Рентген при предполагаема бременност

• 227
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!
Не намерих друга подходяща тема, затова ще попитам тук.
Правиха ми рентгенова снимка на белите дробове, но съм много притеснена, тъй като има вероятност да съм бременна. По време на снимката, след като предупредих, че има възможност за бременност, ми метнаха нещо като жилетка (тежка) от корема надолу.
 Цикълът ми трябва да дойде след 2 дни. Направих тест преди рентгеновата снимка - беше отрицателен, но все пак е рано и е възможно да не е отчел правилно.
Доста съм притеснена.
Според вас, ако има бременност, може ли това да окаже неблагоприятно развитие на нещата?

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 02:10 от AnMary

# 1
  • София
При полет със самолет облъчването е по-голямо и не е концентрирано, а много жени летят бременни.

# 2
Благодаря ви!
Успокоявате ме

# 3
  • над кукувичето гнездо
Няма повод за притеснение. Предпазили са Ви. За успокоение може да хапнете кофичка хубаво кисело мляко Wink

# 4
  • Пловдив
Ако се окаже, че сте бременна говорете с гинеколога си. Ако са ви сложили жилетка и са снимали белите дробове веднъж не е толкова опасно. По-опасни са снимки на зъби и то ако са повече от една.

# 5
  • Sofia
Защо снимките на зъби да са по-опасни?
Там също трябва да предупредиш и ти слагат оловна жилетка, която покрива корема.

# 6
  • София
Не е по-опасно.
Говорете с рентгенолог да ви обясни.
Както написах, 1 полет със самолет носи повече радиация от рентгенова снимка, стига последната да не се прави повече от 3-4 пъти годишно.
Радиацията е концентрирана в определена част от тялото.
Иначе всички рентгенолози щяха да имат лъчева болест.
Към днешна дата би трябвало вече да е ясно дали има бременност или не. Още повече, че кръвен тест показва дори преди закъснение.

Общи условия

Активация на акаунт