Лавандула в саксия

• 756
  • 7
  •   1
Отговори
Привет! ☺️ Винаги с обожание съм наблюдавала лавандуловите полета, когато съм пътувала и реших да си взема лавандула в саксия, която да отглеждам в нас. А и знам за многото и полезни качества.  Но съм тотален новак, а много си я харесвам и искам тя да оцелее и затова се обръщам към вас за съвети. Мъничка е все още, прекрасна, в малка саксия. Четох, че обичала светлина, не обичала течение, трябвало да се присади в по - голяма и по - специална саксия. За в момента я сложих на перваза до прозорец с южно изложение в стаята в която спя ( не знам дали е хубаво да е в стая в която се спи, но уж подобрявала качеството на сън ). Ще съм ви много благодарна особено за съвети относно присаждането - в каква саксия трябва да е, с каква тор, някаква по - специална ли, отдолу четох, че трябва да има дупки, или камъчета, по - голяма чинийка, така ли е? Някъде и за някакви пирони четох, че трябва да има 🙄 Колко често се полива и подрязва? Всичко, което би трябвало да знам за този разкош ще ми бъде много полезно. Благодаря ви!

# 1
При мен тези растения загиват често 🫣. Лавандула съм имала. Знам, че трябва да има широка/голяма саксия и да се засади в смес от пръст и пясък.

# 2
Аз съм се навила да си взема и аз лавандулка. Питах чат джи пи ти да ми даде стъпки за отглеждането й, ама като за пълен новак и ми направи това:

# 3
Прекрасен избор! 🌿 Лавандулата е не само красива, а и наистина ароматен терапевт в саксия. Присаждането ѝ е като преместване в по-просторен апартамент – обича добре дренирана почва (камъчета на дъното са идеални), саксия с дупки и много светлина. Не се плаши от южния прозорец – това е като море и слънце за нея. Поливай я умерено – като кактус с поетичен аромат, мрази да кисне във вода. А за пироните… това май важи само ако искаш да я омагьосаш, не да я отгледаш 😄

# 4
Миналата година си взех лавандула в саксия, сложих я на терасата и за има няма 2- 3 седмици умря. Тази година същото. Терасата ми е западна. Не знам защо се получи така.

# 5
О, мойте двете браха душа, скоро трябва да ги хвърля. Ако знаех, че често се случва нямаше изобщо да взимам от тях. Нямам градина да ги засадя иначе.

# 6
  • София
Май е трудно в саксия. Пускали големи корени. Трябва им и доста слънце и в жегите си искат и поливане, не се подвеждайте как не им трябва вода.
Миналата година мм ми подари една щамбова и една нормална средно голяма в саксия. Пресадих ги, едната в доста голяма саксия и много бързо почнаха да се предават. Щамбовата си умря. Дугата в края на лятото я извадих, оказа се, че на вс отгоре са набутали 4 в саксийката и се и задушават, ама да изглежда по-богато и развито растение, че да могат да вземат 30кинта...
Разделих ги една засадих в градината, три в големи саксии... Зимуваха вън... Една умря, на пролет и другите две отидоха в градината. После там имаха други перипетии, но вече вс се развиват щастливи. Та може би известно време могат да живеят в мн големи саксии... Но според мен не в тези смешки, в които ги продават. Но в земята си им е мястото.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 09:42 от Angel_Dust

# 7
Моята също изсъхна.... Уж я гледах както трябва, но не издържа дълго. А толкова хубаво миришеше 🥰 Сега се чудя да си взимам ли пак да пробвам още един път, направо не знам.

Общи условия

Активация на акаунт