Смяна на фамилно име

• 380
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте.

Не съм сигурна дали е за тук моят въпрос. Но с годеникът ми обмисляме да сключим брак. И двамата живеем в Германия, но бихме искали да си го сключим в България. Бих искала да взема негово фамилно име. Някой, който живее в Германия минал ли е по този път? Знае ли какво ми трябва като документи  за Германия, и ще имам ли проблем с пътуването тъй като на отиване ще съм с една фамилия на връщане с друга? Шофьорската книжка направо в Германия ли да я сменя ? Доколкото знам вече задължават да сме с немски шофьорски книжки.

# 1
Международният формуляр за удостоверение на брак ще ти трябва задължително, дори и заради работодателя, иначе провери на сайта на общината ви какви документи ти трябват.
Шофьорската книжка не е задължително да я сменяш след встъпване в брак, разрешено е да се кара със старата и с моминската фамилия, но във вашия случай я смени след това.
Във форума има немска тема, може би, там ще ти отговорят по-изчерпателно.

# 2
След брака трябва да си подмениш документите и да представиш новите на места, където трябва: банка, работодател, здравна каса. Банкови карти и здравна карта.   … Трябва да уведомите Finanzamt, защото след брака ще имате нови данъчни класи (4/4 или 5/3). За това се попълва един формуляр има го онлайн Antrag Steuerklassewechsel. Ако имате Elster става и от профила там. За шофьорската книжка не знам какво да те посъветвам. Не си задължена да я сменяш с немска, но за твое удобство я смени, защото ще се получи така, че личната ти карта и шофьорската ще са с различни имена.
Повечето неща могат да се правят онлайн. Пътуването ако и със самолет тогава е проблем.

# 3
Докато не си смениш документите, ти важат старите. Има срок, мисля месец за което.
Аз си карах със старата фамилия на книжката, докато изтече, смених си само паспорта и личната карта.
Няма да имаш проблеми с летището изобщо. Никой на гейта няма как да знае, че преди седмица си сключила брак...

# 4
Здравейте, ако сте с българска шофьорска книжка, най-добре я сменете в КАТ с нова, с новата фамилия, лесно е. И ако живеете постоянно в Германия (имате постоянен адрес и т.н.), я сменете там с немска. Имаше срок, в който трябва да се смени. Не че някой ще ви направи проблем при проверка, ако срокът е минал, но е възможно. Например при ПТП, намеса на застраховател и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт