Нашите цветя - тема 27

• 23 816
  • 771
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Да сетих се, че за горните питаш и редактирах, първото е скална сапонерия, второто ходих да го пускам в програма, но  явно и тя не го разпознава, защото пуска множество предложения по 1%вероятност🤣

Левизията я дават зимоустойчива. Предполагам можеш и в саксия, сандъче да я гледаш и да й създадеш подходяща почва или да й купиш такава за кактуси, шарена сянка все ще й намериш.

За хортензии и аз да питам

Това на какво може да се дължи и с какво да третирам?

Между другото много по-добре изглеждаше, докато беше малко в стая на слънце, от както я преместих на сянка, първо в стаята и почнаха листата да губят сочния си зелен цвят, а сега навън и на сянка това... Нико блу е уж и трябва да е за сянка...

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 10:06 от Angel_Dust

# 586
Много е мъничка не я мести . Това може да се дължи на това ,че досега си я държала вкъщи ако правилно съм разбрала .

# 587
  • София
По великден я изнесох, да, купих я февруари ли беше в кутийка една клечка... И я сложих в голяма саксия в стаята докато стане достатъчно меко времето за навън. Сега гледам, че можело и от прекомерна влажност или от липса на желязо такива подобни симптоми... Чудех се дали ако я сложа в земята няма да й е по-добре... Нищо, че е малка, иначе й взех и специален тор някакъв... https://mr-bricolage.bg/tor-za-hortenzii-g-substral/p/1017815
Пише за занемарени растения и нуждаещи се от спешна помощ😅
Изобщо, щастливото ми градинарстване продължи прекалено кратко, сега навсякъде проблеми почнаха😄😝

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 04:05 от Angel_Dust

# 588
Ще се оправи . Да може да е заради липса на желязо . Аз имах преди една мини и и слагах борови игли . Може киселинноста в почвата да е ниска , а боровата тор е точно такава .

# 589
  • София
😂 😂 😂❤️🤗 Аз й сложих кафе, но ще й събера иглички, тук борчета да искаш, само да пооздравея, че сега нямам мн сили за разходки... Но като я поливам следващия път ще й сложа купешката, прави ми впечатление, че навън, при все жегите и сухия въздух почвата в саксията й съхне доста бавно. Всъщност по англо сайтовете гледам, че масово пишат че обича сутрешно/вечерно слънце 4-6часа.
Между другото същото пише за много хости, а скоро в разсадника ми препоръчваха червенолистата хойхера за слънце и суша (хоста също)... Та почвам да изпитвам съмнения и колко сенколюбиви са сенколюбивите, малко както сукулентите и слънцето май е работата.

Поне изсъхналата хоста почна да пуска нови листенца и бялото перо пусна 2-3нови издънки... Явно привикват към неблагоприятните условия.
Изстрадалите лавандули напъпиха малко, ще ме зарадват с някакъв цъфтеж...пу пу...

И от някъде се появиха 2такива, индентификатора ми ги разпознава като лилиум ... Ще следя с интерес нещо такова ще порасне ли или е някакъв бурен 🤣

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 15:31 от Angel_Dust

# 590
Моля за съвет, дали трябва да пресаждам малките или и така могат да си растат?

# 591
Много са мънички изчакай малко . В каква почва го пресадихте ? Имам същото , доста дълготраен цвят . На какво място го държите ? На моето едното му листо покафеня . Цъфти още от март месец . Колко често го поливате ?

# 592
Честно казано малко го пренебрегнах, просто взех от левчето до вкъщи комбиниран субстрат, първия месец доста се позачуди и върху почвата се образува мухъл, но после се стабилизира и дори върху розовите цветове пусна сини. Поливах го веднъж седмично март април, сега зачестих на 5 дни, защото се затопли времето. Прозорецът е със западно изложение, точно до него е, някъде от 14:30 до залез е на пряко слънцегреене.
При мен едно или две листа загниха по края още като ми го подариха, тоест така си беше тръгнало от цветарския магазин, но изрязах само гнилата им (кафявата) част, другата оставих.🤗

# 593
Честно казано малко го пренебрегнах, просто взех от левчето до вкъщи комбиниран субстрат, първия месец доста се позачуди и върху почвата се образува мухъл, но после се стабилизира и дори върху розовите цветове пусна сини. Поливах го веднъж седмично март април, сега зачестих на 5 дни, защото се затопли времето. Прозорецът е със западно изложение, точно до него е, някъде от 14:30 до залез е на пряко слънцегреене.
При мен едно или две листа загниха по края още като ми го подариха, тоест така си беше тръгнало от цветарския магазин, но изрязах само гнилата им (кафявата) част, другата оставих.🤗

Четох , че обича много светлина . Ще му взема една хубава саксия и ще го пресадя .

# 594
  • Стара Загора
Преди време обсъждахме семена и затова споделям какво се получи при мен тази пролет:
Невенчета

Цинии,които от вчера вече са в земята

Лобелия

И едни късни тагетиси,от първите нищо не поникна ,понеже сама си събирах семената

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 16:42 от Mendeleevka

# 595
Някои от цъфналите балконски цветенца.

# 596
  • In transit
Лилиум, чудесни са! Heart Eyes
Я кажи петунията ти сурфиния ли е или не? Grinning

Днес рових да разбера дали каскадата и сурфиния са едно и също нещо. Това по повод, че оня ден ми подариха една, която трябва да е сурфиния. Прилича на обикновена каскадна, според мен. Blush

На живо е по-тъмна и наситена, като цвят.
Приятелка е в Гърция и ходи в някакъв цветарски център. Прати ми такава,

Която се водела сурфиния. Според продавачката, всички каскадни били сурфинии, останалите били обикновени.
Някой да е запознат повече?

# 597
  • Карлово
По колко коренчета петунии са в саксиите ви?

# 598
  • In transit
В моята са 2.

# 599
Невените са за разсаждане, много са нагъсто и вече си пречат.

Непознато наистина е лилиум, но доста слабичък. Ако не цъфне, дай му шанс и догодина.

Общи условия

Активация на акаунт