Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1

• 37 662
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
Страхотно, докато не се набутат всичко социални, ние чакаме до септември евентуално ако остане някое незаето място...

# 256
Това и аз не го знаех. Мислех, че след като от второ класиране натам няма отделни места по социални критерии, то неприетите деца от тази група ще са в общата опашка без тези точки. То направо никакъв шанс не остава за децата със стандартни точки, особено в някои райони.Pensive

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 18:11 от Bobby®

# 257
Като изключим деца от многодетни семейства, всички други точки по социалните критерии са от "пази Боже"... Така че не са точно те виновните за положението с местата.

# 258
Страхотно, докато не се набутат всичко социални, ние чакаме до септември евентуално ако остане някое незаето място...
Толкова ли са много тези деца с допълнителни точки, че точно те са ви проблемът и се изразявате по този (за мен непристоен) начин? Изобщо чели ли сте критериите да знаете в какви ситуации се дават социални точки? Това са или сираци или с тежки заболявания!

# 259
Един път видях в списъка детенце по социални критерии с 19 точки. Беше ми интересно за какво са тези допълнителни точки и потърсих инфо. Сърцето ми се сви...

# 260

Направете си 3(+) деца и вие ще се “набутате” по социални. Simple Smile точки по останалите социални критерии на никого не пожелавам

# 261
Ако обичате, не ме изкарвайте зла. Не говоря за болни деца , а за тези с 16 точки от многодетните семейства. С какво тези деца са повече от моето,  което също има голяма сестра, но вече не е в градина, та да имаме още 1 точка.
И да, много са, явно не сте разглеждали списъците. С над 16 точки са над 15 деца в яслата ни за първо желание.

# 262
  • Sofia
Ако обичате, не ме изкарвайте зла. Не говоря за болни деца , а за тези с 16 точки от многодетните семейства. С какво тези деца са повече от моето,  което също има голяма сестра...
Чисто логистично и финансово да имаш три деца, не е като да си с две. Родителите са само двама. Тези 2 допълнителни точки са едни от малкото стимули семействата да се престрашат да имат 3-то дете. Не всеки може да си позволи частни градини и училища за три деца.

Ако не бях почти сигурна, че ще имаме място в ясла/градина, аз лично щях много да се замисля за трето. Нямаме баби и дядовци да помагат с гледането. Също така много добре си спомням какво беше с първото - минаха поне 10-12 класирания, докато накрая го приеха и то в далечна ясла.

И ние многодетните сме били на същото място и сме минали през същите трудностите на прием с едно дете, а после и с второто. Когато имате трето, ще получите заветните 2 точки, които често дори не стигат, защото многодетните са на края на социалната опашка и понякога местата не стигат за тях. Следователно после в рамките на първото класиране попадат в общата опашка без допълнителните си точки и отиват на жребий с всички останали. Ако не ги изтеглят и те остават без място.

ПП : в първа ясла дъщеря ми я приеха на жребий.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 12:31 от Brin de muguet

# 263
Браво на всички грамотни и работещи български семейства с 3 деца. Но нали знаем, че повечето многодетни са от малцинствата и голяма част са неграмотни.

# 264
  • Замък сред облаците
Ми не, не знаем Simple Smile

# 265
  • Sofia
Но нали знаем, че повечето многодетни са от малцинствата и голяма част са неграмотни.
Те не си пращат децата на ясла/ДГ.
Нали именно заради тях направиха предучилищното образование задължително още от 4-годишна възраст. Защото иначе тръгват на училище, а не могат да говорят български.
Също така по моите наблюдения в групите на децата ми да е имало едно, максимум две деца от малцинствата. Едва ли точно те обръщат каруцата.

Проблемът е съвсем друг и го дъвчем от поне 16-17 години. Поне аз оттогава следя драмата с местата в детските заведения.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 12:41 от Brin de muguet

# 266
Лилиум, проблемът е генерален. Всички сме били на ваше място с 15 т. и тотална липса на възможност дори да стигнеш до томболата. С малкият бях на томбола дори с 16 т, така че не са проблем децата от многодетни семейства.
В нашата градина деца от ромски произход няма, но пък близнаци и деца с 2 или 3 братчета и сестричета има много.

# 267
  • София
Браво на всички грамотни и работещи български семейства с 3 деца. Но нали знаем, че повечето многодетни са от малцинствата и голяма част са неграмотни.
Децата от малцинствата, приети в ясли и градини в София, са малко. Често при тях родителите не работят или работят без договори и осигуровки, съответно губят много точки от трудовия статус. Много семейства от етноса имат проблем и с адресите - те нямат нито официален адрес, нито уседналост в София. Неграмотните сред тях нямат и нужните знания и умения, за да кандидатстват адекватно през ИСОДЗ и да подготвят и представят своевременно документите за записване.
И последно - всички многодетни семейства, преди да станат многодетни, са били само с едно дете, което в общия случай се е въртяло по класирания и не е било приемано, после с две деца, за които не е било ясно ще приемат ли някое от тях в детско заведение, на две различни места ли ще трябва да ги водим и т.н. При семействата с 3 деца разходите и логистиката са много по-сложни отколкото с 2 деца и точките от многодетно семейство дават шанс да се облекчат и двете неща. В държава като нашата, с брутална демографска криза, това е едно от много малкото предимства, които имат многодетните семейства. При желание може и вие да се сдобиете с тези две точки за многодетно семейство - ако ви се наложи да водите и взимате три малки деца от три различни места в едно и също време сутрин и вечер или да плащате 3, а не само 2 такси за частни заведения, ще разберете смисъла на тези допълнителни точки.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 13:16 от *Lorena*

# 268
Знаете ли дали местенето на дете от една градина в друга е по-лесно от кандидатстването? Ако се отвори свободно място в желаната от мен градина, а детето в записано в деуга, мога ли да го прехвърля директно или неприетите деца са с предимство и изобщо може ли да участва в следващите класирания?

# 269
  • София
Местенето е равно на това да кандидаствате пак и да играете на класиранията.

Общи условия

Активация на акаунт