Майски бебета 2024г. - Тема 6

• 17 553
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
На Елена избиха на 10 ден ,на 11 се увеличиха и на 12 взеха да залиняват, без температура. ОБАЧЕ е много кисела,  венците й са много надути,  белят но няма нови зъбчета.

# 691
  • Варна
Според мен водата няма да навреди. По-скоро би ги облекчила хладката вода и ако детето е с температура. Не сме пропуснали къпане.

# 692
Нашият педиатър каза, че няма проблем нито да го къпа, нито да го мажа със слънцезащита. Но по-скоро с хладка вода, както казвам мама 06, понеже сега като го приспивах и го гушках, точно стараната допряна до мен се зачерви и избиха повече пъпчици от топлината.

Момичета, като готвите някакви печива за децата, слагате ли набухвател/сода? И давате ли готови закуски (рогче, баница и др.)?

# 693
Аз не съм давала готови закуски.Мисля,че е рано за такива неща,незнам.А за сода,също не.Естествен набухвател е белтъка на яйцето до колкото знам

# 694
Слагам сода, бакпулвер, но не много. Готови закуски не давам, не знам с какво ги правят, ако става дума за такива от баничарница. Иначе във Фуристо често имат мъфини и други печива, тях си ги давам.

# 695
Момичета, като готвите някакви печива за децата, слагате ли набухвател/сода? И давате ли готови закуски (рогче, баница и др.)?

Баница и мъфини (сладки и солени, като сладките ги правя с пюре за подсладител). Гофрети съм давала, не знам към печиво ли го водите. Пека филийки с яйце и сирене. Слагам сода и бакпулвер иначе нищо няма да стане от яденето. Готови не съм давала освен на Фуристо и аз.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 09:03 от sedi_

# 696
  • София
а филийките с яйце и сирене като за голям човек ли ги правите или има някаква тънкост като е за детето? и какво количество давате от филийката - цяла ли?

# 697
Аз ги правя като за голям човек.Махам коричките и само меката част му давам

# 698
а филийките с яйце и сирене като за голям човек ли ги правите или има някаква тънкост като е за детето? и какво количество давате от филийката - цяла ли?

Каква тънкост, те вече почти всичко ядат 😁 Аз такива филии давам от 10 ти месец, иначе колкото иска, понякога изяжда и коричките, но често само мекото.

# 699
  • София
Ох, права си, аз малко си го правя сложно като още избягвам някакви неща, и аз не знам защо. Ще му отпусна края вече.

# 700
Ох, права си, аз малко си го правя сложно като още избягвам някакви неща, и аз не знам защо. Ще му отпусна края вече.

Форест, отпусни си леко душата, мила. Heart Exl Аз, макар че не съм за пример с постъпката си вероятно, онзи ден дадох сладолед - колкото да близне, че ни вижда, че ние ядем. Давам ѝ и баница (яйце + извара + кисело мляко + малко сирене + накъсан лаваш) - много ѝ допадна.

# 701
Всяко дете си има собствена скорост - ти си познаваш най-добре детето, дали ще му е тегаво да яде корички, дали ще има нужда да му накъсаш филийката и т.н. Ето пример с моето дете - едно време зарази зъбите трудно прояде по-гъста и твърда храна (излизаха му 6 зъбчета наведнъж...) и после хоп, искаше да яде по-гъста и твърда храна. Сега в момента му излизат 4 дъвчащи зъба пак наведнъж и не се кефи на доста неща, които изискват дъвчене, защото сигурно го дразни, но и това ще мине Simple Smile Та, всяко дете според мен си има особености и трябва да се водим по него.

*** пропуснах да добавя (подсетих се след коментара на Мока след моя) - естествено, че трябва да се предлага по-твърда храна - ти си го усещаш детето, но без предлагане няма как да знаеш до къде е и колко е готово.

Нашият човек без хляб не сяда на основно ядене, просто много обича Grinning Като майка си и баща си Grinning

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:36 от pretty_please

# 702

Аз знам че си от юнската тема по принцип, но наистина над година е най-добре за тях да свикват с всякакви текстури и най-вече парчета. Имам примери покрай мен за деца, на които всичко се пасираше и се даваше в устата до доста късно, в резултат сега не ядат сами изобщо, а говорим за 4-5-6 годишни. Децата имат нужда да изследват и да се запознават, особено в тази възраст.

Има choking hazards, които трябва да се избягват до късна възраст, но вече трябва да могат да дъвчат повечето неща, особено хляб. Предлагай различни неща, късай ако трябва на дребно. В момента има и много плодове, които могат спокойно да ядат сами: кайсии, диня, пъпеш, праскови.

Сладолед и аз съм давала да близне, но правя и домашен с ягоди, банан, кисело мляко, сметана. Замразявам във формички от Лидл, много го харесва.

# 703
Единственото, което се избягва до 3 год. са цели ядки, пуканки и какао. Всичко друго според мен може да се дава спокойно.

# 704
Какаото пък защо да се избягва? Не говоря за шоколад, а например за какао в кекс?

Общи условия

Активация на акаунт