Гранулом на зъб

• 936
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте,оказа се че имам гранулом на зъб,който не ми създава проблеми за сега.Зъболекаря ми каза да стои така за момента,ако тръгне болка тогава ще отваря.Въпреки уверенията ,че няма с какво да ми навреди ,аз се притеснявам дали може да ми стане нещо ако така го оставя за сега.  мога  ли да пусна изследвания ,които да покажат дали имам някакъв възпалителен процес .

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 19:35 от liza84

# 1
  • София
Ама, как да го оставиш за сега? Намери адекватен стоматолог и предприемай лечение.

# 2
Ама, как да го оставиш за сега? Намери адекватен стоматолог и предприемай лечение.
Този зъб е объркан от некадърен зъболекар още при умъртвяването на нерв.При посещение на друго място последва кореново лечение , защото имаше възпалитен процес ,за което ми обясниха ,че трябва време докато нещата затихнат.Сега на контролна снимка се вижда отново онова тъмно петно както миналата година март.

# 3
Гранулом се премахва само с операция. Намери си добър стоматолог хирург. Процедурата е малко гадна но е търпима точно за 40 минути.

# 4
Махай го! Всяка хронична инфекция е проблем.

# 5
Махай го! Всяка хронична инфекция е проблем.
не съм съгласна. Всеки зъб, който може да се запази, трябва да се положат усилия да се спаси. В България много лесно се умъртвяват и махат зъби. За съжаление съм го разбрала късно.
Авторке, намерете читав стоматолог и се опитайте да спасите зъбчето. Да чакате за мен е грешна стратегия, от която следва екстракция на зъб със сигурност.

# 6
Хронично възпаление води до промяна в имунния отговор. Автоимунните заболявания не са китка цвете. От зъбна инфекция съм виждала интракраниален епмием, тригеминална невралгия. Всеки сам  си преценЯ!

# 7
Така е но има ли шанс трябва да се опитат да го спасят. Зъболечението вече доста се е развило. Стратегията няма зъб няма инфекция, надявам се е в миналото.
Майка в момента лекува зъб с гранулом. Над 60 е и няма други извадени зъби но дори и този се опитват да спасят. При това в провинцията. Съветът ми към авторката е първо да не чака, защото инфекцията си работи, второ да намери адекватен зъболекар и да лекуват зъбчето. Не разбрах от кой град е това също е от значение.

# 8
Не се чака и зъбът може да се излекува. Нямате болка, оток, инфекцията не се е разраснала. Намерете друг зъболекар, който веднага да проведе кореново лечение. Зъб не се вади никога, ако може да бъде спасен, дори мъдрец, никога. Всеки има своята роля в дъвкателната дейност. Не разбирам какво е това чудо в днешно време да се вадят зъби, които могат да бъдат спасени. Цялата кост се променя с изваждането на дори един зъб. Борете се за здравето си, всичко друго не е добре. И с имплантите лъжат много. При половината от хората точно не могат да бъдат поставени импланти, костта на всеки втори не става за имплант. Борете се за максимално късно разделяне със собствените си зъби, че после не просто е много скъпо, но и неестетично. Милионерите даже не могат да постигнат естетика, нали ги виждате на какво приличат.

# 9
Скоро лекувах зъб с гранулом, който ме заболя. След 3-4 месеца трябва да му направя снимка, за да видим дали се оправил гранулома.

# 10
Аз също лекувах гранолом през ноември. И мен не ме болеше. Откриха го на снимка на ретинирал мъдрец. Отидох на ендодонт и отвори корените. После зъба се възпали и пих антибиотик. Оправи го и каза след 6 месеца на снимка да видя дали се е оправил. Преди 3 месеца се наложи пак да снимам съседен зъб. Снимаха и този и гранулома е почнал да се смалява. Отидете при ендодонт и не чакайте.

# 11
Здравейте,
имам въпрос колко време по време на лечение на гранулом има силна постоянна болка без отток?
Вече е втора седмица с 3 смени на лекарства на канали(мъртви корени) и болката е денонощна. Имаше изтичане на гной в началото и тн., пих и АБ.
И дали може да се включи и лечение с лазер, не знам дали още има гной.
Всеки случай е различен, нормално ли е да има силна пулсираща болка денонощно?

# 12
не, не е нормално

# 13
Здравейте, лекувам гранулом вече месец. Пих два антибиотика докато през повечето време зъба беше отворен. Запълниха зъба с лекарство и 2 дена след спиране на 2рия антибиотик пак заболя. Друго ме интересува обаче, трябва ли да се отворят всички канали при лечението, защото моят зъболекар е отворил само корена с гранулома? Възможно ли е да има инфекция в другият корен?

# 14
Аз също минавам през много дълго лечение на гранулом. Досега питах доста неща чата, може да пробвате и вие:
https://chatgpt.com/
Отоговор:

Да, напълно основателен е въпросът ти – и да, при лечение на зъб с гранулом трябва да се обработят и почистят всички канали, не само този, в който има гранулом. Зъбите със странични корени (напр. горни шести зъби – молари) обикновено имат 3 или дори 4 канала. Ако дори един от тях остане необработен или непочистен, инфекцията може да се задържи там и болката да се върне след спиране на антибиотика, както явно се е случило при теб.

Няколко важни точки:
Антибиотиците не лекуват коренови канали – те само временно потискат инфекцията, но не я премахват. Единственият ефективен начин да се излекува зъб с гранулом е механично почистване на всички канали и поставяне на подходящ медикамент вътре.

Отварянето само на един корен не е пълно лечение – дори ако болката идва основно от този с гранулома, другите канали може да имат скрита инфекция или некротизирана пулпа (мъртва тъкан), която да поддържа възпалението.

Поставяне на лекарство в зъба има смисъл само ако преди това е направена пълна и добра механична обработка на всички канали.

Какво можеш да направиш:
Потърси второ мнение от ендодонтист (специалист по коренови канали) – може би е най-добре да се направи контролна рентгенова снимка (или CBCT – 3D образ), за да се види дали има пропуснат канал или разпространена инфекция.

Попитай зъболекаря си директно дали са отворени всички канали и колко на брой са били обработени.

Не отлагай – ако има останала инфекция, тя може да доведе до разрастване на гранулома или дори до кисти и загуба на зъба.

Общи условия

Активация на акаунт