от иглата е по-голяма и по-зачервена от обикновено, но няма температура или друга реакция, така че предполагам ще се разсее скоро.

# 490
Дрийм, кой ще гледа бебо?

Нека пробва друг човек да му даде шише, моят от ММ приема по-лесно шише, отколкото от мен.

# 491
Dream, пробвала ли си метода на Mama coach: https://www.instagram.com/reel/DHkAm4sSNzc/?igsh=MWF1YmEzOTg5NmgzcA==

Maya, браво за плуването. Как ѝ харесва на Джоуни?
Ние имаме към шезлонга едни дървени играчки, които може да перка и да върти. На тях също бързо им се ядосва.
Аз отказах Lovevery, между другото. Реших, че от първия пакет не ползва всичко и не си струва, то пък взе в последствие да играе с всяка играчка от там, до такава степен, че на тях обръща най-голямо внимание сега. Явно са измислени така да са актуални във времето, а не всички наведнъж. Въпреки това се чудя сега за следващите пакети. Заглеждам и kiwico, там ми харесва пакета за 6-7ми месец, защото е с музикална насоченост.

Moonlit, благодаря, ще се обадя да ѝ сложат и тази ваксина и да минава.

# 492
Dana, Lovevery ли беше дайна, който Moonlit пропоръча? Не съм влизала поради липса на време, а тогава ми се стори доста информативен.
Споделяш доста ключова информация за това  как Лина играе с играчките, благодаря. Себе си наблюдавам и като я затрупа майка или леля и с играчки, ходя и прибирам и оставям 1, най-много 2, тя и без това в момента харесва да мачка пластмасово шише или станиол или мушама или да драска по масата ей такива неща. Не знам от къде ми идва това с 1-2 играчки едновременно, май от детския център, намирам го за доста полезен подход.

Сега пък ще ходим да урок по плуване и ще пиша пак. На свободното порцвах техниката на Water Babies от видео на техния уебсайт, общо взето по коремче и ние я придърпваме под мишничките. Много и харесва, дава и възможност да се опита да изпие водата от басейна 😅😅😅😅 и после 2 дни и се чисти коремчето…не ме пита… няма памперс, който да задържи пороя 😁

# 493
Да попитам майките, които са имали тревожност след раждането, оправиха ли се нещата при вас и как? Аз и по принцип съм тревожна, но от както спрях да кърмя съвсем се побърках. Последните дни като се стъмни и започва да ми е трудно да дишам. Постоянно си вкарвам филми за болести при всяка дребна болежка. Бебето ми започна да спи, аз не мога до 12-1 да заспя заради тревожност…

# 494
Да попитам майките, които са имали тревожност след раждането, оправиха ли се нещата при вас и как? Аз и по принцип съм тревожна, но от както спрях да кърмя съвсем се побърках. Последните дни като се стъмни и започва да ми е трудно да дишам. Постоянно си вкарвам филми за болести при всяка дребна болежка. Бебето ми започна да спи, аз не мога до 12-1 да заспя заради тревожност…

Аз имах ужасна тревожност един-два месеца, когато малкият беше на 2-3 месеца, която се изразяваше точно в същото - хипохондрия. Направих изследване на щитовидната жлеза и Вит Д и консултация с ендокринолог, та когато ги вкарах в норма се оправиха нещата. Но аз все още кърмя, та не знам след това как ще е

Общи условия

Активация на акаунт