Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 289
  • 735
  •   2
Отговори
# 585
3, 5 и 8 са години уседналост ли?
А защо мислите, че ако се върнат таксите ще има по-лесен прием? 60-100 лв. пак няма да откажат тези, които просто искат да си пазят мястото, според мен. Иначе аз съм ЗА и за таксите, и за по-голяма уседналост.

# 586
Преди 10 години когато кандидатства големият ми син имаше такси и пак нямаше места. За първа група го приеха на центъра, а не в квартала. После през септември на някакъв луд късмет се освободи 1 място в най-нежеланата градина в района и го изтеглиха на жребий, аз бях безкрайно щастлива.

# 587
Не става дума за размера на таксата /въпреки, че реално погледнато 100 лв са смешни/, а за това кой къде и какви данъци плаща.
Плащаш такса - ползваш услуга.
Данъците на имотите отиват в общината, а не в държавния бюджет, който "субсидира" ДГ и ясли.

# 588
  • София
Нека се върнат таксите и да се преносочат за възнаграждения на персонала на яслите, след като това е една от причините в някои заведения да не се откриват групи, поради липса на такъв.
Можете ли да поясните за отседналостта, какво се има предвид в предложенията?
Гледайки в списъка за ЧДЯ, даващи точка, не виждам нито една в район Красна поляна, знаете ли все пак някаква алтернатива дори и без точка, за заведение, може и почасово за гледане на дете, то е ясно, че аз ще си го гледам  до следващата година, но ми се ще да имам вариант да го водя някъде за по няколко часа.
Това което леко ме обнадеждава за приема в градината догодина е, че в Разсадника строят нова, която в сайта на ИСОДЗ е обявена, че ще е готова догодина края на май месец, въпреки, че на самия строеж на табелата пише 650 дни, а строежът е започнал края на януари тази година, така, че не е много ясно.

# 589
А аз имам следния въпрос... (май неприетите сме се отчаяли и вече мислим за догодина). Има ли някакъв начин да се предвиди догодина колко групи за 1ва градинска ще се разкрият в конкретна градина? Давам пример защо питам.
Тази година ДГ Ласка (с яслени групи) в Овча купел нямаше прием за 2ра яслена и беше обявила само 1 свободно място за 1ва градинска група (май бяхте казали, че в основната сграда няма яслени групи, тоест 23-те директно записани са ясленчета от другите сгради ли са? ). Тоест абсолютно никакъв нов прием. Някой тук беше споменал, че догодина ще има 2 групи за 1ва градинска. Как разбирате догодина колко групи ще има?
И понеже следя и 136 ДГ Славия. Там сега са приети в 1ва градинска 50 деца, т.е. явно това са 2 групи. Очаква ли се в такъв случай догодина да има пак 2 групи или да не очаквам никакви места и там?

# 590
  • София
Нямам идея как е в общият случай, но при нас например миналата година излезнаха две 4-ти групи и съответно имаше след тях две първи групи. Сега с набора на дъщеря ми имаме само една 4-та група и съответно 1-вата група ще е само една.

# 591
  • Sofia
Точно така, гледат се четвъртите групи, защото те следващата година освобождават стаите за първите групи.

# 592
А как да разбера в 136 ДГ Славия колко 4ти групи ще напуснат догодина? В сайта им ли има такава информация или някъде в системата?

# 593
Вижте колко записани има в системата

# 594
  • СОФИЯ

Чух, но от неофициален източник, че искат да променят адм.район с друго райониране, близост до ДЗ.

# 595
  • София
4 адреса… евала. Тогава вече ще стане мазало.

# 596
  • СОФИЯ
Сега има възможност за 4. Ако съвпада с адреса на детето няма да е така, детето е едно и няма 4 адреса.

# 597

Чух, но от неофициален източник, че искат да променят адм.район с друго райониране, близост до ДЗ.

Това е правилно, така и така районирането е безумно.

# 598
Ако детето ми е родено след майското класиране как ще има 3 години уседналост?

# 599
  • Sofia
Ако детето ми е родено след майското класиране как ще има 3 години уседналост?
Уседналостта на детето се гледа само за класиранията от втора група нагоре.
За ясла и първа група се гледа уседналост на родител.

Общи условия

Активация на акаунт