Менопауза и силна/давеща кашлица

• 474
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
Това лято навършвам 60г. Последните 18г.бяха истинско изпитание за мен покрай климакса. От него ми останаха само от време на време Паникатаки/тревожност и силна/давеща кашлица. Тази кашлица е лекувана от лекар-специалист,безуспешно. Всякакви изследвания са правени от съответните специалисти-гастро, УНГ и прочие.Нямам подобрение. И дразнещата кашлица и стомашния метеоризъм се появиха като част от менопаузата, към паникатаките,трудното заспиване, и прекалено силното изпотяване. След като тези 3 оплаквания изчезнаха, останаха кашлицата и стомашните проблеми. Никой, абсолютно никакъв специалист не обръщат внимание на периода на менопаузата ми с нейните оплаквания  и търсят индивидуални причини :в гастро план и в УНГ- план. Аз продължавам да си кашлям. Кашлицата е провокирана е от силни миризми(всякакви), нервно напрежение, когато ми стане горещо( горещината е остатък от менопаузата), когато облечена тръгна да излизам или престоявам повече време облечена вътре. Закашлям се при дихателните практики по време на йога,като се прозявам. Понякога и когато почувствам дразнене в гърлото, и докато не си "изхвърля дробовете" кашлицата не спира. В началото се оправях с вода или ментов бонбон. Сега вече от нищо. Успоредно с това често вече получавам стомашен метеоризъм и болки. От пандемия насам, и многократно е опитвано лечение. Моля за мнение.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 17:31 от Mamma

# 1
Пиеш ли лекарства за сърце или кръвно?
Какво имаш предвид "стомашен метеоризъм "?
Имаш ли панел с непоносимости и алергии - кръвен?
Среща с невролог за тези задавяния/кашляния правена ли е?

# 2
  • София
Аз от дете имам психосоматична кашлица при притеснение.
Посъветвай се с невролог. Може да е свързана точно с паник атаките.
При мен помага техника за дишане и билкови таблетки. И избягването на всякакъв стрес.
При мен менопаузата, за съжаление, започна с тежки кръвоизливи, налагащи вече няколко пъти кюртиране, но пък нямам стандартните вълни и т.н.
Явно при всеки е различно.

# 3
  • София

# 4
  • София

Нямам сърдечни проблеми ,нито пък с кръвно. Паникатаките са били третирани от невролог и психиатър неуспешно. Временно са спряни и са веднъж годишно благодарение на психотерапия-от 2015г. Имам ниски Витамин В12 и Д. Контролирам ги. За 18г.съм минала през всички лекари,изследвания и хоспитализиране. Бях натъпкана с лекарства. Без успех. Благодарение на психотерапията се насочих към менопаузата и се успокоих,че нямам друг проблем. Стомашните газове и спазми+ дразнещата кашлица са от последната година и минаха по същия път с лекари и лечение. Лятото имам сърбежи и даже обриви.

# 5
Бих търсила в посока алергии. Успявате ли да поемете дълбоко въздух? Кашлица в комбинация с обриви и сърбежи ме кара да мисля, че може да сте отключила алергии.

# 6
А с невролога тези задавяния и кашлица обсъждана ли е? Да, тя може да е на невролгична основа. Невролога би следвало да е питал дали има такива, но понякога забравят.

И по посока за алергии какво е правено? Изследвания? Тестове?

Стомаха има ли проблеми. За рефлукс говорили ли сте с лекар? Киселини имаш ли?

Чела ли си какво е хистаминоза?

Може да пробваме нещо - хистамина може да бъде успешно намален с хомеопатия Pumon Histamin 30 - по 5 гранулки всеки ден под езика.
Също така може да пробваш да спреш млечните продукти за 2 седмици.
Всеки ден е добре да имаш богата салата от настъргани моркови, често да ядеш пуканки, но не от микровълнова.

Какво ще постигнем - има връзка между хистамина и естрогена. Когато естрогена е висок се увеличава и хистамина и обратното. Ще се опитаме да намалим и двата по балансиран начин. Когато влезе жената в менопауза естрогена в нея става повече от балансиращия го прогестерон. За да не приемаме хормони е добре да намаляме естрогена и така да държим хистамина нисък.
Работата е там, че хистамина пък много се влияе от храната. Може да почетеш кои храни го повишават.

Общи условия

Активация на акаунт