Mounjaro (Тирзепатид) – някой ползва ли го? Споделете опит и резултати!

• 67 993
  • 741
  •   5
Отговори
# 735
  • София
Just а Woman, не казваш точните резултати, но от тълкуването на ЧатГПТ става ясно за анемията, което е сериозна причина за косопад. Понеже имам и анемия, и Хашимото и с двете съм имала жесток косопад. Анемията я поддържам вече в прилични гранаици, но ми отне доста време. както и щитовидните хормони. Т.е. за мен косопадът ти не се дължи на Мунджарото. Вземи сериозни мерки за анемията, за попълване на дефицита на вит. Д (поне по5-6000 единици дневно  иначе нщо няма да направиш), за вит. Б12 (на Солгар е добър, 1000 мг. по една дневно под езика). Изследва ли и щитиводните, освен ТСХ?

# 736
Just а Woman, не казваш точните резултати, но от тълкуването на ЧатГПТ става ясно за анемията, което е сериозна причина за косопад. Понеже имам и анемия, и Хашимото и с двете съм имала жесток косопад. Анемията я поддържам вече в прилични гранаици, но ми отне доста време. както и щитовидните хормони. Т.е. за мен косопадът ти не се дължи на Мунджарото. Вземи сериозни мерки за анемията, за попълване на дефицита на вит. Д (поне по5-6000 единици дневно  иначе нщо няма да направиш), за вит. Б12 (на Солгар е добър, 1000 мг. по една дневно под езика). Изследва ли и щитиводните, освен ТСХ?
Скрит текст:
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Пълна Кръвна Картина ( CBC )            *
WBC ( Левкоцити - бр.)      4.82   x10^9/L   3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити)      45.4   %   20.0 - 48.0
Mo% (моноцити)      3.9   %   1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили)      2.1   %   До 6.5
Baso% (базофили)      1.0   %   До 2.0
Neu% (неутрофили)      47.6   %   40.0 - 70.0
Ly# (лимфоцити)      2.190   x10^9/L   1.000 - 4.000
Mo# (моноцити)      0.190   x10^9/L   До 0.800
Eos# (еозинофили)      0.100   x10^9/L   До 0.500
Baso# (базофили)      0.050   x10^9/L   До 0.140
Neu# (неутрофили)      2.290   x10^9/L   2.000 - 7.000
RBC ( Еритроцити - бр.)   ↓   3.50   x10^12/L   3.70 - 5.30
Hgb ( Хемоглобин )   ↓   104   g/L   120 - 160
Hct ( Хематокрит )   ↓   0.311   L/L   0.360 - 0.480
MCV (ср. обем на еритроцита)      88.9   fL   80.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )      29.7   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)      334   g/L   300 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие)      13.6   %   11.2 - 14.7
Plt ( Трoмбоцити )      365   x10^9/L   130 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита)      10.0   fL   6.3 - 14.0
Pct (Тромбокрит)      3.60   ml/L   1.00 - 4.80
PDW (ширина на тр р-ие) SD      11.2   fL   8.0 - 23.0
Биохимия (Clinical chemistry)
Желязо (Fe)      7.33   µmol/l   6.60 - 34.00
ЖСК ( TIBC )            *
Свободен ЖСК ( UIBC )      42.70   µmol/l   20.00 - 62.00
Тотален ЖСК ( TIBC )      50.03   µmol/l   42.00 - 78.00
Хормонален анализ (Hormone analyses)
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.720   mIU/l   0.300 - 4.200
Електрол.& микроелем. (Electrolytes& trace elem.)
Цинк ( Zn ; Zinc )      Неготов   µmol/l   12.00 - 24.00
Хормонален анализ (Hormone analyses)
Prolactin ( Пролактин )      217.00   mIU/l   125.00 - 635.00
Лекарствa и витамини (Therap. drug mon.&vitamins)
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни/Терапевтични граници
Витамин В12 ( Vit. B12 )      256.00   pmol/l   140.00 - 570.00
Витамин D total (25-OH Vitamin D)   ↓↓   30.00   nmol/l   50.00 - 120.00
Това са ми резултатите. Чудя се какви добавки да вземам дали "чисти" или комплексните ще са достатъчни, като за витамин Д, може би Вигантол и за цинк, когато излезе резултата, май трябва да се вземат отделно....

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 16:19 от Just а Woman

# 737
При мен всичко е в норма.
Пия витамини за жени eve на now, колаген, омега 3 6 9, биотин 5000 мг, комплекс от минерали, всичко е на NOW foods. Отделно си купих и хуск и глюкоманан, но те са за перисталтиката по-скоро. От време на време и магнезий, но не съм редовна, като се сетя. Трябва да видя коя точно форма.
Косопад се появи, но го овладявам. Храня се доста оскъдно, но се бъзикам, че само на добавки мога да преживявам. Майтап разбира се, но съвсем не се майтапя, че съм заседнала на 84, е след НГ бях 85.5, но не го броя за сваляне.
За анемията нищо не мога да кажа, защото дори след секцио бях на 125. Това ми е абсолютна долна граница, която съм стигала някога. Винаги съм ядяла месо в прилични количества.
Да не би да имаш някакъв проблем с усвояването? Или прекалено малко се храниш? За вит Д съм стигала долната граница и веднага купувам едно бяло спрейче с червен етикет. По-удобно е от вигантол,не знам дали е по-добро обаче.

