Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 204
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
От моя приятелка в средите на метеорологичните прогнози знам,че всяка прогноза за след повече от пет дни е в стил маг Светлина....
За това "прогнози" за еврозоната в която дори не сме още влезли, само могат да ме развеселяват....
Независимо за какъв аспект на икономиката иде реч.....

# 376
Е, друго е когато един брокер интервюира втори брокер и заедно заключат, че имотите са винаги нагоре... Тогава народа верва.

Нека бъдем честни, като брой нови сделки на старо строителство пазара вече се охлади доста.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 20:46 от Анонимен

# 377
Той не се охлади....Направо е ледена епоха.... Всичко читаво НеНово строителство е вън от играта....
В очакване на нещо...

# 378
Здравейте, искам да попитам някой скоро купувал ли е имот без брокер и къде успяхте да намерите обяви? Визирам готов имот от собственик. От инвеститор знам, че често може директно да купиш макар че и там голямо ровене трябва. Но къде разглеждате за реални обяви от продавач? Много сме разочаровани от нашия пасивен брокер, а не ни се занимава всеки нов брокер да ни омайва.. И затова ни се иска да търсим варианти за директна покупка. Благодаря!

# 379
Охлаждане няма, няма и да има, още повече в новото строителство, за инвеститорите става все по-трудно, за прекупвачите също, преструктурира се пазара по мои усещания и информация. За беда в полза на големите и силните играчи.

# 380
Охлаждане няма, няма и да има, още повече в новото строителство, за инвеститорите става все по-трудно, за прекупвачите също, преструктурира се пазара по мои усещания и информация. За беда в полза на големите и силните играчи.

И какво, ще си държат по 50ина празни и необзаведени апартамента големите играчи? По-малките по 10 и така за спорта няма да продават?

Инак охлаждането е факт.

# 381
Къде е това охлаждане, няма такова нещо, за София говоря. Ще си държат имотите и препродажбите ще спаднат и станат по - рядка практика гаранция, за сметка на отдаването под наем. Кой разбрал, разбрал.

# 382
Какви 50 апартамента, големите играчи имат по 50 с-г-р-а-д-и!
Simple Smile
Като е факт това охлаждане, къде са по-ниските цени.
Че ми обаждат 2100Еквм в Студентски, на зелено, съвсем среден строител, никакви луксове.
Миналата година по това време продаваха същите по 1300.

# 383
Къде е това охлаждане, няма такова нещо, за София говоря. Ще си държат имотите и препродажбите ще спаднат и станат по - рядка практика гаранция, за сметка на отдаването под наем. Кой разбрал, разбрал.

- В момента има огромен брой празни апартаменти, които поради спекулативно-байганьовски причини не са на пазара.

- Няма кой да ги наеме всичките, просто няма толкова много търсещи.

- Наемите и сега трудно избиват цените на ремонта + обзавеждането + текущите разходи. Дори не включвам цената на имота в сметката. Отдаването под наем е неизгодно за новите имоти.

- Апартаментите на сегашните цени са недостъпни за все по-голям % хора. Те има много лимитиран брой купувачи.

- Лихвите ЩЕ се вдигнат и с евро и без евро.

- Празни апартаменти не се ядат. Огромен брой имоти са купени с цел спекула, а не поради нужда.

- В един момент резко спекулантите ще решат да продават. Наведнъж.

Не давам финансови съвети, но помня отлично какво се говореше 2008-ма, малко преди ядрения взрив.

# 384
Продавайте сега и купете пет след взрива....
П.с. Защо ли си мисля,че няма да го направите....

# 385
Продавайте сега и купете пет след взрива....
П.с. Защо ли си мисля,че няма да го направите....

Вече продадох 2 двустайни, които отдавах под наем. И съм на пазар за голямо жилище, но не на безумна цена.

А Вие купете 5 жилища с ипотеки. Цените вечно ще са нагоре, а лихвите завинаги ще бъдат 2.3% (средно за последните 20 години са 5 и нещо %).

# 386
В България нямам нужда от нищо в повече...
От София -само на запад от Калотина...
Цената в София вече позволява тази трансформация...
П.С.
Нали ще има "взрив", изчакайте и вземете два четиристайни....

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 22:45 от denissa_72

# 387
Съгласна съм с Донев, но имота не е бързо ликвиден актив, като олиото например, за да се сключат много спекулативни сделки от днес за утре. Който е готов да чака исканата цена, ще чака 1-2-3 г.
Единствено банките могат да натиснат продажбата на имоти, като повишат лихвите по- кредитите без да бъдат увеличение доходите на населението, но минималната заплата расте и покрай нея всичко се вдига.
А следя едни оферти на зелено и от първи април ще са с нови цени пак, минималната заплата се вдига.
Купувачи ще има в големите градове, където има работа. Вътрешната миграция към по-голямо населено място и демографията е определяща за търсенето. В София, Пловдив, Варна се наблюдава и миграция от старо към ново строителство. Център независимо старо или ново си остава топ локация с високи пазарни цени.

# 388
Съгласна съм с Донев, но имота не е бързо ликвиден актив, като олиото например, за да се сключат много спекулативни сделки от днес за утре. Който е готов да чака исканата цена, ще чака 1-2-3 г.
Единствено банките могат да натиснат продажбата на имоти, като повишат лихвите по- кредитите без да бъдат увеличение доходите на населението, но минималната заплата расте и покрай нея всичко се вдига.
А следя едни оферти на зелено и от първи април ще са с нови цени пак, минималната заплата се вдига.

Спекулата вече се случи в последните три години, причините ги знаем много свободен кеш, инфлация, пране на пари и доста хора, които просто сляпо следваха тренда, за да не се прецакат.

В момента е ясно, че трудно може да имаме още години подобен двуцифрен ръст. И в един момент спекулантите ще решат, че е дошъл момента за продажба.

При 30% празни жилища, сериозна недостъпност и доста голям % хора със собствен имот... това какво ще доведе, всеки да си прави изводите сам.

# 389
Пак да попитам, защо не изчакате "взрива" и да купите един вход от сграда- вместо разочарован да търсите "голямо жилище"?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 22:56 от denissa_72

Общи условия

Активация на акаунт