Анталия

• 372
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имаме планирана почивка от 2 до 10 май. Първоначално смятахме да прекараме 6 нощувки в Истанбул, но вече сме били там два пъти. Този път приятелят ми предложи да отидем в Анталия, затова обмисляме тази възможност.
Имам няколко въпроса. Дали през май морето е достатъчно топло за къпане? Освен това се чудим между Алания и Анталия – кой от двата града предлага повече забележителности, места за разходки, магазини и други интересни места? Бихме искали да съчетаем почивката с разглеждане на забележителности и нови места

Основното ми притеснение е свързано с пътуването. Ще пътуваме с автобус, а разстоянието до Анталия е доста голямо. Досега винаги сама съм организирала екскурзиите си чрез Booking и този път не е изключение. Планът ни е да тръгнем от Пловдив с автобуса за Измир в 15:30 и да пристигнем там рано сутринта – около 6:00-7:00. След това ни очакват още 400-500 км до Анталия, което означава, че ще пристигнем по обяд, а първият ден вероятно ще бъде загубен заради умората от пътуването.
Приятелят ми има шофьорска книжка, но не желая да шофира такова разстояние, тъй като е нов шофьор и няма опит с дълги пътувания. Така че този път ще трябва да приеме моя каприз. Реално ще имаме на разположение 5 нощувки.

Лично аз клоня към Анталия вместо Алания, но съм отворена за съвети.

# 1
  • Казанлък
Анталия е чудесна! Аз ходих там за по една седмица в края на май 23 и в края на декември 24.
Честно казано, едва ли морето ще става за къпане в началото на май. По време на моето посещение беше доста дъждовно и много малко хора влизаха във водата, а говоря за края на май все пак.
Иначе градът много ми харесва. Има много паркове за разходка, дълга крайбрежна алея. Старият град Калейчи е приятен за разходка. В самият град има два големи водопада. Горен Дюден, който се намира в малък парк и долен Дюден, чиито води падат направо в морето.
Аз много харесах Аквариума на Анталия.
Има много хубав Археологически музей. Хареса ми и Докума парк, където има страхотен Парк на миниатюрите със свободен достъп и малка ботаническа градина. През декември гледах и шоуто с делфини в делфинариума.
Всички забележителности и интересни места ги намирах в Гугъл карти, оттам гледах и транспорт, как да стигна до тях.
Повечето хотели в Анталия се намират в района Коньялти, там има и голям дълъг плаж. Но има и хотели в центъра и в стария град, разбира се.
Много ми хареса пешеходната зона от стария град в посока Мол Марк Анталия.
През декември посетих и Античния град Перге, до който може да се отиде дори с трамвай, той се намира в рамките на града. Общо взето аз не бих скучала в Анталия. Алания не я познавам, но за мен е по безинтересна и по скоро е подходяща за лятна почивка.
Има и организирани екскурзии. Аз ползвах агенция Спутник ( имат сайт, всичко става онлайн с потвърждение на уатсап и плащането на място). С тях ходих на еднодневна екскурзия до Памуккале. Имат и разни екскурзии с корабчета, рафтинг и подобни. Зимата щях да ходя и с една нощувка до Кападокия, но се отказах в последния момент. Взимат те от хотела или адреса и те връщат пак там, по цялото крайбрежие работят. Екскурзоводите са с английски и руски.
Между другото често има евтини полети с Пегасус до Анталия. Защо да си причинявате това дълго пътуване с автобус? Разгледайте и този вариант. Аз летях за по 30€ в посока. Е, сега може и да са по скъпи, но често пускат разни промоции.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 13:09 от valpan

Общи условия

Активация на акаунт