Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 13 207
  • 225
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте .Последните дни съм хванала някакъв вирус с гърло и сополи,вече съм добре,но от вчера имам храчки,които вадя със закашляме,не повече от 4-5 пъти дневно.Пия лекарства,но се притеснявам да не е проблем за операцията,абдоминална хистероктомия,която ми беше на 11.07,тоест вече 3 месеца,без една седмица.Някоя от вас имала ли е такъв проблем скоро след операция?

# 211
Здравейте .Последните дни съм хванала някакъв вирус с гърло и сополи,вече съм добре,но от вчера имам храчки,които вадя със закашляме,не повече от 4-5 пъти дневно.Пия лекарства,но се притеснявам да не е проблем за операцията,абдоминална хистероктомия,която ми беше на 11.07,тоест вече 3 месеца,без една седмица.Някоя от вас имала ли е такъв проблем скоро след операция?
3 м след операцията,няма лекарство ,което да предизвика проблем!

# 212
3 м след операцията,няма лекарство ,което да предизвика проблем!
.   Не се притеснявам за лекарството,а за шевовете на операцията да не е проблем кашлицата.

# 213
Не се притеснявайте,облекчавайте кашлицата ,има голям избор от препарати.Шевовете няма да се компрометират.Пазете се от вдигане на тежести.

# 214
Напъването (най-вече при кашлица и запек) е проблем за вътрешните шевове при всяка операция през първите 6 месеца. За тази опасност ме предупреди опериралият ме хирург. Както са Ви посъветвали в темата - облекчавайте кашлицата.

# 215
А може ли дамите,които са минали операция абдоминална хистероктомия(само премахната матка),не лапароскопска,да ми кажат колко време болничен ползват.Аз съм вече в изтичащ 3 месец и се чудя какво да правя.Работя в офис,сама съм си шеф,но едва от няколко дни мога да издържам,с почивки,по 4 часа на офис стола и пред компютъра.Пробвах се да помогна на колежката,която ме замества, за да видя аз как ще съм.Според хирургът,който ме оперира,няма проблем да се върна към нормалното си ежедневие,стига да не вдигам тежко и да е с по- спокойно темпо. Но ми се иска да чуя мнението и на други, с подобна на моята операция.

# 216
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз се върнах след 3м, като междувременно бях минала и урологична интервенция + лъчетерапия. Седенето нямам спомен да ми беше драма. Бях се възстановила от хистеректомията - отворена с всичко махнато.

# 217
Моята беше непосредствено след секцио - отворена, заедно с кърпен стомах.  След 40 ден получих разрешение от док да си нося бебето - на 2 месеца да е бил 4.5 кг. но само с колан. След втория месец излизах в парка с количката с колата. Та не виждам проблем да се върнете на работа, ако вие ще се чувствате добре. Аз на 3 месец обикалях вече по цял ден улиците с малкия, при все, че едва бях стигнала 40 кг. Успех и не го мислете прекалено много. Силен дух и мерак оправят нещата Simple Smile

# 218
Моята беше непосредствено след секцио - отворена, заедно с кърпен стомах.  След 40 ден получих разрешение от док да си нося бебето - на 2 месеца да е бил 4.5 кг. но само с колан. След втория месец излизах в парка с количката с колата. Та не виждам проблем да се върнете на работа, ако вие ще се чувствате добре. Аз на 3 месец обикалях вече по цял ден улиците с малкия, при все, че едва бях стигнала 40 кг. Успех и не го мислете прекалено много. Силен дух и мерак оправят нещата Simple Smile
Благодаря, а какъв колан носехте,защото на мен нищо не ми казаха за колан?

# 219
Колан си вземи от магазините за медицински изделия, те са си специални и са по размер, и имат нещо твърдо отзад на кръста, в аптеките са по-евтини, но не вършат никаква работа, от разтегателен плат са.

# 220
  • Ланкър, планините Овнерог
Колан и аз носих. Това беше едното нещо от списъка за б-цата, сложиха ми го веднага след операцията и го носих около 2м. Изначално бях взела някакъв евтин, като мислех, че е все тая, но после си взех такъв от магазин за мед.консумативи.

# 221
На мен ми купиха от декатлон. Такъв ластичен, обаче много широк - от таза до под гърдите, целта е да дърши операцията, органите да са по - стегнати, за да не натискат коремната стена. Носех го по цял ден, само като си лягах го махах. Обаче много ме потеше и слагах първо един потник и колана върху него, че иначе е доста неприятно. Много ми помогна да съм по - подвижна без да чувствам тежест и бях много спокойна. Успех и бързо възстановяване, още малко и ще си като нова Simple Smile

# 222
Здравейте! Моля за помощ!
Майка ми беше диагностицирана с рак на шийката на матката. Според д-р Марков (Токуда) и д-р Горчев нещата са хванати на време и не се очакват разсейки. На скенер също не се видя нищо. На 17ти септември беше оперирана от д-р Горчев чрез лапароскопска операция. Премахнати са и матката, яйчниците, лимфни възли. Вече минаха 20 дена от операцията, но усеща ужасна болка в долната част на слабините. Описва я като повърхностна болка, която минава към сгъвките на краката, като там го усеща като изтръпване, силна чувствителна зона и невъзможност за допир. Като изключим това се движи добре, върши си самостоятелно всичко и не я боли никъде другаде. Имате ли идея на какво може да се дължи това ?

Твърдо отказва да звъни да занимава доктора. Профилактичният преглед е на 16ти и дотогава ще търпи. Тогава ще имаме и епикриза, и резултати от хистологията, за това сега не мога да бъда сигурна дали точно на това място са махани лимфни възли. Ще се радвам да ми споделите Вашия опит, защото се притеснявам много за нея.

Благодаря!

# 223
Майка ми беше диагностицирана с рак на шийката на матката. Според д-р Марков (Токуда) и д-р Горчев нещата са хванати на време и не се очакват разсейки. На скенер също не се видя нищо. На 17ти септември беше оперирана от д-р Горчев чрез лапароскопска операция. Премахнати са и матката, яйчниците, лимфни възли. Вече минаха 20 дена от операцията, но усеща ужасна болка в долната част на слабините. Описва я като повърхностна болка, която минава към сгъвките на краката, като там го усеща като изтръпване, силна чувствителна зона и невъзможност за допир. Като изключим това се движи добре, върши си самостоятелно всичко и не я боли никъде другаде. Имате ли идея на какво може да се дължи това ?

Твърдо отказва да звъни да занимава доктора. Профилактичният преглед е на 16ти и дотогава ще търпи. Тогава ще имаме и епикриза, и резултати от хистологията, за това сега не мога да бъда сигурна дали точно на това място са махани лимфни възли. Ще се радвам да ми споделите Вашия опит, защото се притеснявам много за нея.

Благодаря!
Потърсете консултация с невролог,много вероятно е засегнат L2... Т.н.кожен бедрен нерв,симптоматиката която описвате води в тази посока.
Ако имате желание,пишете на лични...

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 23:38 от неда2

# 224

Благодаря!
Потърсете консултация с невролог,много вероятно е засегнат L2... Т.н.кожен бедрен нерв,симптоматиката която описвате води в тази посока.

Благодаря!

Благодаря, че се включвате!
Може ли да споделите тук, за да сме полезни и за други хора? Не би ли следвало, ако е това, което казвате, болката да е концентрирана от едната страна ?

Общи условия

Активация на акаунт