Обучение в два университета

• 509
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, Дали е възможното обучение в два университета едновременно.?

# 1
  • Melmak
Редовно, не. В единия редовно, в другия задочно. Също така мисля, че можеш само на едното място да си държавна поръчка, второто - платено.

# 2
То като цяло всеки има право на един бакалавър и един магистър държавна поръчка. Ако искаш второ образование по някоя степен си плащаш

# 3
Да, възможно е. Едното в редовна форма на обучение, а другото в задочна. Могат да са държавно платено и двете. Но трябва много силна памет и силен характер. Докато сте на лекции в едната специалност, в другата сте в сесия и се явявате на изпити и обратно после, т.е вие държите изпити през цялата година, и то когато ги взимате от първия път всичките, защото не може да си позволите да ви късат, няма да завършите висшетата. Често ще ви се налага да запаметявате учебници от по 250 страници за два дни, няма да разполагате с повече време, а понякога изпитите се случват в един и същи ден; примерно имате в 11 ч. в единия университет изпит, по едната специалност  и в 13ч в другия, по другата. Мозъкът ви трябва да превключва много бързо, да запаметява огромно количество информация бързо, да сте достатъчно амбициозен човек, иначе няма успеете да го направите.

# 4
Не знам кому е нужно, ама е напълно възможно. Много зависи от специалностите и университетите.
+Има и дистанционни форми, които са доста облекчени.

# 5
  • София
Навремето учех в СУ редовно и в УНСС на индивидуален план. Сигурно и сега е възможно, но все пак си е тежичко, зависи от специалността и кой курс си.

# 6
И аз преди 100 години завърших две висши едновременно, от-до. Не е чак толкова трудно.

В момента студентите у нас имат право на така наречената "държавна поръчка" при придобиването на една бакалавърска, една магистърска или магистърска след бакалавърска и една докторска степен.

Но държавата обмисля да може второ, трето .... висше да се учи държавна поръчка.
"Ще предложим да отпадне ограничението да не се финансира придобиване на втора и следваща образователно-квалификационна степен", каза министър Вълчев пред ректорите.
https://www.mediapool.bg/ot-plateno-kam-darzhavna-porachka-darzh … e-news369429.html

# 7
Ако са ви били еднакви специалностите и ви са се припокривали много от  изпитите, сигурно не е трудно. Но две коренно различни специалности, карани едновременно, както всички останали студенти ги учат стандартно по една /не някоя да се учи по индивидуален план или дистанционно/ са по силичките на единици от 5000 студенти. Не да е трудно, направо е невъзможно за огромен брой студенти. И говорим за истинско учене, за отличен успех. Те първо единици ще си помислят да го направят, да опитат, защото 19-20 години е една такава възраст….  Човек трябва да се прецени много добре и след това, ако счита, че може да успее, да действа.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 23:21 от Rumi11111

# 8
Rumi,
не плаши младите, не е толкова трудно.
Специалностите бяха много различни, една хуманитарна, а другата с много математика и програмиране. Нито един общ изпит, нищо не съм признавала.
Както предположи - едната редовно, едната задочно в различни университети. Всъщност графикът на унита у нас много си прилича, за да е удобно за преподавателите и за да има зали, задочниците са в "дупките" на редовното обучение.
Важни са добрата организация на времето, доброто планиране и разбира се много учене. Както и работа в екип - материали, учене и купони. Мисля, че само 2 или 3 пъти съм ползвала поправителна сесия и то защото не съм вместила изпите през учебната година.
Даже ми оставаше време да работя на парче.
А и най-хубавият бонус - два пъти повече колеги, приятели и купони.

Общи условия

Активация на акаунт