# 738
При мен всичко е в норма.
Пия витамини за жени eve на now, колаген, омега 3 6 9, биотин 5000 мг, комплекс от минерали, всичко е на NOW foods. Отделно си купих и хуск и глюкоманан, но те са за перисталтиката по-скоро. От време на време и магнезий, но не съм редовна, като се сетя. Трябва да видя коя точно форма.
Косопад се появи, но го овладявам. Храня се доста оскъдно, но се бъзикам, че само на добавки мога да преживявам. Майтап разбира се, но съвсем не се майтапя, че съм заседнала на 84, е след НГ бях 85.5, но не го броя за сваляне.
За анемията нищо не мога да кажа, защото дори след секцио бях на 125. Това ми е абсолютна долна граница, която съм стигала някога. Винаги съм ядяла месо в прилични количества.
Да не би да имаш някакъв проблем с усвояването? Или прекалено малко се храниш? За вит Д съм стигала долната граница и веднага купувам едно бяло спрейче с червен етикет. По-удобно е от вигантол,не знам дали е по-добро обаче.
Толкова свикнах с това хранене, че незнам дали е малко или много /не го следя от известно време да си призная, честно/, но не искам да увеличавам количествата, защото се притеснявам да не започна да качвам отново или да върна предишният начин на хранене. "Заседнала" Confoundedсъм на ~72кг. от декември месец, но общо съм свалила 22кг. за 6 месеца. По-скоро се чудя с какво усвояване бих могла да имам проблем, че да ме докара до такъв дефицит? Thinking Това, което може би съм намалила като цяло е приема на месо и местни, ям, но не както преди препарата. Тъй като изследвах и пролактина, а той се прави в определен ден от МЦ, да не би затова да ми е по-нисък резултата на желязото Smirk.. , което всъщност не оправдава тези дефицити и ще трябва да запълвам, определено.

# 739
  • София
Хемоглибинът ти е много нисък! Нямаш феритин, което е депата на желязо, вероятно и той е около долна граница, защото ЖСК не е минал към горна. Бих почнала Тотема, бързо вдигат нивата, но е по-добре да посетиш хематолог все пак. Аз пия тотема за бързо вдигане и после едни други, 80 мг. желязо. За да успея да попълня депата и да вдигна нивата на желязо и феритин пих 1 година нон-стоп желязо. Хубаво е да установиш от какво го губиш, при мен е от МЦ.

Вит Д е много нисък, 5-6000 единици на ден, Вигантолът е 500 единици в 1 капка, да имаш предвид. При такава доза е добре да пиеш и вит. К2. Има спрей на Бетър Ю, комбиниран. Аз си вземам от Iherb добавките и от там вземм коминиран Д и К2 или 3000 единици, или 5000 единици, пия постоянно без да спирам и лятото.
За вит. Б12 тио казах - Солгар.

Винаги е по-добре да пиеш отделни добавки, а не комбинирани такива.

# 740
  • София
Моите витамини също отидоха на долната граница, а преди да започна Мунджаро бяха в оптимални стойности. Бях изумена като ги пуснах, явно са паднали от ниския хранителен прием. Сега пия цинк 15мг, желязо 56мг, б12 1000мг, и по 3000 вит Д.
Отделно забелязвам, че откакто приемам Мунджаро пикочната ми киселина е завишена.

# 741
  • София
Според мен посети ендокринолог да ти назначи витамини и дози. Също така е много важно кой витамин кога го взимаш- сутрин, обед, вечер, преди/след храна, има всичко значение. Затова най-добре лекар да те погледне и назначи. На мен вит Д-то също ми беше много нисък и имах начначена конска доза всеки ден в продължение на месеци докато го вдигна. При високи дози е добре да се взима и вит К, като моята ендокриноложка държеше на вит К форма МК4, която е по-скъпа (и трудно се намира) и ми я беше назначила в отстояние с вит д-то, да не ги пия заедно. За мен не видгай храната, а наблегни на чачеството на храната. Гледай да ядеш нутриенти, аз лично за мен съм намерила баланса със зоната. Много ми влияе добре този режим, силно препоръчвам да погледнеш рецепти и да пробваш. Мунджо може много да подхлъзне да се спре яденето, а спре ли се яденето се почва и с дефицитите. Затова се следя- яде ми се, не ми се яде, винаги гледам да се храня и да си изяждам поне 4 храненеия на ден по зоната.

Общи условия

Активация на акаунт